Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Όταν το υπουργείο πολιτισμού βούλιαζε. Από τον Λιάπη στο Σαμαρά!


Διάβασα τους λόγους και του απερχόμενου Μιχάλη Λιάπη και του ελθόντα Αντώνη Σαμαρά, του οποίου οι οπαδοί δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει στον τόπο. Όπως δεν κατάλαβε ποτέ ο Λιάπης γιατί ήταν υπουργός στο υπουργείο που λάμπρυναν υπουργοί σαν τη Μελίνα, τον Μικρούτσικο, τον Μπένο κ.ά.
 Μην περιμένετε κάτι από τον Σαμαρά. Είναι τελειωμένη δουλειά. Ο λόγος του ήταν μαθητική έκθεση – που είχε και συντακτικά λάθη. Είπε αντιφατικά πράγματα. Πέταξε και μια φρασούλα του Ελύτη για να αναβαθμίσει το επίπεδο της συντροφιάς.
Απολαύστε ένα μικρό απόσπασμα:

Θέλουμε να παράξουμε πολιτιστικά δημιουργήματα διεθνούς ακτινοβολίας, θέλουμε οι δημιουργοί να έχουνε ευκαιρίες, κίνητρα, έμπνευση και ουσιαστική ελευθερία να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους. Να δώσουμε δηλαδή στον καλλιτέχνη όποιος κι αν είναι αυτός, το δικαίωμα όπως το λέει ο Ελύτης: «Να χτυπά πλήκτρα και να παράγει ευφωνία» δηλαδή με τον τρόπο του, δικαιοσύνη[!].

Επιπλέον ο πολιτισμός δεν αφορά μόνο τους δημιουργούς του αλλά και τον λαό που τον βιώνει, τον ενσωματώνει, τον συσσωρεύει και τον αναπαράγει. Τελικός κριτής του έργου όλων μας όσων [sic] δουλεύουμε για τον πολιτισμό και όσων [sic] δημιουργούν είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός είναι ο εντολέας όλων ημών των πολιτικών και αυτός είναι εκείνος που πληρώνει για όσα επενδύουμε εμείς στο υπουργείο…

Δεν υπάρχουν σχόλια :