Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Οικουμενικός Πατριάρχης. "Με σταυρώνουν" στην Τουρκία

Μεγάλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην Τουρκία, δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη στην εκπομπή “60 minutes” του CBS. Ο Πατριάρχης φέρεται να δηλώνει ότι αισθάνεται «σταυρωμένος» στην Τουρκία.
Η εκπομπή μαγνητοσκοπήθηκε τον προηγούμενο Μάιο και θα μεταδοθεί σήμερα στην Αμερική, λίγο μετά τις 1 πμ, ώρα Ελλάδος. Το τηλεοπτικό δίκτυο πήρε τη συνέντευξη στο πλαίσιο αφιερώματος για το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε : «Θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση. Στην ιστορία μας και τα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει. Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη. …Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε εμάς, στις αρμόδιες Αρχές».

Πάντως η έκταση των αντιδράσεων στη Τουρκία έχει θορυβήσει ομογενειακές οργανώσεις που έχουν κινητοποιηθεί και ζητάνε από τον πρόεδρο Ομπάμα την προστασία του Πατριάρχη. Ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ζήτησε από τον Ομπάμα παρέμβαση για την προστασία της ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :