Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Βουτιά από το... Διάστημα

Αυστριακός αλεξιπτωτιστής θα επιχειρήσει άλμα από ύψος 36,5 χλμ.
Ένα άλμα από τη στρατόσφαιρα και 36,5 χιλιόμετρα ύψος. Αυτόν τον άθλο σκοπεύει να πραγματοποιήσει ένας 40χρονος Αυστριακός, ο «ατρόμητος Φέλιξ» όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, για να σπάσει το φράγμα του ήχου.
«Όταν θα πηδήξω, θα κάνω ένα ταξίδι που κανένας δεν έχει επιχειρήσει πριν από εμένα», δηλώνει ο Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ, ο οποίος σκοπεύει να πέσει με το αλεξίπτωτό του από ένα ύψος που δεν φτάνουν ποτέ τα πολιτικά αεροσκάφη και να προσγειωθεί ασφαλής στο έδαφος. Ο «ατρόμητος Φέλιξ» διατηρεί μυστική την τοποθεσία όπου θα επιχειρήσει τον άθλο του, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα δεν θέλει να είναι μόνος: στο Διαδίκτυο- από το Facebook και το Τwitter έως τη Wikipedia και την προσωπική του ιστοσελίδα- έχει δώσει όλες τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος και πολλά στοιχεία για τον εαυτό του. Πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων του στρατού στην Αυστρία, ο Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ πιλοτάρει ελικόπτερο, είναι παγκόσμιος πρωταθλητής του Jumping και δεν χάνει ευκαιρία να πηδήξει από κάθε υψηλό σημείο, σίγουρος ότι θα γίνει είδηση. Σε κάθε περίπτωση, δεν αφήνει τίποτε στην τύχη· υπολογίζει όλους τους κινδύνους και ...

... προετοιμάζεται με τον κατάλληλο τρόπο. Η προετοιμασία για τον τελευταίο άθλο που έχει ονειρευτεί άρχισε πριν από δύο χρόνια.

Από το 1960
Δεν είναι ο μόνος που θέλει να σπάσει ένα ρεκόρ το οποίο κρατάει από το 1960. Ο Γάλλος Μισέλ Φουρνιέ και ο Βρετανός Στιβ Τρούλια είχαν επιχειρήσει ανεπιτυχώς στον παρελθόν να καταρρίψουν τον άθλο του Αμερικανού Τζόε Κίτινγκερ, ενός πρώην πιλότου της πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος είχε πέσει με το αλεξίπτωτό του από ύψος 31.394 μέτρων στο Νέο Μεξικό. Ο ριψοκίνδυνος Κίτινγκερ είχε δεχθεί τότε να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα της ΝΑSΑ για τους μελλοντικούς αστροναύτες της. Μισό αιώνα αργότερα, ο Φέλιξ θέλει να ξεπεράσει τον Αμερικανό πιλότο. Στο μεταξύ, έχει πηδήξει από τους ύψους 475 μέτρων Δίδυμους Πύργους στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, αλλά και από το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Πριν από δυο χρόνια «πέταξε» από έναν ουρανοξύστη ύψους 509 μέτρων στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν. Συνολικά, το «κοντέρ» του έχει γράψει 2.500 πτώσεις.

Η ομάδα ειδικών
Στο πλευρό του για το πιο παράτολμο εγχείρημά του βρίσκεται μια ομάδα ειδικών από την Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών, αλλά και στελέχη της ΝΑSΑ όπως ο γιατρός Τζόναθαν Κλαρκ.

Η άνοδός του Αυστριακού προς τη στρατόσφαιρα θα διαρκέσει τρεις ώρες. Κατά την πτώση του, η ελάχιστη θερμοκρασία θα αγγίξει τους μείον 100 βαθμούς Κελσίου. Ο ίδιος θα πρέπει να ελέγχει με απόλυτη ακρίβεια τις κινήσεις του για να μην παρασυρθεί από κάποιο ρεύμα αέρα. Εάν χάσει τον έλεγχο, θα χάσει πιθανότατα και τη ζωή του. «Ξέρω ότι είμαι αντιμέτωπος με μια πρόκληση», λέει. «Αλλά δεν είναι στο στυλ μου να ανακατεύομαι με κάτι εάν δεν είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι θα πετύχω».

ΦΕΛΙΞ ΜΠΑΟΥΜΓΚΑΡΤΝΕΡ
Δεν χάνει ευκαιρία να πηδήξει από οποιοδήποτε μεγάλο ύψος

Δεν υπάρχουν σχόλια :