Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Να ψηφίσουμε θετικά την Κυριακή

του Παναγιώτη Νικηφοράκη
Η κρίσιμη μέρα της 6ης Μαΐου, έχει φθάσει. Ορθώς η μέρα αυτή έχει χαρακτηρι-στεί από όλους η πλέον κρίσιμη μέρα της μεταπολίτευσης, καθώς οι πολίτες θα κληθούν να λάβουν μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση. Μια απόφαση που δεν θα ...


κρίνει μόνο το άμεσο μέλλον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής των μελλοντικών γενεών, των παιδιών μας και των εγγονών μας.
Τα διακυβεύματα και τα διλλήματα που έχουν οι πολίτες είναι πολλά, αλλά συ-γκεκριμένα και οι απαντήσεις τους ιδιαίτερα δύσκολες και πολυσύνθετες. Μετά από μια εφιαλτική διετία, όπου ελήφθησαν από την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, αποφάσεις που ανέτρεψαν τον προγραμματισμό και τη ζωή εκατομμυρίων συμπολιτών μας, οι ίδιοι άνθρωποι που αποφάσισαν ερήμην των πολιτών, με μεθόδους που ελέγχονται για την συνταγματικότητά τους, εμφανίζονται σήμερα περίπου ως οι σωτήρες του έθνους που από την επομένη των εκλογών θα λύσουν με το «μαγικό τους ραβδάκι», όλα τα προβλήματα.
Από την άλλη, η μέχρι και πριν από λίγους μήνες αξιωματική αντιπολίτευση, που μέχρι τότε κατακεραύνωνε την κυβέρνηση για τις αποφάσεις και τις επιλογές της, μεταλλάχθηκε εν μια νυκτί σε «οπισθοφυλακή» του ΠαΣοΚ και κρυμμένη πίσω από αυτό – για να μην αναλάβει πολιτικό κόστος – συναίνεσε στην περεταίρω βύθιση της κοινωνίας και της οικονομίας στην ύφεση.
Ανάμεσα στους δύο πάλαι ποτέ «μεγάλους», μικρότερα κόμματα που «φύτρω-σαν» εσχάτως ως παραφυάδες και άλλα που εκμεταλλευόμενα την οργή την απογοή-τευση και το θυμό των πολιτών, επιδίδονται σε έναν επικίνδυνο «αγώνα» υποσχέσεων και εύκολων λύσεων, οι περισσότερες από τις οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πόρτα εξόδου της Ευρώπης και στη διεθνή απομόνωση της χώρας.
Υπάρχει όμως επιλογή, η οποία συνδυάζει τον πρωταρχικό στόχο που πρέπει να είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια με πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ότι τα χειρότερα είναι πλέον πίσω μας; Υπάρ-χει και αυτή είναι επιλογή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, της συμπατριώτισσάς μας, Ντόρας Μπακογιάννη.
Η Δημοκρατική Συμμαχία δημιουργήθηκε σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα θέλοντας να αποτελέσει το ασφαλές καταφύγιο των πολιτών που είδαν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται και τους κόπους μιας ζωής να χάνονται σε λίγους μήνες. Δεν επιζητεί την ψήφο των πολιτών, επειδή είναι οργισμένοι και θυμωμένοι. Ζητά την ψήφο τους, γιατί τολμά να λέει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι, χωρίς ωραιοποιήσεις. Δεν δίνει ψεύτικες ελπίδες, δε χαϊδεύει αυτιά, δεν υπογράφει επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Κάποιες εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και δεν πρόκειται να αλλάξουν ανέξοδα και ανώδυνα για τον Ελληνικό λαό. Και αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο είναι επικίνδυνοι και λαϊκιστές. Η Δημοκρατική Συμμαχία, ουδέποτε υποστήριξε ότι η επάνοδος της χώρας θα είναι μια εύκολη υπόθεση, ούτε εμφάνισε κάποιο «μαγικό ραβδάκι». Υποστηρίζει όμως με σθένος ότι αυτή η επάνοδος μπορεί να γίνει γρηγορότερα και λιγότερο ανώδυνα για τους πολίτες, αν εφαρμοστούν συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες είναι κατατεθειμένες και έχουν κριθεί ως ρεαλιστικές. Σε κάθε περίπτωση αυτή η επάνοδος πρέπει να συνδέεται με την εξασφάλιση της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Με την παραμονή της Ελλάδας στη μεγάλη ασφαλή οικογένεια του ευρώ, το οποίο με τις δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υποστεί, θα ξεπεράσει τα προβλήματα που το ταλαιπωρούν και θα κλείσει τα στόματα όλων αυτών που σπεκουλάρουν εναντίον του, με την ελπίδα να αποκομίσουν τεράστια κέρδη από μια ενδεχόμενη κατάρρευσή του.
Η Δημοκρατική Συμμαχία, η πρόεδρος Ντόρα Μπακογιάννη και οι έξι υποψήφιοι βουλευτές των Χανίων, ζητούν την στήριξή μας την Κυριακή, τη θετική ψήφο μας, κοιτάζοντάς μας στα μάτια. Κάνουν αυτό που δεν τολμούν να κάνουν οι δύο πρώην «μεγάλοι» και αυτό που υποκρίνονται οι περισσότεροι από τους «μικρότερους». Έχοντας αποκομίσει πολύτιμη εμπειρία και έχοντας κάνει πραγματική αυτοκριτική για τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν από τα οποία έμαθαν και δεν θα επαναλάβουν, καταθέτουν μια αξιόλογη πρόταση που κινείται στο πλαίσιο του εφικτού και του ρεαλιστικού. Χωρίς ακρότητες, χωρίς κορώνες, απαλλαγμένη από λαϊκισμό και εμπαιγμό.

Η Δημοκρατική Συμμαχία, πιστεύει στον πολίτη και στην κρίση του. Τον εμπιστεύεται, τον θεωρεί συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο στο δύσκολο δρόμο που ακολουθεί τα επόμενα χρόνια. Τον καλεί να γίνει σύμμαχος στη μάχη για την αναγέννηση της Ελλάδας. Για να ξαναβρεθεί η χώρα μας εκεί όπου ανήκει.

Παναγιώτης Στ. Νικηφοράκης
Δημοσιογράφος
Εκπρόσωπος Τύπου
Δημοκρατικής Συμμαχίας Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια :