Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Απαιτείται μείωση των διδάκτρων στον Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Παρά το αίτημα των φοιτητών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου για μείωση των διδάκτρων, που έχει διατυπωθεί επισήμως εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, η Διοικούσα Επιτροπή δεν έχει ...


προχωρήσει σε καμία αλλαγή ως προς την κατεύθυνση αυτή.
Τα δίδακτρα παραμένουν στα 700 ευρώ ανά διδακτική ενότητα, ενώ κάθε έτος οι διδακτικές ενότητες είναι τρεις. Δηλαδή η ετήσια επιβάρυνση ενός φοιτητή ανέρχεται στα 2.100 ευρώ, ποσό που πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ τον Ιούλιο, πριν την έναρξη του διδακτικού έτους, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις!
Με δεδομένο ότι το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι το πανεπιστήμιο της «δεύτερης ευκαιρίας» και φοιτούν σε αυτό κυρίως οικογενειάρχες & εργαζόμενοι, των οποίων το εισόδημα έχει μειωθεί δραματικά λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ατόμων που κατά τη διάρκεια της φοίτησης έχασαν τις δουλείες τους, είναι αναγκαίο να γίνει μείωση στο ποσό των διδάκτρων και να δοθεί η δυνατότητα καταβολής τους σε δόσεις.
Ως προς το ζήτημα αυτό, σε Ερώτηση που είχα καταθέσει επί του θέματος με α.π. 18397/24.6.12 είχα λάβει την εξής απάντηση από την τότε Υπουργό Παιδείας κ. Α. Διαμαντοπούλου: «Με επίγνωση της οικονομικής κατάστασης, κατά την 212η συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 22.6.11 αποφασίστηκε (μεταξύ άλλων) η καταβολή της οικονομικής συμμετοχής των φοιτητών στις δαπάνες σπουδών τους για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 σε δύο δόσεις». Η απόφαση αυτή όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
 Προκειμένου η μείωση των διδάκτρων να μην προκαλέσει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου προτείνουμε ως έναν τρόπο περιορισμού των εξόδων και κατά συνέπεια εξοικονόμησης πόρων να γίνονται οι συναντήσεις καθηγητών-φοιτητών (5 ανά έτος) και οι εξετάσεις σε δημόσια κτίρια πχ αίθουσες άλλων πανεπιστημίων, στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης κλπ. κι όχι σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, όπως συμβαίνει τώρα, για τα οποία καταβάλλονται μισθώματα. 
  
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Θα γίνει μείωση των διδάκτρων για τους φοιτητές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου;
  2. Θα δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές να καταβάλουν τα δίδακτρα σε δόσεις;
  3. Θα εξεταστεί η πρόταση για διεξαγωγή των συναντήσεων και των εξετάσεων σε δημόσια κτίρια ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου;

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

πέρασα φέτος 2012-2013 επιλαχούσα και στην συνέχεια μετά τον έλεγχο των εγγράφων που απέστειλα και αφού υπήρξαν κενές θέσεις πέρασα.είχα την δεύτερη ευκαιρία μου για απολυτήριο.οι συγκυρίες πολλές και τα οικονομικά όχι ευχάριστα..ήταν η δεύτερη φορά που έκανα αίτηση και χάρηκα πολύ που μπήκα φέτος..αλλά δεν θα μπορέσω δυστυχώς να πάω!προηγούνται άλλα!μακάρι να ήταν λιγότερα τα δίδακτρα ή να μας έδιναν την ευκαιρία να τα δίνουμε με μηνιαίες δόσεις.εγώ έμαθα πώς πέρασα 9/3 και έπρεπε να καταθέσω τα χρήματα 16/3,για να ξεκινήσω 1/10/2012..αυτό δεν ήταν δυνατόν..κι έτσι πάει..