Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Βαρύ πλήγμα στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας για τον Σαρκό

Χτυπήματα στον Σαρκοζί και από αριστερά και από δεξιά.
Μεγάλος νικητής στις γαλλικές περιφερειακές εκλογές ανεδείχθη η Αριστερά στο σύνολό της. Η Μαρτίν Ομπρί προσπαθεί να δώσει «συμμαχικό» χαρακτήρα στη νίκη της αριστεράς αν και η πολύ μεγάλη αποχή ήταν απρόσμενη και έφτασε το 54% κερδίζοντας ουσιαστικά την πρώτη θέση στην κατάταξη των τελικών αποτελεσμάτων.
Οι Σοσιαλιστές έχουν σαφές προβάδισμα συγκεντρώνοντας ποσοστό 29,5%, ενώ το σύνολο των αριστερών κομμάτων άγγιξε το 53,5%, καταγράφοντας διαφορά 14 μονάδων από τους συνδυασμούς του κυβερνώντος κόμματος, που συγκέντρωσαν το 38,9%.
Πρώτος στόχος των σοσιαλιστών είναι το κόμμα Ευρώπη-Οικολογία του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, που δείχνει να ...

... σταθεροποιείται πλέον ως τρίτο κόμμα στη Γαλλία.

Ισχυροποιήθηκε και η .. άκρα δεξιά με την απρόσμενα μεγάλη ενίσχυση των υποψηφίων του Εθνικού Μετώπου του Ζαν Μαρί Λεπέν, που συγκέντρωσε 11,7% και είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών.
Ο σπουδαιότερος λόγος του εκλογικού θριάμβου του Σαρκοζί στις εκλογές του 2007 ήταν το ιδεολογικό «στρίμωγμα» της Ακροδεξιάς και η «κλοπή» εθνικιστών και ξενόφοβων ψηφοφόρων του Λεπέν από την Κεντροδεξιά χάρη στα αντιμεταναστευτικά κηρύγματα και στις υποσχέσεις για την επιβολή «νόμου και τάξης». Σε αυτές τις εκλογές συρρικνώθηκε ουσιαστικά το κεντρώο κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού που συγκέντρωσε μόλις το 3,6% των ψήφων.

Οι κάκιστες επιδόσεις της Κεντροδεξιάς ερμηνεύονται ήδη ως «προσωπική αποτυχία» του κ. Σαρκοζί και πρόωρη «αρχή του τέλους» της κυριαρχίας του βραχύσωμου προέδρου στα γαλλικά πολιτικά πράγματα. .
Η κεντροαριστερή «Liberation» κατέγραψε την μεταστροφή του εκλογικού σώματος με το πρωτοσέλιδο:«Ουφ, η Αριστερά επιστρέφει»- συνοδεύοντας τον τίτλο με ένα σκίτσο όπου η ηγέτις των Σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί εμφανίζεται υπερφυσικά γυμνασμένη, όλο «ποντίκια», δίπλα σε έναν καχεκτικό και νικημένο Σαρκοζί.

Διαβάστε περισσότερα στο :/vima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :