Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: πως οι Γερμανοί έγιναν Ελληνες


Ο όρος «φυλή των κυρίων» (Herrenrasse) ή η «ανώτερη φυλή» ήταν ένας όρος που συχνά-πυκνά χρησιμοποιούσαν οι ηγέτες του τρίτου Ράιχ αλλά φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν και στελέχη γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η επένδυση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ηταν η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Ελλάδα. Ο όμιλος Τhyssen Krupp που εξ αιτίας της ιστορίας του θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις επιδείξεις γερμανικής αλαζονείας στο εξωτερικό, ανέλαβε έναντι ανταλλάγματος παραγγελιών που προσέγγυζαν τα 3 δις ευρώ, να διοικήσει μια ελληνική επιχείρηση με όλες τις αμαρτίες μιάς ελληνικής επιχείρησης του ευρύτερου δημόσιου τομέα: κακομαθημένους εργαζόμενους, κακομαθημένους και διεφθαρμένους προμηθευτές, ανίκανο και ...

... διεφθαρμένο μεσαίο μάνατζμεντ. Αντί όμως οι Γερμανοί να μας ανεβάσουν στον δικό τους πολιτισμό διοίκησης μιας επιχείρησης, που πλέον αμφισβητούν ότι ο όμιλος Thyssen Krupp διέθετε, έγιναν «σαν και εμάς».

Πολλά στελέχη τους άρχισαν να κλέβουν μέσω εικονικών συμβολαίων ή προμηθειών ακριβώς οπως ο Διευθύνων Σύμβουλος των ναυπηγείων που είχαν απολύσει επειδή τον υποπτέυτηκαν οτι επισκεύαζε πλοία για λογαριασμό του (χρησιμοποιούσε το «μαγαζί» σαν δικό του), άλλοι συνέργησαν με εφοπλιστή πελάτη σε ασφαλιστική απάτη, στην οποία, όπως μαθαίνω, συμμετείχε και ο πραγματογνώμονας της ασφάλειας και στο αποκορύφωμα ολων αυτών ενας κύριος που παλιά ηταν ηγετικό στέλεχος των γερμανικών συνδικάτων εμφανιζόταν στις συγκεντρώσεις των μελών του ΔΣ της εταιρείας για να παρουσιάσει τους «καινούργιους» στο όργανο της διοίκησης και οταν εφθανε η ώρα να παρουσιάσει εναν Ελληνα με τα προσόντα των Γερμανών στο τέλος έκανε και το αστειάκι: «Ένα ελάττωμα έχει μόνο, είναι Έλληνας».

Σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ακόμα και χώρα του πολιτισμού της «ελιάς» που σέβεται τον εαυτό της, τα κρατικά όργανα θα είχαν μπεί εδώ και καιρό μέσα στο Ναυπηγείο και αφού είχαν κατάσχει όλα τα εγγραφα θα είχαν οδηγήσει αυτούς τους κυρίους της Herrenrasse στη γειτονική φυλακή Κορυδαλλού για μερικές μέρες ακρως επιμορφωτικές για την ανθρώπινη φύση και την συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών. Στο ίδιο κελί με πακιστανούς δουλέμπορους και Κούρδους διακινητές ναρκωτικών. Είναι βεβαιο οτι απο εκεί θα εβγαιναν καλύτεροι ανθρωποι!

Δεν υπάρχουν σχόλια :