Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Σε αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το «άδειασμα» της "αριστερής" Κύπρου από τη Ρωσία

ΣΥΡΙΖΑ: Ουδέν σχόλιο για την προσφυγή της αριστερής κυβέρνησης στον μηχανισμό στήριξης.

Σε αμηχανία βρίσκεται η Κουμουνδούρου από την προσφυγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης μετά την ...


αδυναμία στήριξής της μέσω δανείων από Ρωσία και Κίνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ υπήρξε ανακοίνωση για την προσφυγή της δεξιάς κυβέρνησης Ραχόι στον Μηχανισμό, δεν συνέβη το ίδιο με την αριστερή κυβέρνηση του ΑΚΕΛ.

Η αδυναμία της Κύπρου να εξασφαλίσει στήριξη από Ρωσία και Κίνα δίνει τροφή για συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο διά στόματος του προέδρου Αλ. Τσίπρα είχε επενδύσει τόσο στην αμφισβήτηση του δόγματος «ανήκομε εις τη Δύση» προεκλογικά όσο και στη στρατηγική του ψυχρού πολέμου με τους εταίρους. Οπως τόνιζαν χθες στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, «η εξέλιξη με την Κύπρο, οι τράπεζες της οποίας ζημιώθηκαν λόγω της έκθεσής τους σε ελληνικά ομόλογα, είναι στοιχείο για προβληματισμό».

Το σημείο - κλειδί δεν είναι η προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό αλλά η δυνατότητά της – και παρά τον διαπιστωμένο ενεργειακό της πλούτο –, να βασιστεί σε δυνάμεις εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης για βοήθεια. «Οπως φαίνεται, τα πράγματα είναι περίπλοκα» τόνιζαν χθες διπλωματικά τα ίδια στελέχη.

Εν τω μεταξύ, σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον την εισήγηση του προέδρου του κόμματος η οποία θα αποτελέσει τον προπομπό του οδικού χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ στη μετατροπή του σε ενιαία παράταξη. Τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις - κλειδιά στη Βουλή αναμένεται να ανακοινωθούν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα γίνει αύριο Τετάρτη και μεταξύ των προτάσεων είναι ο Γιάννης Δραγασάκης για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, με κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους Παναγιώτη Λαφαζάνη στα κοινωνικά θέματα, Δημήτρη Παπαδημούλη στα οικονομικά και Θοδωρή Δρίτσα στην εξωτερική πολιτική και άμυνα.

Πιο σημαντικό από τα πρόσωπα όμως στην Κουμουνδούρου θεωρούν τις διαδικασίες ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί από κόμμα των συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα με κοινή συνισταμένη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μαρία Νταλιάνη // από ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :