Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Και ο Τρισέ είχε κατηγορηθεί για δημιουργική λογιστική...!

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε παραπεμφθεί σε δίκη το 2002 για το οικονομικό σκάνδαλο της τράπεζας Credit Lyonnais, που ταλάνισε τη Γαλλία επί μία δεκαετία και κόστισε στους Γάλλους φορολογούμενους 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τρισέ ήταν αξιωματούχος στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, όταν η κρατική Cretid Lyonnais σημείωσε μεγάλες απώλειες, τη δεκαετία του '80, από «γενναιόδωρη» παροχή δανείων και κατόπιν παραποίησε τις λογιστικές της καταστάσεις για να αποκρύψει τα πραγματικά αποτελέσματα. Ως διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας ήλπιζε ότι θα κληθεί μόνον ως ....

... μάρτυρας. Ο δικαστής, όμως, Κιρογέ αποφάνθηκε ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να παραπεμφθεί σε δίκη, παρά τις προσπάθειες για επ' αόριστον αναβολή της. Και, τελικά, με επικύρωση του αντεισαγγελέα του Παρισιού Φουλόν, παραπέμφθηκε. Το 2003 απηλλάγη των κατηγοριών και η φιλοδοξία του να γίνει πρόεδρος της ΕΚΤ έγινε πραγματικότητα. Ανεξαρτήτως της έκβασης της δίκης, η εμπολοκή του Τρισέ σ' αυτήν την υπόθεση τον πλήττει πολύ σοβαρά, σημείωναν τότε τα μέσα ενημέρωσης, όχι μόνο της Γαλλίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.
/ udemand.blogspot  /

Δεν υπάρχουν σχόλια :