Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Ρεκόρ των spreads και των ...διαρροών

Mας προειδοποίησαν να μη μιλάμε πολύ. Μας το είπαν οι αγορές – λίγο …βάρβαρα είναι η αλήθεια -, μας το είπε η Μέρκελ – ακόμη πιο βάρβαρα ενδεχομένως -, μας το είπε και η Wall Street Journal: Η σιωπή είναι χρυσός μας είχε πει, προ Βρυξελλών, προ «μηχανισμού διάσωσης» και προ ΔΝΤ.
Εμείς, όμως, είμαστε ελαφρώς επιρρεπείς στη φλυαρία και …βαρέως επιρρεπείς στις διαρροές. Με προτίμηση τις διαρροές προς ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία πάσης φύσεως, πάσης προελεύσεως και πάσης σκοπιμότητας.
Ως εκ τούτου συνετελέσθη και το νέο «θαύμα»: Με το πρώτο φως της Ανάστασης και με τα Πάθη της ελληνικής οικονομίας να κορυφώνονται με …γεωμετρική πρόοδο. Βγήκε πρωί-πρωί, λέει «στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης» και δήλωσε στο πρακτορείο Market News International(;) πως η χώρα μας επιδιώκει «τροποποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών» με στόχο «να παρακάμψει τη ...

... συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό διάσωσης».
Διότι, όπως εξήγησε το ίδιο «στέλεχος», η κυβέρνηση λαμβάνει ζοφερά μηνύματα για τα όσα θα μας ζητήσει να πράξουμε το ΔΝΤ εάν κληθεί να μας διασώσει – είτε μόνο του, είτε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Προφανώς δηλαδή, είτε η κυβέρνηση σύσσωμη είτε το συγκεκριμένο «στέλεχος» μόνο του μόλις ανακάλυψαν την …Αμερική και το ΔΝΤ μαζί. Οπότε, πολύ λογικά, με το που έκανε το γύρο του κόσμου η είδηση απογειώθηκαν και πάλι τα έρμα τα spreads, έπιασαν τις 400 μονάδες κι έπιασε νέος, μεταπασχαλινός ίλιγγος το Μαξίμου, τη Σοφοκλέους και τον ΟΔΔΗΧ κυρίως: Ο οποίος ψάχνει εναγωνίως να δανειστεί από τις αγορές περί τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στον επόμενο μήνα.
Κατόπιν όλων αυτών, έτερο «στέλεχος» - του υπουργείου Οικονομικών πληροφορηθήκαμε – έσπευσε να διαψεύσει τα …αδιάψευστα και εδήλωσε πως «ουδέν θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας των Βρυξελλών υπάρχει». Τα spreads όμως ουδόλως συγκινήθηκαν και το αυτό υποπτευόμεθα και για τους υποψήφιους πιστωτές μας.
Κοινώς, μέσα σε μια μέρα γκρεμίσαμε ό,τι προσδοκούσαμε πως μπορεί να μας αποφέρει – εάν υπήρχε περίπτωση να μας αποφέρει – ο περίφημος «μηχανισμός στήριξης των Βρυξελλών». Εκτοξεύσαμε μόνοι μας το κόστος του δανεισμού μας σε νέα ύψη και νέα ρεκόρ.
Και ουδέν πρόβλημα – εάν θέλουμε να χρεοκοπήσουμε δια των διαρροών, ας το πράξουμε. Αρκεί κάποιος να το πει και στον πρωθυπουργό αυτής της χώρας . Για να μην μπαινοβγαίνει ο άνθρωπος από το ένα αεροπλάνο στο άλλο, προς άγραν συμμάχων και εθνικής αξιοπιστίας ανά τον κόσμο.
Υ.Γ: Τη διαρροή περί «κινέζων προθύμων δανειστών», αλήθεια, ποιο ακριβώς «στέλεχος» την είχε κάνει; Τότε, ναι, που ακολούθησε η «μαύρη Τετάρτη» της ελληνικής οικονομίας και πιάσαμε μόνοι μας στασίδι έξω από την πόρτα του ΔΝΤ…

Δεν υπάρχουν σχόλια :