Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Οργή και θυμηδία

Κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο και δέχεται παθητικά τις εντολές των γραφειοκρατών των Βρυξελών τις οποίες ... μεταφέρει στους πολίτες, είναι πλέον η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ.
Με τις υπογραφές του συνόλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, πλην των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Eξεταστικής Eπιτροπής για την παραποίηση των οικονομικών στοιχείων την περίοδο 2004-2009.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ζητηθεί η διεύρυνση της περιόδου αυτής, ενώ επιμένουν ότι με τη σύσταση Εξεταστικής η κυβέρνηση διασπά το εσωτερικό μέτωπο και ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποιεί ότι η κίνηση αυτή μπορεί να βλάψει τον τόπο.
«Είναι απαράδεκτο να διασαλεύεται η εθνική συνεννόηση για τα θέματα της Οικονομίας σε μια δύσκολη περίοδο, διχάζοντας τον λαό και καταθέτοντας μία πρόταση για την περίοδο 2004-2009» δήλωσε χαρακτηριστικά από την Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.
«Αν το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται να πάμε από το 1981» πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης λέγοντας ότι «θα έχει πάρα πολλά για να απολογηθεί».
Επόμενο βήμα είναι η συζήτηση της πρότασης στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο ακριβής χρόνος σύστασης της Εξεταστικής παραμένει προς το παρόν άγνωστος, αλλά το πιθανότερο είναι να... αργήσει σημαντικά, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις να ολοκληρωθεί πρώτα το έργο των άλλων Επιτροπών (Siemens, Βατοπαίδι, ομολόγων, Χρηματιστηρίου και Cosmote-Γερμανός).
Σημειώνεται ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής άφησε τη Δευτέρα ανοιχτό το ενδεχόμενο οι βουλευτές της πλειοψηφίας να ζητήσουν να καταθέσει και ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.
Η πρόταση σύστασης εξεταστικής για την οικονομία μόνο για την περίοδο 2004-2009, που κατέθεσαν χθες οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος , προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα οργής και θυμηδίας, καθώς χθες η Κομισιόν ανέφερε επίσημα ότι εξαπατήθηκε από την Ελλάδα η οποία δεν τις προσκόμισε στοιχεία για τα κρυφά δάνεια με τη Goldman Sachs που συνήψε την περίοδο 2001-2002. Η προθεσμία για την αποστολή των σχετικών στοιχείων έληξε την περασμένη Παρασκευή, οι Βρυξέλλες περιμένουν ακόμη και θα περιμένουν πολύ αφού τέτοιες επαρκείς εξηγήσεις δεν πρόκειται να δοθούν.
Κι αντί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να κρατήσουν στοιχειωδώς τους τύπους και να επεκτείνουν, στο αίτημα τους, τη χρονική περίοδο της έρευνας, περιορίζονται επίτηδες στην πενταετία 2004-2009, αφήνοντας απέξω τα οικονομικά εγκλήματα που τελέστηκαν όχι μόνο την περίοδο Σημίτη αλλά και το τρέχον έτος!
Ναι, καλά διαβάσατε και στη Ρηγίλλης πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη αυτό.
Με την πρόταση που κατέθεσαν η Εξεταστική τους δεν θα συζητήσει για τον τρόπο λήψης των δανείων του Ιανουαρίου, όταν το Δημόσιο δανείστηκε με επιτόκιο 6,2% 8 δις ευρώ και λίγο νωρίτερα είχε βγει στην αγορά των εντόκων γραμματίων και δανείστηκε 3 δις ευρώ με τετραπλάσιο και πενταπλάσιο επιτόκιο σε σχέση με αντίστοιχες δημοπρασίες του περασμένου Οκτωβρίου.
Κανείς δεν θα μάθει ποια ήταν τα πραγματικά αίτια της απόφασης των κυβερνώντων να βγουν στις αγορές και να δανειστούν σε μια περίοδο που τα spread είχαν εκτιναχτεί στα ύψη και ποιοι ευθύνονται που τα συγκεκριμένα επιτόκια δανεισμού της χώρας βρίσκονται πάνω από τις 300 και 340 μονάδες βάσης, όταν τον περασμένο Οκτώβριο το μέγεθος αυτό κινούνταν κάτω από τις 140 μβ.


Δεν υπάρχουν σχόλια :