Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ο Κάμερον ιδιωτικοποιεί το οδικό δίκτυο της Βρετανίας

Την ιδιωτικοποίηση τμημάτων του οδικού δικτύου πρόκειται να ανακοινώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της κυβέρνησης να ...



αναβαθμίσει τις υποδομές στη χώρα.

Λίγο πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να πει σε ομιλία του ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να διορθωθεί «ο υποβιβασμός των υποδομών ο οποίος διαρκεί δεκαετίες» και ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει «πρωτοποριακούς» τρόπους να χρηματοδοτήσει βελτιωτικά έργα.
«Χρειάζεται τώρα να είμαστε πιο φιλόδοξοι» θα τονίσει, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που διένειμε το γραφείο του.
«Γιατί άλλες υποδομές -για παράδειγμα το νερό- χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα μέσω ιδιωτικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που ελέγχονται από ανεξάρτητες αρχές..., αλλά οι δρόμοι στη Βρετανία χρειάζονται χρηματοδότηση από το δημόσιο;» διερωτάται ο κ. Κάμερον.
Τον Νοέμβριο, η Βρετανία ανακοίνωσε σχέδια να επενδύσει 30 δισεκατομμύρια λίρες για μεγάλα έργα τα επόμενα χρόνια, με τα δύο τρίτα του ποσού να προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Κάμερον προωθεί μέτρα λιτότητας για να μειώσει το έλλειμμα, που έχει φθάσει σε επίπεδο-ρεκόρ εν καιρώ ειρήνης, και ο Κάμερον λέει πως δεν υπάρχουν «αρκετά χρήματα» για περαιτέρω βελτιωτικά έργα στο οδικό δίκτυο με κεφάλαια από τα δημόσια ταμεία.
Στη Βρετανία υπάρχει ένας ιδιωτικός αυτοκινητόδρομος ο οποίος λειτουργεί με διόδια κοντά στο Μπέρμιγχαμ στην κεντρική Αγγλία κι υπάρχουν σχέδια για παρόμοια έργα, αλλά ο Κάμερον θα πει ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάει πολύ παραπέρα.
«Χρειάζεται να εξετάσουμε επειγόντως όλες τις επιλογές που υπάρχουν για μεγάλης κλίμακας ιδιωτικές επενδύσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο -από επενδυτικά ταμεία, ασφαλιστικά ταμεία και άλλους επενδυτές. Γι' αυτό ζήτησα από το υπουργείο Μεταφορών και το υπουργείο Οικονομικών να διεξαγάγουν μια μελέτη εφαρμογής για νέα μοντέλα ιδιοκτησίας και χρηματοδότησης για το εθνικό οδικό δίκτυο και να μου αναφέρουν την πρόοδό τους το φθινόπωρο» αναμένεται να τονίσει ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας, του οποίου ηγείται ο Κάμερον, είχε ιδιωτικοποιήσει το σιδηροδρομικό δίκτυο την δεκαετία του 1990 και τάσσεται υπέρ του να αναλάβει σημαντικότερο ρόλο ο ιδιωτικός τομέα στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Πηγή : iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια :