Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στο westview.gr

Η Πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» , παραχωρεί σήμερα μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στο westview.gr. Η κα Μπακογιάννη δηλώνει πως «το παλαιό πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων μας έφερε στο σημείο που ...


μας έφερε. Πλέον ήρθε η ώρα να είμαστε αμείλικτοι γιατί στην Ελλάδα αξίζει ένα δίκαιο και έντιμο κράτος».
Επαναλαμβάνει για άλλη μία φορά πως «ψήφισε με δυσκολία τη νέα δανειακή σύμβαση, κι αυτό γιατί ήταν η μοναδική λύση για να αποφύγει η χώρα την άτακτη χρεοκοπία. Δυστυχώς, οι δύο αρχηγοί που συγκυβερνούν, περιορίστηκαν σε μια παθητική διαπραγμάτευση η οποία κατέληξε σε φιάσκο» και αναφέρει πως «Η Δημοκρατική Συμμαχία, αποτελεί σήμερα, την πιο υπεύθυνη και ευρωπαϊκή φωνή στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και εξηγούμαι: ήμασταν το μοναδικό κόμμα που εξαρχής μιλήσαμε με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες και διατυπώσαμε συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, αποφεύγοντας να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό λαϊκισμού στον οποίο επιδόθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα».

Ολόκληρη η συνέντευξη της Προέδρου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», κας Ντόρας Μπακογιάννη, έχει ως εξής:

  • ΕΡ: κα. Πρόεδρε, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη συνέντευξη που δεχτήκατε να παραχωρήσετε στο westview.gr. Πρόσφατα δηλώσατε ότι «με πόνο ψυχής» ψηφίζετε το νέο μνημόνιο. Πιστεύετε ότι έγινε λάθος στη διαπραγμάτευση και τι διαφορετικό θα μπορούσε να είχε γίνει;
ΝΜ: Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση σας και εύχομαι η προσπάθεια σας για ενημέρωση να αγκαλιαστεί από το κοινό, όχι μόνο το κοινό της Δυτικής Αθήνας αλλά από το σύνολο. Ναι, ψήφισα με δυσκολία τη νέα δανειακή σύμβαση, κι αυτό γιατί ήταν η μοναδική λύση για να αποφύγει η χώρα την άτακτη χρεοκοπία. Δυστυχώς, οι δύο αρχηγοί που συγκυβερνούν, περιορίστηκαν σε μια παθητική διαπραγμάτευση η οποία κατέληξε σε φιάσκο. Και το λέω αυτό γιατί: Δε μπόρεσαν να διαφυλάξουν τα ελάχιστα για τους έλληνες πολίτες. Αναλώθηκαν σε κορώνες και μεγαλόστομες δηλώσεις και εν τέλει συνυπέγραψαν όλα όσα αποκήρυσσαν. Κι αυτό έγινε γιατί δεν αντιπρότειναν τίποτα. Επέλεξαν να φορτώσουν νέα βάρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, να εξαθλιώσουν ακόμα περισσότερο των ιδιωτικό υπάλληλο των 600 ευρώ και να τον πάνε στα 500, προκειμένου να μην υιοθετήσουν μια πρόταση που καταθέσαμε εμείς, και μιλούσε για βαθύτερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, άμεση προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων και κυρίως, άρση των αντικινήτρων που εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Δε μας άκουσαν. Κι έτσι φτάσαμε στο σημείο να πληρώνουν το μάρμαρο σήμερα αυτοί που φταίνε λιγότερο, ενώ παραμένουν ανέπαφοι οι κομματικοί στρατοί και οι συντεχνίες του ευρύτερου Δημοσίου.

  • ΕΡ: Πως κρίνετε τη στάση των εταίρων μας στο θέμα της έγκρισης του νέου «πακέτου» στήριξης της Ελλάδας;
ΝΜ: Ας μη γελιόμαστε, οι εταίροι μας, μας δίνουν λεφτά, περισσότερα από 130 δις ευρώ. Είναι λογικό να απαιτούν να ξέρουν και να ελέγχουν πως θα αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα. Ξέρετε, είναι πολύ εύκολο να πω ότι σας ευχαριστούμε κύριοι, δώστε μας τα λεφτά σας και εμείς θα τα κάνουμε ότι θέλουμε. Όμως, πλέον κανένας δεν το κάνει αυτό πέραν του ότι είναι εντελώς ανεύθυνο. Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης φορολογούν τους δικούς τους πολίτες, για να πληρώσουν την Ελλάδα και δέχονται πιέσεις για αυτό. Όμως, η πίεση τους προς εμάς εξαντλείται εκεί. Είναι άλλο να συζητούμε και να διαπραγματευόμαστε για το πώς θα αξιοποιήσουμε καλύτερα την βοήθεια που μας παρέχουν, οικονομική και τεχνική, και είναι εντελώς διαφορετικό το πώς και πότε θα προκύψουν εκλογές ή άλλες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Αυτό είναι θέμα δικό μας και δεν πέφτει λόγος σε κανέναν πλην των ελλήνων.

  • ΕΡ: Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Η Δημοκρατική Συμμαχία αποτελεί εναλλακτική πρόταση για το ξεπέρασμα τη κρίσης και την ανάκαμψη της οικονομίας και του επιπέδου διαβίωσης των Ελλήνων ή συνιστά ένα σχηματισμό αντίδρασης απέναντι στην ηγεσία της ΝΔ;
ΝΜ: Η Δημοκρατική Συμμαχία, αποτελεί σήμερα, την πιο υπεύθυνη και ευρωπαϊκή φωνή στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και εξηγούμαι: ήμασταν το μοναδικό κόμμα που εξαρχής μιλήσαμε με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες και διατυπώσαμε συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, αποφεύγοντας να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό λαϊκισμού στον οποίο επιδόθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα.
Μιλήσαμε για την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, για την ανάγκη περιορισμού της δημόσιας σπατάλης, για την ανάγκη αποκρατικοποιήσεων, για την ανάγκη ενός σχεδίου Μάρσαλ, για την ανάγκη αποφόρτισης της κοινωνικής έντασης. Μέτρα που αν είχαν εφαρμοστεί εγκαίρως ίσως να είχαν αποφευχθεί οι κοινωνικά άδικες προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου που αποδέχτηκαν αδιαπραγμάτευτα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Από τη πρώτη στιγμή, λοιπόν, επιλέξαμε τον δρόμο της υπευθυνότητας και πολλές φορές κατηγορηθήκαμε. Αυτό που κανείς δεν μπορεί να μας προσάψει είναι ότι δεν μείναμε σταθεροί στις θέσεις μας και αυτή μας η στάση τώρα δικαιώνεται.
Από εκεί και πέρα, οι εποχές έχουν πλέον αλλάξει. Κόμματα διαμαρτυρίας ή αντίδρασης δεν έχουν θέση στο σύγχρονο πολιτικό σκηνικό. Η χώρα σήμερα χρειάζεται ξεκάθαρες πολιτικές προτάσεις για την διακυβέρνησή του τόπου και συγκεκριμένες λύσεις στα ασφυκτικά αδιέξοδα των πολιτών. Αυτό το νέο πολιτικό ήθος, του συγκεκριμένου και της ειλικρίνειας, εκπροσωπεί το κίνημά μας.

  • ΕΡ: Πολλοί είναι αυτοί που λένε, κυρίως με βάση τις δημοσκοπήσεις, πως η Δημοκρατική Συμμαχία δύσκολα θα συγκεντρώσει το 3% στις προσεχείς Βουλευτικές εκλογές. Το πιστεύετε; Από πού θεωρείτε ότι αντλείτε τη «δύναμή» σας;
ΝΜ: Κοιτάξτε, για εμάς η πιο αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση είναι η ενθουσιώδης καθημερινή ανταπόκριση του κόσμου στις θέσεις και το κίνημα μας. Ολοένα και περισσότεροι πολίτες αγκαλιάζουν τις απόψεις μας και υποστηρίζουν το πρόγραμμά μας. Στόχος μας ήταν και είναι η δυναμική μας είσοδος στην Βουλή και η διαδραμάτιση ουσιαστικού ρυθμιστικού ρόλου. Εμείς την δύναμή μας την αντλούμε από την καθαρότητα των θέσεών μας και την συνέπεια με την οποία τις υποστηρίζουμε. Ξέρουμε βέβαια ότι ταυτοχρόνως οι θέσεις μας ενόχλησαν πολλούς, οι οποίοι έχουν επιδοθεί τώρα σε ένα πόλεμο λάσπης και επιθέσεων. Κι αυτό γιατί οι προτάσεις μας, πλήρως μελετημένες και κοστολογημένες, στοχεύουν να χτυπήσουν την καρδιά του συστήματος και να εξαλείψουν την διαφθορά και την αδιαφάνεια που τόσο βολεύει ορισμένους. Εμείς, λοιπόν, έχουμε την βεβαιότητα ότι ο κόσμος έχει απορρίψει τον λαϊκισμό και την δημαγωγία και αναζητά ψύχραιμες και ορθολογικές προτάσεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Άλλωστε και η εικόνα που παίρνουμε από τις δημοσκοπήσεις είναι ενός κατακερματισμένου πολιτικού σκηνικού, στο οποίο όλα είναι ρευστά. Οι πρωτοφανείς καταστάσεις που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε καθιστούν αδύνατο να προδιαγράψει κάποιος με σιγουριά το αποτέλεσμα των εκλογών. Ακόμα και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι των δημοσκοπήσεων σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι τα αποτελέσματά τους αποτελούν ενδείξεις και εκτιμήσεις.

  • ΕΡ: Πως κρίνετε την Κυβέρνηση Παπαδήμου; Πιστεύετε ότι ήταν σωστή η επιλογή σας να μη συμμετέχετε; Μήπως ήταν απλά και μόνο μία προσπάθεια αποφυγής ευθυνών;
ΝΜ: Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που μίλησε για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας για την σωτηρία της χώρας εδώ και ένα χρόνο. Ωστόσο, οι συνεχείς εκκλήσεις μας για συστράτευση στον κοινό στόχο χτυπούσαν διαρκώς στον τοίχο των μικροπολιτικών παιχνιδιών. Είναι ενδεικτικό ότι η Συμμαχία είναι το μοναδικό κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση χωρίς να συμμετάσχει σε αυτήν.
Έτσι τα κόμματα άφησαν να περάσει κρίσιμος χρόνος ανεκμετάλλευτος και φτάσαμε στο έσχατο σημείο εξευτελισμού με τις φαεινές ιδέες περί δημοψηφίσματος του κ. Παπανδρέου που μας έφεραν αντιμέτωπους με όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Βέβαια, μια κυβέρνηση πολυπληθέστατη, 50 ατόμων, η οποία αποτελεί προϊόν συμβιβασμού, χωρίς ξεκάθαρη πολιτική θέση. Και τα δύο κόμματα που συμμετέχουν ακολουθούν μια άδεια ρητορική, χωρίς να μπαίνουν στην ουσία του ζητήματος και χωρίς πολλές φορές να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.
Από τη μία έχουμε βουλευτές, ακόμα και Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που κατακρίνουν και κρατούν αποστάσεις από τις κυβερνητικές πολιτικές για εσωκομματικά οφέλη. Από την άλλη, η μέχρι πρότινος άκρως αντιμνημονιακή Νέα Δημοκρατία συμπολιτεύεται αντιπολιτευόμενη.
Με αυτές τις συνθήκες και τρικλοποδιές δεν μπορεί να παραχθεί σοβαρό έργο. Αφού ολοκληρώθηκε το PSI και διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, ο κόσμος πρέπει να προσέλθει στις κάλπες και να τοποθετηθεί.

  • ΕΡ: Το πολιτικό σύστημα της χώρας βιώνει μία έντονη κρίση και αμφισβήτηση. Πιστεύετε πως αυτό θα εκφραστεί και στις επερχόμενες εκλογές και με ποιο τρόπο;
ΝΜ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κρίση που βιώνουμε είναι πρωτίστως πολιτική και μετά οικονομική. Γι αυτό και το πολιτικό σύστημα είμαι αναγκαίο να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές. Αυτό που λείπει σήμερα, είναι η εμπιστοσύνη. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ του πολίτη και του κράτους. Και είναι λογικό αυτό, όταν έχεις ένα κράτος που δείχνει ότι δε σε σέβεται. Τελευταίο παράδειγμα η περιπέτεια των ομολογιούχων φυσικών προσώπων. Αυτοί οι άνθρωποι εμπιστεύθηκαν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα μπορούσαν να κρύψουν τα λεφτά τους ή να τα στείλουν στο εξωτερικό, προτίμησαν όμως να δανείσουν το κράτος κι αυτό σήμερα τους «κουρεύει» τα λεφτά τους οδηγώντας τους στην απόλυτη απόγνωση. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που η Δημοκρατική Συμμαχία, το ανέδειξε και θα επιμείνει σε αυτό μέχρι να δοθεί λύση.
Έχουμε διατυπώσει λοιπόν, ξεκάθαρες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Θεωρούμε, για παράδειγμα, ότι είναι αδιανόητο να κόβεις από τη μία μισθούς και συντάξεις και να μην κάνεις τίποτα στα του οίκου σου. Γι αυτό και προτείνουμε την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα, την κατάργηση κάθε έκτακτης χρηματοδότησης και την άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών στα έσοδα έξοδα των κόμματων. Παρόλα αυτά, τα κόμματα όχι απλώς δεν δείχνουν πρόθυμα να συμμετάσχουν ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια για την μείωση του χρέους, αλλά προκαλούν οργή και αποδεικνύουν ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα με την τροπολογία – ντροπή που κατέθεσαν πριν από λίγες ήμερες για καταβολή μέρους των κρατικών επιχορηγήσεων των κομμάτων προς τις τράπεζες για εξόφληση δανείων.
Όπως ανέφερα και πριν, το πολιτικό σκηνικό πεθαίνει και θα αντικατασταθεί από κάτι καινούργιο. Οι πολίτες σε αυτές τις εκλογές νομίζω πως θα αναζητήσουν σοβαρό και ξεκάθαρο προγραμματικό λόγο. Όχι κορώνες λαϊκισμού σε μπαλκόνια και πλατείες αλλά σαφώς διατυπωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις.

  • ΕΡ: Ποια είναι εκείνα τα θέματα και οι πολιτικές πρωτοβουλίες που μπορούν να ανατρέψουν τη σημερινή κρίση του πολιτικού μας συστήματος;
ΝΜ: Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει άμεση ανάγκη ανακατάταξης της οικονομίας, αποκατάστασης της χαμένης μας εμπιστοσύνης και κυρίως, να υπάρξει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για την αποφόρτιση της κοινωνικής έντασης και τη στήριξη αυτών που πλήττονται περισσότερο. Είναι απαραίτητο λοιπόν, σήμερα να υιοθετηθούν τέτοιες θέσεις. Η Δημοκρατική Συμμαχία, έχει μιλήσει για νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποσυμφόρηση των χρεών των νοικοκυριών. Επι της ουσίας, προτείνουμε, εφόσον ολοκληρώθηκε και το PSI, να υπάρξει μια συνολική αναδιάρθρωση των χρεών των νοικοκυριών ξεκινώντας από τα στεγαστικά δάνεια και την επιμήκυνση των δόσεων τους. Για να γίνουν όλα αυτά και να φέρουν απτά αποτελέσματα όμως χρειάζεται η εφαρμογή ειλικρινών πολιτικών.
Οφείλουμε, , να προχωρήσουμε από τη ρητορική των προθέσεων στις πράξεις. Εμείς πήγαμε και ένα βήμα πιο μακριά και από πολύ νωρίς μίλησε για την ανάγκη ενός μικρού σχεδίου Μάρσαλ. Τον Ιούνιο κιόλας σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους προτείναμε σχέδιο που προβλέπει προκαταβολή πόρων από το επόμενο πακέτο, επανεπένδυση μέρους των πόρων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ανακατανομή αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να δώσουμε τη μάχη για την προσέλκυση επενδύσεων, που αποτελούν τη μόνη λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν 1.200.000 άνεργοι συμπολίτες μας αλλά και την μόνη προοπτική για υγιή ανάπτυξη στην χώρα πάνω σε γερές βάσεις.

  • ΕΡ: Και την επόμενη ημέρα των εκλογών; Σε τι μπορούν να ελπίζουν οι πολίτες;
ΝΜ: Ας μη γελιόμαστε, έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη πορεία. Για τα επόμενα πολλά χρόνια, η Ελλάδα θα εξαρτάται από τη βοήθεια των εταίρων μας. Στο επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και με αποφασιστικότητα σε βαθιές αλλαγές με στόχο τον μετασχηματισμό του κράτους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση και να ανακτήσουμε την πληγωμένη μας υπερηφάνεια.
Ήδη ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του κατάφερε να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία και να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αν προωθηθούν το δυνατόν ταχύτερο οι βαθιές οι διαρθρωτικές αλλαγές και μειωθεί δραστικά ο δημόσιος τομέας, σε συνδυασμό με ένα σοβαρό ευρωπαϊκό πακέτο επενδύσεων θα έχουμε αποφύγει οριστικά κάθε κίνδυνο. Ο λαός έχει την δύναμη στις κάλπες που θα στηθούν σύντομα να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στο πελατειακό πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε εδώ, να τιμωρήσει τις δυνάμεις του λαϊκισμού και να δώσει το μήνυμα για ανάπτυξη.

  • ΕΡ: Η Δημοκρατική Συμμαχία θα μπορούσε να συζητήσει τη συμμετοχή της σε μία Κυβέρνηση συνεργασίας και με ποιους όρους;
ΝΜ: Είμαστε ανοικτοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά με απαραίτητη προϋπόθεση την συνεργασία πάνω σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο, με έναν συγκεκριμένο στόχο και με ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Μια συνεργασία που θα βασίζεται στην ύπαρξη κοινών βασικών προσανατολισμών.

  • ΕΡ: Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους «πολύπαθους» πολίτες της Δυτικής Αθήνας;
ΝΜ: Το μήνυμα που θέλω να στείλω σε όλους τους Έλληνες, και ειδικότερα οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας, που παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, τα περισσότερα καταστήματα βάζουν λουκέτο και η απόγνωση είναι σαφώς μεγαλύτερη, είναι ότι Δημοκρατική Συμμαχία παλεύει με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα για ένα και μόνο πράγμα: Δουλειές , δουλειές, δουλειές. Και το λέω αυτό ως μάνα, που δεν αντέχει την ιδέα τα παιδιά που με πόνο και προσπάθεια μεγάλωσε να τα βλέπει να φεύγουν στο εξωτερικό, γιατί δε μπορούν να κυνηγήσουν τα όνειρα τους στην πατρίδα μας.
Συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία και τον πόνο κάθε ανέργου, κάθε μικρού επιχειρηματία που μαστίζεται από την βαριά φορολογία αλλά και την συρρίκνωση της αγοράς, της έλλειψη ρευστότητας. Είναι τραγικό να βλέπεις επιχειρηματίες που μέχρι χθες είχαν τις επιχειρήσεις τους και πήγαιναν καλά και ζούσαν τις οικογένειες τους να βρίσκονται σε απόγνωση σήμερα, βλέποντας τον τζίρο τους να πέφτει δραματικά και την περιουσία τους να καταστρέφεται συστηματικά. Οι αιματηρές θυσίες των πολιτών εξασφάλισαν την σωτηρία της χώρας και την παραμονή μας στο ευρώ.
Τώρα οφείλουν να απαιτήσουν από το πολιτικό σύστημα να συγκρουστεί με τις παθογένειες του, να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να νοικοκυρέψει τα δημοσιονομικά μεγέθη ώστε να αποκατασταθεί και η εθνική μας υπερηφάνεια. Το παλαιό πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων μας έφερε στο σημείο που μας έφερε. Πλέον ήρθε η ώρα να είμαστε αμείλικτοι γιατί στην Ελλάδα αξίζει ένα δίκαιο και έντιμο κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :