Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Όχι άλλη παραπλάνηση. Ας πούμε την αλήθεια.

του Θόδωρου Αθηναίου
Διάβαζα στο Βήμα το άρθρο του Paul Krugman “Τι σημαίνει Ελλάδα”. Κατά τη γνώμη μου, όσοι βρίσκουν ότι ανταποκρίνεται στην ορθή λογική, πρέπει να πάψουν να προσπαθούν να  ...



δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Προσπερνάει το στοιχειώδες: Ότι το Ελληνικό κράτος σπαταλάει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε προβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις, ακατάσχετη κακοδιαχείριση, “μαϊμού” συντάξεις και στο βαθύ χέρι σε τομείς όπως η υγεία και η άμυνα, για χάρη της κομματοκρατίας του ΠΑΣΟΚ & ΝΔ.

Η εξοικονόμηση αυτής της σπατάλης, θα ήταν αρκετή για να καλύψει τα πρωτογενή ελλείμματα “χωρίς να ανοίξει μύτη”. Χώρια τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων στις κρατικές εισροές από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, την απλούστευση της φορολογίας (μείωση φοροδιαφυγής), την απλούστευση ίδρυσης μιας επιχείρησης κλπ.

Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να ξεχνάμε, πως το 2010, η ΕΕ βλέποντας το τεράστιο περιθώριο της σπατάλης στην Ελληνική οικονομία, έκανε την εξής ΑΠΛΗ συμφωνία μαζί μας, που συνοψίζεται στο εξής:
“Αφού οι αγορές δεν σας δανείζουν και για να αντεπεξέλθετε σαν κράτος θα αναγκαστείτε οσονούπω να τυπώσετε δραχμές (έξοδος από το ευρώ), θα σας δανείζουμε εμείς με τους όρους που μέχρι πρόσφατα σας δάνειζε η αγορά, δίνοντας τα περισσότερα μπροστά μέχρι να κάνετε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και λιγότερα προς τα πίσω (κατά το 2012), αφού θα μπορείτε πλέον να αντεπεξέλθετε στις ανάγκες σας από τη μείωση της σπατάλης και την αύξηση των εσόδων.”

Δεν θα είχα πρόβλημα να συμφωνήσω με το άρθρο, ΑΝ η Ελλάδα τηρούσε τα συμφωνηθέντα. Αντί όμως η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να μειώσει την σπατάλη και να αυξήσει τα έσοδα, αντίθετα ΑΥΞΗΣΕ ΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ και για να αντεπεξέλθουμε στα αυξημένα έξοδα ΥΠΕΡΑΥΞΗΣΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ επιβάλλοντας εξοντωτική φοροεπιδρομή (υφεσιακή πρακτική) στην τσέπη του φτωχού Έλληνα.

ΤΟΣΟ ΑΠΛΗ είναι η πραγματικότητα. Δεν ξέρω τι έκανε η Ιρλανδία και η Ισπανιά, ξέρω ότι στην Ελλάδα ποτέ δεν αναζητήθηκε διέξοδος σε υφεσιακά μοντέλα. Υφεσιακό μοντέλο επιβλήθηκε από τη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, επειδή αρνήθηκε να μειώσει τις σπατάλες από το βαθύ κράτος.
Μετά από αυτόν τον άθλιο χειρισμό, η Ελλάδα έχει εκτεθεί σε μεγαλύτερα χρέη, που για να τα “λογικέψει” διέγραψε χρέος μέσω PSI. Αυτό θα μας αφήσει για πολλά χρόνια εκτός αγορών, καταστρέφοντας την ευκαιρία να τελειώνουμε γρήγορα με την κρίση.

Ωστόσο, η πολιτική απόφαση εξακολούθησης στήριξης των Ευρωπαίων, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που μας αφήνει η διαγραφή χρέους, αφήνει μια ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα και να επιστρέψουμε στις διεθνής αγορές σε λίγα χρόνια.
Προκειμένου όμως να γίνουν αυτά, προϋποθέτει οι Έλληνες να απαξιώσουν και να απομακρύνουν την καθεστωτική συμπεριφορά της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τον κρατικό έλεγχο, δίδοντας έμπρακτη υποστήριξη σε ένα ή περισσότερα Ευρωπαϊκά κόμματα.

Οι εκλογές ζυγώνουν. Οι ευθύνες και οι δυνατότητες είναι στο χέρι του Έλληνα ψηφοφόρου. Έστω και αργά, ας καταλάβουμε επιτέλους ότι ο εχθρός μας είναι η φτωχή νοημοσύνη. Όχι …η Τρόικα.

http://www.kontranews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :