Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ελληνικά παλάτια στο σφυρί!

Στο σφυρί βγάζουν όλο και περισσότεροι Ελληνες επιχειρηματίες και καλλιτέχνες τα παλάτια τους, χτυπημένοι και αυτοί από την οικονομική κρίση αλλά και από τα απανωτά χαράτσια, όπως το ειδικό τέλος ακινήτων.
Σύμφωνα με στοιχεία του ....


Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, περίπου 25.000 εξοχικά αναζητούν αγοραστή. Στα μεσιτικά γραφεία οι φάκελοι με τα ακίνητα επωνύμων φτάνουν πάντα με την ένδειξη «απαιτούμε εχεμύθεια», όπως μας λέει ο κ. Παναγιώτης Φαρμάκης που είναι αντιπρόσωπος της διεθνούς κτηματομεσιτικής Sotheby’s στην Ελλάδα.

Το κύμα έχει παρασύρει όσους διαθέτουν πολυτελείς βίλες: γνωστοί ηθοποιοί, τραγουδιστές, επιχειρηματίες, ακριβοθώρητοι πλούσιοι που συνήθως δεν φιγουράρουν στα μέσα ενημέρωσης. Ανθρωποι του χρηματιστηρίου, οι οποίοι στη χρυσή εποχή του επένδυσαν σε ακίνητα και τώρα έχουν ξεπέσει. Ιδιοκτήτες εταιρειών στα όρια της χρεοκοπίας πουλάνε όσο-όσο τα ακίνητά τους για να αποπληρώσουν δάνεια. Ιδιοκτήτες χλιδάτων σπιτιών με τεράστιο πλέον κόστος συντήρησης, τα οποία εν μέσω κρίσης εγκαταλείπονται.

Υπάρχει και μια μικρή μερίδα ξένων οι οποίοι αγόρασαν την προηγούμενη δεκαετία σπίτια ή οικόπεδα και έφτιαξαν πολυτελέστατα σπίτια, τώρα θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα.

ΚΗΦΙΣΙΑ, ΨΥΧΙΚΟ, ΒΑΡΚΙΖΑ

Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν κρύβουν ότι το όνειρο μιας ζωής, δηλαδή η απόκτηση ενός σπιτιού σε ακριβές γειτονιές όπως η Φιλοθέη, το Ψυχικό, η Κηφισιά, η Εκάλη, η Βουλιαγμένη, το Καβούρι, η Βάρκιζα, έχει γίνει εφιάλτης λόγω των φόρων που χρειάζεται να πληρώσουν ακόμη και για να διατηρήσουν τα παλιά αρχοντικά τους, τα οποία κληρονόμησαν από τους γονείς τους!

Ομως στο σφυρί έχουν βγει και ακίνητα, βίλες ή οικόπεδα, ακόμη και ιδιωτικά νησιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα: Μύκονο, Σαντορίνη, Χαλκιδική, Ρόδο, Αράχοβα, Πήλιο...

Η οικονομική κατάσταση δεν έχει προβληματίσει μόνον τους μη έχοντες, αλλά και αρκετούς πλούσιους με πανάκριβα σπίτια και μαγευτικές βίλες, που αποφάσισαν να πουλήσουν μέρος της περιουσίας τους προκειμένου να σώσουν την επένδυσή τους. «Αυτοί που έχουν περισσότερα από τρία σπίτια θα πουλήσουν ένα ή δύο για να απαλλαγούν από το βάρος των φόρων.

Αυτό ξεκίνησε σταδιακά από το 2009 και έπειτα, οπότε η κρίση έγινε αισθητή στην Ελλάδα και άγγιξε και τα ακίνητα, μειώνοντας σε ορισμένες περιοχές την αξία τους, παρ’ ότι μέχρι τότε κανένας Ελληνας δεν ήθελε να πουλήσει το ακίνητο ή τη γη του, γιατί την πονάει όσο κανένας άλλος.

Ομως η κρίση τον ανάγκασε να ρευστοποιήσει την ακίνητη περιουσία του για να έχει μετρητά, προκειμένου να κάνει κάποιες επενδύσεις ή για να μεταφερθεί σε άλλη χώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς δηλώνουν απογοητευμένοι, γιατί οι εκάστοτε κυβερνώντες τούς βλέπουν σαν ένα κουμπαρά που μπορούν να τον σπάνε κάθε τρεις και λίγο και να καλύπτουν τις δαπάνες της χώρας» λέει ο κ. Παναγιώτης Φαρμάκης της κτηματομεσιτικής Sotheby’s.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΧΛΙΔΗΣ

«Μοναδικές μεζονέτες 600τ.μ., super lux, που βρίσκονται στο βόρειο προάστιο της Αθήνας, την Εκάλη, σε μια περιοχή γεμάτη βίλες πωλούνται ως μεμονωμένες κατοικίες ή γραφεία, ή κτίρια διαμονής και κατοικίας που θα φιλοξενούν πρεσβείες ή VIPs στην ιδιαίτερα προνομιακή τιμή των 8.500.000 ευρώ η καθεμία» αναφέρει μία από τις αγγελίες στην ιστοσελίδα http://www.deckerbullocksir.com.

Οι αγγελίες σε αυτήν την ιστοσελίδα φτάνουν τις 166 για υπέροχα, πραγματικά παλάτια, που όπως δείχνουν οι δημοσιευμένες φωτογραφίες είναι αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα και διακοσμημένα με τα πιο σύγχρονα και πανάκριβα υλικά.

«Σοφιστικέ, πολλαπλών επιπέδων κατοικία, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, σε εξαίρετη θέση με πέργκολες, μεγάλη πισίνα με καταρράκτη και καταπράσινους κήπους. Διαθέτει ατελιέ και δωμάτιο παιχνιδιού» αναφέρει κάποια άλλη αγγελία για μια έπαυλη 980τ.μ. με έξι υπνοδωμάτια, προσεγμένη και στην τελευταία λεπτομέρειά της, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες.

Τα πολυτελή διαμερίσματα δεν πάνε πίσω. «Οροφοδιαμέρισμα, πλήρως ανακαινισμένο στον πιο γοητευτικό δρόμο της Αθήνας (ο χάρτης που παρατίθεται στην ιστοσελίδα το τοποθετεί σχεδόν μέσα στον Εθνικό Κήπο), την οδό Ηρώδου Αττικού, 400τ.μ. με τέσσερις κρεβατοκάμαρες, μεγάλο καθιστικό, TV room, μεγάλα μπαλκόνια» πωλείται 10.000.000 ευρώ, αναφέρει το Royal Gardens Luxury Apartment, και ποιος ξέρει ποια φαμίλια το χαιρόταν μέχρι τώρα...

Ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών πωλούνται στα πανέμορφα νησιά μας, με τιμές που ξεκινούν από τα 3.000.000 ευρώ και φτάνουν σε άλλες που δεν αναφέρονται παρά μόνον έπειτα από αίτηση ενδιαφέροντος, όπως αναφέρουν οι αγγελίες του Sotheby’s.

Δεν πωλούνται εύκολα, παρ’ ότι έπεσαν οι τιμές

«Οι ενδιαφερόμενοι είναι συνήθως ξένοι. Οι Ελληνες δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν πλέον. Υπάρχουν ακίνητα που πωλούνται εδώ και τρία χρόνια» μας λέει ο κ. Παναγιώτης Φαρμάκης.

«Μεγάλη ζήτηση έχουν κατοικίες στο Ιόνιο, χωρίς να υστερούν και αυτές στο Αιγαίο. Είναι πάντα ανάλογα με την αξία της περιοχής. Αλλού οι τιμές έχουν πέσει αισθητά και αλλού όχι» τονίζει ο κτηματομεσίτης της Sotheby’s.

Οπως διαπιστώνουμε, οι βίλες και οι πολυτελείς μεζονέτες πωλούνται σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που θα περίμενε κανείς. Η οικονομική κρίση και οι προβλέψεις για χειρότερες ημέρες επισπεύδουν τις όποιες κινήσεις των ιδιοκτητών. Σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς κύκλους, μέσα στο 2010 αυξήθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των σπιτιών που βγήκαν προς πώληση σε περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων της Αθήνας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν 3.000 - 3.500 απούλητα εξοχικά στην Πάρο. Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού πωλητήριο έχουν βάλει 800 - 1.500 εξοχικά, ενώ στη Σαντορίνη φτάνουν τα 1.500. Στην Κέρκυρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς στα χέρια των εργολάβων βρίσκονται 3.000 - 4.000 εξοχικές κατοικίες. Μαζί σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κω τα απούλητα σπίτια ξεπερνούν τα 2.000. Στη Χαλκιδική οι αμιγώς παραθεριστικές κατοικίες που πωλούνται μπορεί να είναι γύρω στις 5.000.

Στην Κρήτη, η οποία υπέστη μεγάλη καθίζηση την τελευταία πενταετία εξαιτίας της φυγής πολλών Βρετανών και Γερμανών, τα νεόδμητα απούλητα εξοχικά υπολογίζονται σε 4.000 - 5.000.

Οι ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι η ζήτηση για εξοχικά έχει υποχωρήσει κατά 50%-70% την τελευταία διετία ανάλογα με την περιοχή και ως βασική αιτία εκτιμούν ότι είναι οι «τάσεις φυγής» των Ελλήνων από το δεύτερο σπίτι.

Αναρωτιέται κανείς ποιοι θα αγοράσουν τόσα ακίνητα που έχουν βγει στο σφυρί, την ώρα που η ελληνική οικονομία «στενάζει».

ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πριν από μερικούς μήνες δημοσιεύματα έκαναν λόγο για την πώληση ενός εκπληκτικού ακινήτου στο Πόρτο Ράφτη, που ανήκε στη γνωστή εφοπλιστική οικογένεια Γουλανδρή. Η έπαυλη φέρεται να πουλήθηκε αντί 20 εκατ. ευρώ.

Την πώληση ενός πύργου στο Κεφαλάρι και μιας έπαυλης στη Μύκονο ακούγεται ότι σκέφτεται γνωστός σχεδιαστής.
Γνωστή παρουσιάστρια προσπαθεί να πουλήσει πολυτελέστατη βίλα άνω των 500τ.μ. στη Βούλα με μεγάλο κήπο, πισίνα, σάουνα και γυμναστήριο, όπως αναφέρει η αγγελία που έχει δημοσιεύσει.

Γνωστό ζευγάρι από τον χώρο του κινηματογράφου προσπαθεί πολύ καιρό χωρίς επιτυχία να πουλήσει ένα εξοχικό παλάτι στη Μύκονο, ενώ την ίδια ώρα δημοφιλής τραγουδιστής δεν βρίσκει αγοραστή για τη βίλα του στα ανατολικά προάστια.


Δεν υπάρχουν σχόλια :