Τρίτη 6 Απριλίου 2010

O Παπανδρέου θα κριθεί ως ηγέτης όταν θα σκάσει η πρώτη… βόμβα

Ενίοτε η ιστορία γράφεται με ανέκδοτες αφηγήσεις. Π.χ. λέγεται ότι κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησε από έναν φίλο του να του περιγράψει πώς νομίζει ότι προκύπτει ένας ηγέτης. Η απάντηση- του φίλουήταν κάτι σαν παραβολή. «Πρόεδρε, ας πάρουμε για παράδειγμα ένα πρωί στην Ομόνοια. Κυκλοφορούν χιλιάδες άνθρωποι: εργάτες, δικηγόροι, στρατιωτικοί, υπάλληλοι, κληρικοί, επαγγελματίες, Έλληνες, ξένοι, φτωχοί και πλούσιοι, με αξιώματα και άνευ. Ποιος απ΄ αυτούς είναι ηγέτης θα το μάθουμε αν εκείνη τη στιγμή σκάσει μια βόμβα. Κάποιος θα αρχίσει να δίνει οδηγίες, να βρίσκει λύσεις, να συντονίζει και να παίρνει πρωτοβουλίες. Αυτός είναι ο ηγέτης. Αλλά κανείς δεν τον ξέρει εκ των προτέρων ». Ο Ανδρέας Παπανδρέου συμφώνησε. Ηγέτες κατ΄ απονομή δεν υπάρχουν, τους δημιουργούν οι περιστάσεις. Κατ΄ ουσίαν ο ηγέτης πρέπει να είναι σαν μια παλιά διαφήμιση μπαταρίας: να συνεχίζει όταν οι άλλοι έχουν ξεμείνει.

Αν αυτός είναι ο ηγέτης, τότε πώς προκύπτει; Η συζήτηση άρχισε ανεπάντεχα, από την ώρα που ήλθε στην Αθήνα ο ...

... Ρον Χάιφετζ για να διδάξει σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ηγετικές συμπεριφορές! Δηλαδή άρχισε σε λάθος κόμμα. Γιατί αυτό το θέμα αφορά κυρίως Ν.Δ. Πάσχει δραματικά σ΄ αυτόν τον τομέα, από την ώρα που την εγκατέλειψε ο ιδρυτής της. Πότε αναγκάζεται να δανειστεί αρχηγό από άλλο πολιτικό χώρο, όπως έκανε το 1984. Και πότε καταφεύγει σε αταβιστικές λύσεις, όπως έκανε το 1997. Και στις δύο περιπτώσεις η συνταγή πέτυχε: επέστρεψε στην εξουσία. Αλλά και στις δύο έφυγε άδοξα, αφήνοντας πίσω της συντρίμμια.

Εβδομος πρόεδρος της Ν.Δ. μέσα σε 35 χρόνια ο Αντώνης Σαμαράς βγήκε άνετα ως αρχηγός, αλλά δεν έχει επικρατήσει ακόμη ως ηγέτης. Ητοι οι εσωκομματικές αρχαιρεσίες του περασμένου Νοέμβριου, έλυσαν το πρόβλημα της προεδρίας του κόμματος χωρίς να καλύψουν το κενό της ηγεσίας του.

Μέχρι στιγμής το προεδρικό μάνατζμεντ απλώς ανακυκλώνει τα υλικά που βρήκε στο οικόπεδο μετά την οκτωβριανή κατεδάφιση. Με βάση τη θεωρία της Ομόνοιας, το μέλλον του Αντώνη θα κριθεί όταν θα σκάσει η πρώτη βόμβα. Προς το παρόν είναι ένας μάνατζερ που έχει ανάγκη αυτό που έλεγε ο αμερικανός αθλητής Κάσεϊ Στίγκελ:

«Το κλειδί του μάνατζμεντ είναι να κρατάς εκείνους που δεν σε συμπαθούν μακριά από εκείνους που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη».

/ / του Γιώργου Λακόπουλου / / ΤΑ ΝΕΑ / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :