Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Γραμμή πατριωτικής δεξιάς από τον Σαμαρά


Ο Σαμαράς στην χθεσινή του ομιλία σε «ένθερμους» νεολαίους του κόμματος προανήγγειλε το τέλος του «συμπλέγματος ενοχής». Το τέλος δηλαδή των «ιδεών» που έχουν ιστορικά αμαυρώσει την εικόνα της δεξιάς και έχουν δημιουργήσει στον ελληνικό λαό τις αρνητικές προβολές και τα «συμπλέγματα» της βαθιάς(και ακραίας) δεξιάς. Οι μνήμες από την απενοχοποιημένη δεξιά είναι νωπές. Κατέληξαν σε χούντα, διώξεις, εξορίες και ιδιοκτησιακές αντιλήψεις εννοιών όπως κράτος, πατρίδα, θρησκεία και έθνος! Έφτασαν στο σημείο να θεωρείται εχθρός της Ελλάδος, όποιος δεν είναι δεξιός. Αυτές οι υποκριτικές συμπεριφορές έχουν δημιουργήσει την ακραία ίσως, αλλά δικαιολογημένη αρκετές φορές, συνθηματική εικόνα, ενός λαού, «που δεν ξεχνά τι θα πει δεξιά».
Ο πειραματισμός του Σαμαρά για απενοχοποίηση του δεξιού παρελθόντος είναι και επικίνδυνος και βλαπτικός για τον τόπο. Ιδίως όταν εμπλουτίζεται με ριψοκίνδυνες ακροβασίες γύρω από την απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς. Έστω ότι «επιτυγχάνει» η Νεοδεξιά να ακυρώσει το νομοσχέδιο για τους μετανάστες. Το κύριο ερώτημα είναι «που πάει μετά»;
Ίσως οι προθέσεις του Σαμαρά να είναι περισσότερο ρομαντικές και ρητορικές με "αθώο" κίνητρο την ιστορική αποκατάσταση της ελληνικής δεξιάς. Ο αντικατοπτρισμός όμως των προθέσεων αυτών στην σκληροπυρηνική βάση του κόμματος δεν είναι καθόλου ρομαντικός. Εμπεριέχει μισαλλοδοξία, φανατισμό, ρατσισμό, πατριδοκαπηλία και αριβισμό. Δηλαδή την σκοτεινή πλευρά της ελληνική δεξιάς που οδηγεί προς τα πίσω τον τόπο και απομονώνει την Ελλάδα από την ευρωπαϊκή οικογένεια και την παγκόσμια κοινότητα.
Πατήστε στο κείμενο δίπλα για να διαβάσετε και την άποψη της Χριστίνας Κοραή στην "Ελευθεροτυπία".

Δεν υπάρχουν σχόλια :