Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Διαφθορά και πελατειακές σχέσεις διαλύουν το κράτος!

Ρεκόρ καταγγελιών καταγράφηκε στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη κατά την διάρκεια του 2009. Τις 13.433 έφτασαν οι περιπτώσεις δυσαρεστημένων και αδικημένων πολιτών, που προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη για να βρουν το δίκιο τους, σε υποθέσεις που σχετίζονται κυρίως με θέματα δοσοληψιών στις δημόσιες υπηρεσίες ή παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων μεταναστών. Οι καταγγελίες ήταν αυξημένες κατά 18,45% σε σχέση με το 2008.
«Οι πελατειακές σχέσεις και η διαφθορά πλήττουν την κοινωνία μας» ανέφερε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε προχθες για την παρουσίαση της ...

... ετήσιας έκθεσης 2009, ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης. Παράλληλα, δεν δίστασε να τονίσει ότι «η δημόσια διοίκηση είναι προβληματική».
Ο Συνήγορος του Πολίτη μέσα στο 2009 χειρίστηκε 8.308 αναφορές. Από αυτές το 55,69% ήταν βάσιμες, δηλαδή η καταγγελία του πολίτη ήταν δικαιολογημένη και υπήρχε θέμα κακοδιοίκησης, ενώ το 34,81% διαπιστώθηκε ότι ήταν αβάσιμες. Σε ποσοστό 9,5% διεκόπη η έρευνα για διάφορους λόγους.
Οι βάσιμες αναφορές είχαν κατά ένα μεγάλο ποσοστό θετική έκβαση. Συγκεκριμένα:
- το 70,46% επιλύθηκαν,
- το 11,98% δεν επιλύθηκαν παρά την διαμεσολάβηση και τις προτάσεις του Συνηγόρου. Στις περιπτώσεις αυτές δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις του Συνηγόρου,
- στο 10,32% των βάσιμων αναφορών η επίλυση στάθηκε αδύνατη για λόγους που αποδίδονται σε κενά της νομοθεσίας ή σε πάγιες οργανωτικές αδυναμίες και δυσλειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης.
- Τέλος, το 7,24% των υποθέσεων επιλύθηκε χωρίς ενέργειες του Συνηγόρου του Πολίτη, από την ίδια την υπηρεσία ή μετά από παρέμβαση άλλου φορέα.
Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Καμίνης «το μέτρο της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε το 2009 είναι αντισυνταγματικό αφού ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε παραβιάζει την συνταγματική αρχή της φορολογικής ισότητας των πολιτών, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες πρέπει να φορολογούνται ανάλογα με το εισόδημά τους». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι «η ισότητα παραβιάζεται και για τον λόγο ότι η εισφορά επιβάλλεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα, ενώ απαλλάσσονται τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή οι επιχειρήσεις».
Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι εκκρεμούν 18.000 περιπτώσεις καθυστέρησης καταβολής του εφάπαξ σε δημοσίους υπαλλήλους.
Παράλληλα, ο Συνήγορος του Πολίτη έδωσε λύση και σε πολλές ακόμα υποθέσεις. Μετά από παρέμβασή του, δόθηκε γονική άδεια, από την πρώτη κιόλας ημέρα γέννησης του παιδιού, σε πατέρα δημόσιο υπάλληλο με σύζυγο ελεύθερη επαγγελματία. Επίσης, σε άλλη περίπτωση η ΔΕΗ δεσμεύτηκε να αναβαθμίσει το δίκτυό της για μέτρηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς Κοζάνης και Φλώρινας.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Τη δημιουργία ενός δημόσιου τομέα «που θα σέβεται τον πολίτη και δεν θα είναι ο τύραννός του» πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, παραλαμβάνοντας την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2009. «Ο θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη καταξιώθηκε στην πράξη γιατί όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του είναι δίπλα στον πολίτη που έρχεται καθημερινά σε επαφή με το δημόσιο και πολλές φορές αυτή η καθημερινή επαφή είναι οδυνηρή, θα έλεγα, για τον πολίτη. Γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται να γίνουν σημαντικές θεσμικές αλλαγές», τόνισε ο κ. Πετσάλνικος και διευκρίνισε: «Σε αυτόν τον δρόμο είμαστε και στο πλαίσιο αυτό είναι και τα νομοσχέδια που ήδη ψηφίστηκαν αλλά και αυτά που ακολουθούν. Οι αλλαγές που θέλουμε όλοι να γίνουν θα πρέπει να είναι βαθιές, ριζοσπαστικές, για να δημιουργήσουμε ένα άλλο δημόσιο, παραγωγικό, αποδοτικό και πάνω απ’ όλα έναν δημόσιο τομέα που θα σέβεται τον πολίτη, θα είναι δίπλα του και δεν θα είναι ο τύραννός του».

/ / Της ΜΑΡΙΑΣ ΓΚΟΥΡΤΣΙΛΙΔΟΥ / / Αδέσμευτος Τύπος / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :