Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Φουντώνει το κίνημα κατά των διοδίων με αποκλεισμούς

Οι απανωτές αυξήσεις αλλά και τα νέα διόδια που καθιστούν απαγορευτικές τις μετακινήσεις των κατοίκων της βορειοανατολικής Αττικής από τα σπίτια στις εργασίες τους -ελλείψει και άλλων μεταφορικών μέσων προκαλούν άμεσες αντιδράσεις.
Το μεσημέρι ομάδα κατοίκων απέκλεισε τα διόδια στις Αφίδνες και επιχείρησε να σπάσει τις μπάρες, αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία. Εχουν προηγηθεί πολλές τέτοιες παρεμβάσεις σε σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα και τόσο οι οργανώσεις καταναλωτών, όσο και αυτές κατοίκων σε περιαστικές περιοχές οδηγούνται σε κλιμάκωση.
Νέες αυξήσεις
Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου προς Τρίτη 19 Ιανουαρίου αυξάνονται οι τιμές των διοδίων της εθνικής οδού Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα, σύμφωνα με ... ανακοίνωση της κοινοπραξίας Ολυμπία Οδός.
Για τα δίκυκλα και τα τρίκυκλα η τιμή του διοδίου θα είναι 2 ευρώ, από 1,90 ευρώ που είναι τώρα, για τα ΙΧ αυτοκίνητα θα είναι 2,90 ευρώ από 2,80 ευρώ που είναι τώρα, για τα οχήματα με 2-3 άξονες θα είναι 7,20 ευρώ από 7 ευρώ που είναι τώρα και για τα οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες 10,10 ευρώ από 9,90 ευρώ που είναι τώρα.
Η αναπροσαρμογή θα ισχύσει για όλους τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητών Ολυμπία pass και e-pass της Αττικής οδού, όταν χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές λωρίδες της Ολυμπίας οδού.
Πρόκειτα για ακόμα μια από τις πολλές αυξήσεις στα διόδια τον τελευταίο καιρό και μία από τις πολλές που θα ακολουθήσουν.
Όταν μάλιστα σε λίγα χρόνια ολοκληρωθούν τα έργα στο εθνικό οδικό δίκτυο, τα οποία εκ των προτέρων χρηματοδοτούν οι οδηγοί, τα διόδια θα είναι ακόμη πιο ακριβά.
Οι δρόμοι στις εταιρίες
Σύμφωνα με τις συμβάσεις που υπέγραψε το ΥΠΕΧΩΔΕ την περίοδο 2007-2008, για τα επόμενα τριάντα χρόνια η εκμετάλλευση του οδικού δικτύου έχει παραχωρηθεί σε κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες όπως φαίνεται θα πολλαπλασιάσουν τους σταθμούς διοδίων και θα αυξήσουν τα τέλη.
Με αυτές τις συμφωνίες είναι άγνωστο πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές σε λίγα χρόνια και σε ποια και πόσα σημεία θα μπουν διόδια. Το βέβαιο είναι ότι η αντίδραση των πολιτών θα είναι μεγάλη, καθώς ήδη πολλές διαδρομές είναι ασύμφορες και το χαράτσι είναι μεγάλο.
Οι κάτοικοι πολλών περιοχών που αναγκάζονται να πληρώνουν καθημερινά διόδια έχουν δημιουργήσει συντονιστικό όργανο, κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κατά διαστήματα κάνουν κατάληψη σε σταθμούς διοδίων αφήνοντας τους οδηγούς να περνάνε ελεύθερα.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν υποσχέσεις από το υπουργείο Υποδομών για παρέμβαση και μείωση των τιμών, αλλά οι συμβάσεις είναι συμβάσεις, τα έσοδα των εταιρειών και του κράτους πολλά και ο λογαριασμός για άλλη μια φορά πάει στους πολίτες.
news247

gianniotis.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια :