Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Με πενταερυθρίτη απείλησε να ανατινάξει ο Νιγηριανός το αεροπλάνο της Delta


Επιβάτης διεθνούς αεροπορικής πτήσης προσπάθησε να προκαλέσει πυρκαγιά λίγο πριν την ολοκλήρωση του ταξιδιού. Το FBI διαπίστωσε ότι η ύλη που περιείχε ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε πάνω του προσδεμένο ο Ουμάρ Φαρούκ ήταν ΡΕΝΤ (πενταερυθρίτης). Πρόκειται για ένα από τα εκρηκτικά που χρησιμοποίησε ο Ρίτσαρντ Ρέιντ, ο γνωστός «βομβιστής των παπουτσιών» που καταδικάστηκε γιατί προσπάθησε να ανατινάξει ένα αεροσκάφος που κατευθυνόταν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο μετά τις επιθέσεις του 2001.
Το επεισόδιο σημειώθηκε λίγο πριν την ολοκλήρωση της πτήσης της Delta Airlines(με Airbus 330) από το ... 'Αμστερνταμ στο Ντιτρόιτ, που μετέφερε 278 επιβάτες. Ο επιβάτης που άναψε το βεγγαλικό τέθηκε υπό έλεγχο από το προσωπικό του αεροσκάφους και ο πιλότος κατόρθωσε να το προσγειώσει στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ με ασφάλεια. Το όνομα του επιβάτη είναι Umar Farouk Abdulmutallab, είναι 23 ετών και είναι Νιγηριανός.
Ο Νιγηριανός επιβιβάστηκε στο Λάγος της Νιγηρίας και είχε «έγκυρη» αμερικανική βίζα. Στον Αμπντούλ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα καταστροφής αεροσκάφους. Νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μίτσιγκαν (φωτπγραφία δεξιά).
Ο 23χρονος είναι φοιτητής μηχανολόγος μηχανικός στο University College του Λονδίνου (UCL).

Δεν υπάρχουν σχόλια :