Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

«Να δώσετε τις γερμανικές αποζημιώσεις»

«Απαράδεκτη και αλαζονική» χαρακτηρίζουν 66 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης τη δήλωση του υπουργού των Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «εμείς οι Γερμανοί δεν μπορούμε να πληρώσουμε για τα λάθη των Ελλήνων», με αφορμή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Μάλιστα εγείρουν το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων από την Κατοχή που, όπως αναφέρουν, η Γερμανία αρνείται εδώ και 60 χρόνια να καταβάλει στην Ελλάδα, θυμίζοντας ότι πρόκειται για αποζημιώσεις ύψους 7,1 δισ. δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) και το αναγκαστικό δάνειο ύψους 3,5 δισ. δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938).
Οπως τονίζουν οι αντιστασιακοί «συνιστούμε στον κ. Σόιμπλε να εισηγηθεί στην κυβέρνησή του την εξής διευκολυντική πρότασή μας:Αν δυσκολεύεται να εκταμιεύσει τώρα αυτό το οφειλόμενο προς την Ελλάδα ποσό, τότε απλώς να το αφαιρέσει από τα δάνεια που χρωστάει σήμερα η Ελλάδα προς τη Γερμανία».
Και καταλήγουν: «Απαντήστε, κύριεΣόιμπλε, και μην κρυφτείτε, όπως οι συνάδελφοί σας επί 60 χρόνια. Το ξέρετε ότι έχουμε επικοινωνήσει με πολλούς αληθινά δημοκρατικούς Γερμανούς και συμφωνούν για το ολοφάνερο δίκιο μας». Μεταξύ άλλων το κείμενο διαμαρτυρίας υπογράφουν οι κκ. Β. Βαρδινογιάννης, Γ. Βούλτεψης, Μ. Γλέζος, Π. Δημητρίου, Λ. Κύρκος, Γ.-Α. Μαγκάκης, Λ. Μαυροειδής, Τ. Μπενάς, Χρ. Πασαλάρης και η κυρία Βούλα Δαμιανάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :