Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Παγωμένη η τουριστική κίνηση το 2010

ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ότι η φετινή τουριστική χρονιά θα κινηθεί στα επίπεδα του 2009, όμως με ταυτόχρονη ελαφρά υποχώρηση των εσόδων για τον τουριστικό κλάδο, διατύπωσε χτες η νέα διοίκηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης ζήτησε «τη συστράτευση όλων των εμπλεκομένων στον τουρισμό, σε μια συμμαχία που θα δώσει τη μάχη για την αντιστροφή της αρνητικής εικόνας για την Ελλάδα».

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι, όχι μόνο έχουν ...

... συμμορφωθεί στην έκκληση της ηγεσίας του κλάδου για μείωση 5% στις τιμές τους, αλλά και σύμφωνα με εκπροσώπους τους αυτή ξεπερνάει ακόμα και το 15%.

Προτάσεις για τον τουρισμό
Ειδικότερα, όσον αφορά την οικονομική κρίση που έχει πλήξει τα δημόσια οικονομικά της χώρας, ο κ. Τσακίρης, αφού σημείωσε ότι «η τουριστική βιομηχανία μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά την έξοδο της χώρας από αυτήν», στάθηκε στις παθογένειες του ελληνικού τουρισμού και κατέθεσε προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Για τη μειωμένη από πλευράς κονδυλίων διαφημιστική καμπάνια, ο πρόεδρος του ΞΕΕ ζήτησε να υπάρξει τουλάχιστον στοχευμένη διαφήμιση, με έμφαση στο Διαδίκτυο.

Για τον ΕΟΤ, που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, πρότεινε την είσοδο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην υλοποίηση της διαφήμισης (π.χ. μάνατζερ για διαφήμιση), όπως επίσης και τη δημιουργία τμήματος ηλεκτρονικής διαφήμισης.

Για την υπερπροσφορά ξενοδοχειακών κλινών στις τουριστικές περιοχές, που επιδεινώθηκε από τα αδικαιολόγητα υψηλά κίνητρα του νόμου 3299/04, το ΞΕΕ επεξεργάζεται συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα αφορά και το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα καταθέσει σε λίγες ημέρες στο αρμόδιο υπουργείο.

Για την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα, το ΞΕΕ επαναφέρει το ζήτημα της άρσης όλων των ισχυόντων ακόμη περιορισμών του cabotage, με στόχο την ανάδειξη του Πειραιά σε κόμβο κρουαζιερόπλοιων. Αυτό θα μπορούσε να αποφέρει άμεσα, ετήσια τουριστικά έσοδα άνω των 500 εκατ. ευρώ, με προοπτική περαιτέρω αύξησής τους.
/ /Κώστας Ντελέζος / / ΤΑ ΝΕΑ / / 

Δεν υπάρχουν σχόλια :