Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Διχασμένη η Ισπανία για την ανακάλυψη των λειψάνων του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

«Όπως δεν ανησυχούσα για το ότι θα γεννηθώ, έτσι και δεν ανησυχώ και για το ότι θα πεθάνω» έλεγε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ειρωνευόμενος το θάνατο. Δεν ήξερε όμως ότι ο θάνατός του θα δίχαζε ολόκληρο έθνος. Οι ανασκαφές για τα λείψανά του, διχάζουν ολόκληρη την Ισπανία. Αντιδρούν και οι νοσταλγοί του Φράνκο αλλά και η οικογένειά του. Ο Λόρκα είναι ο πιο πολυαγαπημένος Ισπανός ποιητής. Η εκτέλεση του από παραστρατιωτικούς φασίστες του Φράνκο το 1936 παραμένει ένα από τα μελανότερα και μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης ισπανικής ιστορίας.
Μετά από 70 και πλέον χρόνια από την εκτέλεσή του, μια ομάδα ειδικών ξεκίνησε πριν λίγες βδομάδες την εκσκαφή μαζικών τάφων στους οποίους πιστεύεται ότι ετάφη ο μεγάλος Ισπανός ποιητής. Η ομάδα ειδικών, με επικεφαλής αρχαιολόγους, καθαρίζει, μετρά και οριοθετεί την περιοχή του Αλφάκαρ, κοντά στη Γρανάδα, όπου βρίσκονται οι έξι μαζικοί τάφοι και εκτιμά ότι η εργασία τους θα διαρκέσει μερικούς μήνες.

Ωστόσο το θέμα περιπλέκεται διότι δεν κατέστη σαφές κατά πόσο η εκταφή θα διαλευκάνει τις συνθήκες θανάτου του ποιητή, καθώς οι απόγονοί του είναι αντίθετοι σε αυτή. Συμφώνησαν μεν να δώσουν δείγματα DNA για την πιστοποίηση των οστών, αλλά μπορεί να μην επιτρέψουν τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων, αν και πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παραμείνουν αυτά μυστικά.
Οι απόγονοι του Λόρκα θεωρούν ότι μία νέα κηδεία και ένας ξεχωριστός τάφος θα διαφοροποιήσει τον πρόγονό τους από τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του εμφυλίου. Από την άλλη πλευρά πολλοί θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός ότι ο πλέον αγαπητός σύγχρονος ποιητής της Ισπανίας παραμένει θαμμένος σε έναν ανώνυμο τάφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :