Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Η χαμένη ανεμελιά της πιστωτικής

ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις, έπειτα από αρκετά χρόνια υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, εμφανίζει η εγχώρια αγορά των πιστωτικών καρτών μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Από τη μια πλευρά το γενικότερο «μάζεμα» των καταναλωτών που περιόρισαν τις αγορές τους και έβαλαν τάξη
στις οφειλές τους, και από την άλλη η ορθολογικότερη από τις τράπεζες διαχείριση των κινδύνων που απορρέουν από τη συγκεκριμένη κατηγορία πίστης, έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τον τζίρο που πραγματοποιείται με «πλαστικό» χρήμα. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι τα υπόλοιπα των ......

....... χρηματοδοτήσεων μέσω των καρτών είχαν υποχωρήσει τον περασμένο Φεβρουάριο σε 9,5 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Απαισιόδοξα συμπεράσματα προκύπτουν για την αγορά πιστωτικών καρτών από την πορεία των εργασιών της Visa Ηellas, η οποία είδε έπειτα από πολλά χρόνια συνεχούς ανάπτυξης τον αριθμό των πιστωτικών καρτών της στην Ελλάδα να μειώνεται κατά 5,4% σε ετήσια βάση και την καταναλωτική δαπάνη να υποχωρεί την ίδια περίοδο κατά 5,2% ή 250 εκατ. ευρώ, σε 4,3 δισ. ευρώ. Οι παραπάνω μεταβολές αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στην αγορά των καρτών αλλά και στον λιανεμπορικό κλάδο στην Ελλάδα, ο οποίος τους τελευταίους μήνες υποφέρει. Προς την κατεύθυνση περιορισμού της κατανάλωσης οδηγεί και το γεγονός ότι οι τράπεζες προχωρούν σε κλείσιμο ή μείωση των γραμμών πίστωσης σε πελάτες που παρουσιάζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές τους, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει σαφής τάση «νοικοκυρέματος» με τη συγκέντρωση όλων των οφειλών σε ένα προϊόν.

Ετσι, νοικοκυριά με προβλήματα στις αποπληρωμές των δόσεών τους επιλέγουν, και με την προτροπή των τραπεζών, τη μεταφορά των χρωστούμενων από δάνεια και κάρτες σε προγράμματα της μορφής «όλα σε ένα», που εξασφαλίζουν χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις και την ομαλή αποπληρωμή τους. Αυτονόητο είναι ότι οι παλιές κάρτες καταστρέφονται επί τόπου μετά το πέρας της μεταφοράς. Από την άλλη, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε περικοπές στα πιστωτικά όρια σε παλαιούς πελάτες, ενώ ανάλογες μειώσεις καταγράφονται και στις νέες κάρτες που εκδίδονται, η ζήτηση για τις οποίες είναι αναιμική.

Υπάρχει, βέβαια, και μερίδα καταναλωτών που επηρεαζόμενη από την κρίση και την αρνητική δημοσιογραφία αποφασίζει την κατάργηση καρτών, με στόχο το συμμάζεμα των οφειλών της. Πρόκειται για πελάτες ανήκοντες στη μεσαία εισοδηματική τάξη, που είναι συνεπείς στις πληρωμές τους και καταβάλλουν κανονικά τους τόκους και των οποίων η ψυχολογία βρίσκεται στο ναδίρ. Με στόχο τη συγκράτηση νοικοκυριών με καλά οικονομικά στοιχεία, οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν δώσει σαφείς οδηγίες στο δίκτυό τους να μην αφήνουν κανέναν πελάτη με αυτά τα χαρακτηριστικά να αποχωρεί από την τράπεζα. Παράλληλα προωθούν νέα προγράμματα επιβράβευσης, τα οποία εξασφαλίζουν εκπτώσεις σε επιλεγμένες επιχειρήσεις, δώρα και χαμηλότερα επιτόκια, ενώ μόδα έγινε το τελευταίο διάστημα και η παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατόχους των καρτών. Κομμένα τα ποτά και τα ξενύχτια
Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και το βαρύ κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στα περισσότερα ελληνικά σπίτια αποτυπώνονται και στην κίνηση της διασκέδασης- ψυχαγωγίας. Σταδιακά, τα τελευταία χρόνια γνωστά κέντρα διασκέδασης, τα οποία είθισται να φιλοξενούν γνωστά ονόματα της λαϊκής μουσικής, περιορίζουν διαρκώς τις ημέρες λειτουργίας τους.

Αρκετά από αυτά είχαν ήδη σταματήσει τη λειτουργία τους κάποιες καθημερινές, συνέχισαν κόβοντας και τις Τετάρτες ή τις Κυριακές, και σήμερα, πρακτικά, οι σκηνές τους λειτουργούν μόνο την Παρασκευή και το Σάββατο. Πλέον ελάχιστα είναι αυτά που ανοίγουν περισσότερο από τρεις ημέρες την εβδομάδα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της πορείας αποτελούν οι εμφανίσεις του Νότη Σφακιανάκη ή του Γιώργου Μαζωνάκη, οι οποίες πραγματοποιούνται μόνο Παρασκευή και Σάββατο, και οι συναυλίες της Δέσποινας Βανδή που δίνονται από Πέμπτη (σε χαμηλότερες τιμές) ως και Σάββατο.

Την εξαφάνιση του κόσμου από τα νυχτερινά στέκια μαρτυρούν και οι οδηγοί ταξί των Αθηνών, οι οποίοι βρίσκονται να περιμένουν σε τεράστιες ουρές επίδοξους επιβάτες που δεν έρχονται ποτέ. Αυτές οι εξελίξεις αποτυπώνονται και στον τζίρο των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων, πολλά εκ των οποίων περνούν «οικογενειακά» τις περισσότερες νύχτες της εβδομάδας, ισοφαρίζοντας τις όποιες απώλειες τις νύχτες της Παρασκευής και του Σαββάτου, και αυτό όχι σε όλες τις περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :