Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Κύπριοι: «Δεν είναι ντροπή να προσφύγουμε στον Μηχανισμό»

Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η Κύπρος στο να αιτηθεί βοήθεια από την Ε.Ε., καθιστώντας ακόμα μεγαλύτερη τη χορεία των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, που χρειάζονται έξωθεν στήριξη. 
«Δεν είναι κακό ούτε ντροπή να ...


προσφύγουμε στον Μηχανισμό Στήριξης, καθώς η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι υπερεπείγουσα και πρέπει να αντιμετωπισθεί εντός ημερών», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Βάσος Σιαρλή, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Η Ε.Ε., πάντως, δήλωσε έτοιμη να κινηθεί για τις κυπριακές τράπεζες. Επιπλέον, ο κ. Σιαρλή συμπλήρωσε ότι η ενδεχόμενη προσφυγή θα αφορά συνολικά τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, διευκρινίζοντας ότι η χώρα του θα χειριστεί το θέμα έχοντας ως σημείο αναφοράς την Ισπανία, ώστε να εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους. Σημειώνεται, όμως, ότι η Ισπανία έχει τέτοια μεταχείριση σε πρόγραμμα για τις τράπεζές της και μόνον.
Στην κοινοβουλευτική Επιτροπή εθίγη η κρίση του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Κύπρου και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με επίκεντρο τη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία έως τη λήξη του μηνός χρειάζεται 1,8 δισ.ευρώ. 
Συνολικά, οι κυπριακές τράπεζες δέχθηκαν σοβαρότατα πλήγματα μετά την επιβολή «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, στο οποίο είχαν εκτεταμένη έκθεση.
Σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσπαθεί να εξασφαλίσει δάνειο από τρίτες χώρες. Μια προσφυγή της Κύπρου, πάντως, όπως εξήγησε, στον Μηχανισμό δεν θα περιορίζεται μόνο στη χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά θα υλοποιηθεί με την προοπτική να αντιμετωπισθούν και δημοσιονομικά ζητήματα. 
Ο στόχος για την περικοπή του δημοσιονομικού ελλείμματος παραμένει στο 2,5% από το 6,3%, όπως είχε διαμορφωθεί στο 2011.Σε ερώτηση, που διατυπώθηκε προς τον υπουργό Οικονομικών, σχετικά με το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Κύπρου, εκείνος απάντησε: 
«Τα δεδομένα της χώρας δεν είναι ακριβώς όπως ορισμένοι τα εμφανίζουν και εφόσον η κυβέρνηση αποσκοπεί να μειώσει το έλλειμμα στο 2,5% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος είναι στο 71% του ΑΕΠ, προσβλέπω σε θετική διευθέτηση».

Πηγή : Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :