Με την ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα ουσιαστικά διαψεύδει και τον Παπανδρέου και τον Ψυχάρη. Η Τράπεζα υποστηρίζει ότι: «Η Εθνική Τράπεζα ουδέποτε δέχτηκε ή, πολύ περισσότερο, επεδίωξε ανάμιξη τρίτων, πολιτικών ή άλλων προσώπων, στη διαδικασία χορήγησης δανείων ή ...
γενικώς, στη λειτουργία της». [Ολόκληρη η ανακοίνωση της Τράπεζας, στο πρώτο σχόλιο. Έχει πολύ ενδιαφέρον]
Ο Ψυχάρης στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου»!
Και τέλος ο Παπανδρέου αναφέρθηκε στον διοικητή της Εθνική Τράπεζας (Ταμβακάκη) ο οποίος ζήτησε τη γνώμη του Πρωθυπουργού για το αν θα δώσει το δάνειο στον ΔΟΛ.
Συμπέρασμα: Τα κέντρα διαπλοκής λειτουργούν με αυτό τον τρόπο και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο καθόλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Αλληλοεκβιάζονται.
Τώρα που στέρεψε το χρήμα άρχισαν να κελαηδάνε. Δεν είναι η πρώτη φορά που το «ΒΗΜΑ» γίνεται αντιπασόκ και από πίσω βρίσκονται οικονομικές αξιώσεις!
Τώρα καταρρέει το οικοδόμημα που ισχυροποιήθηκε με πρόσχημα το σκάνδαλο Κοσκωτά. Ένα σκάνδαλο που έκρυβε μια μάχη διατήρησης των κέντρων διαπλοκής όπως αυτά καθορίστηκαν από τα «μεγάλα τζάκια» των ΜΜΕ.
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ήδη ένα τζάκι (οι Τεγόπουλοι) είναι νοκ άουτ. Με την πρώτη δυσκολία, το σάπιο οικοδόμημα της διαφθοράς και της διαπλοκής τρώει τα σωθικά του για να επιβιώσει.
Προσέξτε ότι όπως επι Κοσκωτά έτσι και τώρα στο επίκεντρο βρίσκονται το ΠΑΣΟΚ, οι Τράπεζες και τα Μέσα Ενημέρωσης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βρίσκονται από πίσω και άλλου τύπου οικονομικά κέντρα!
Η δε σημερινή Νέα Δημοκρατία νομίζει ότι επιβιώνει της σύγκρουσης επειδή διόρισε τον γιό του Ψυχάρη στο επιτελείο της Συγγρού ή επειδή υποσχέθηκε εύκολα δάνεια στα κέντρα διαπλοκής! Βλέπουν τα 90 δις να έρχονται και κάνουν πονηρές σκέψεις με πρόσχημα την "ανάπτυξη"!
5 σχόλια :
[Ολόκληρη η ανακοίνωση της Τράπεζας. Έχει πολύ ενδιαφέρον]
Η Εθνική Τράπεζα ουδέποτε δέχτηκε ή, πολύ περισσότερο, επεδίωξε ανάμιξη τρίτων, πολιτικών ή άλλων προσώπων, στη διαδικασία χορήγησης δανείων ή, γενικώς, στη λειτουργία της.
Οι αποφάσεις για δανειοδοτήσεις λαμβάνονται από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας, με συγκεκριμένες και απολύτως διαφανείς εγκριτικές διαδικασίες και με κριτήρια αυστηρά τραπεζικά, ασφαλώς ούτε πολιτικά ούτε «πελατειακά».
Σχετικά με την υπόθεση του ΔΟΛ, διευκρινίζεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας εξέτασαν το αίτημα του Οργανισμού να δανειοδοτηθεί με 10 εκατ. ευρώ και το απέρριψαν, διότι ο ΔΟΛ δεν παρείχε τις αναγκαίες τραπεζικές εξασφαλίσεις.
Ουδεμία άποψη ή γνώμη παραγόντων εκτός Τράπεζας ζητήθηκε. Όπως δεν είχε ζητηθεί λίγους μήνες νωρίτερα, όταν η Τράπεζα είχε δανειοδοτήσει τον ΔΟΛ με 19 εκατ. ευρώ έναντι της εξασφάλισης που της παρείχε με το επί της οδού Μιχαλακοπούλου κτίριο του.
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας λειτουργεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στα εκατομμύρια καταθέτες και τους εκατοντάδες χιλιάδες μετόχους της, με μόνη και απόλυτη δέσμευση την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων και των συμφερόντων της ελληνικής οικονομίας. Αυτό πράττει και, βεβαίως, αυτό θα συνεχίσει να πράττει.
Η δήλωση του Σταύρου Ψυχάρη:
«Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου.
Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία.
Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.
Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!»
Παπανδρέου:
«Δεν ήμασταν όσο έπρεπε αποφασιστικοί απέναντι σε ένα σύστημα πελατειακό, αντιπαραγωγικό, κομπραδόρικο, το οποίο ευθύνεται για την εθνική κρίση».
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Π. Μπεγλίτης, έκανε συγκεκριμένες τις αναφορές του. «Έπρεπε να ονομαστικοποιήσουμε τα συμφέροντα», είπε και κατονόμασε τον πρόεδρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και εκδότη του Βήματος κ. Στ. Ψυχάρη, ο οποίος όπως σημείωσε, ζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας ζήτησε τη γνώμη του πρωθυπουργού, ο οποίος του απάντησε ότι αν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις να δώσει το δάνειο χωρίς να ρωτά τον πρωθυπουργό. Αλλά επειδή δεν τους πληρούσε δεν έλαβε το δάνειο των 10 εκ. ευρώ.
Μετά από αυτό, μετέφερε ο κ. Μπεγλίτης ότι ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, άρχισε ευθεία και ανοιχτή σύγκρουση και ευθεία υπονόμευση όταν η κυβέρνηση και το υπουργείο οικονομικών και η κυβέρνηση προσπαθούσαν για τη συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank, η οποία αν πετύχαινε θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις για την οικονομία".
Διευκρινίσεις από τον Π. Μπεγλίτη
Σχετικά με το δάνειο που ζήτησε ο ΔΟΛ από την Εθνική Τράπεζα, έπειτα από τον σάλο που προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Γ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο
Ο κ. Μπεγλίτης ανασκεύασε εν μέρει την αρχική του δήλωση σχετικά με τη στάση που τήρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης.
Στην αρχική του ενημέρωση υποστήριξε ότι ο κ. Ταμβακάκης ζήτησε τη γνώμη του Πρωθυπουργού για το αν θα δώσει το δάνειο στον ΔΟΛ. Στην ενημέρωση που έκανε έπειτα από τη λήξη του Πολιτικού Συμβουλίου, είπε τα εξής:
«Η Εθνική Τράπεζα αρνήθηκε το δάνειο που ζήτησε ο ΔΟΛ επειδή δεν πληρούσε τα εκ του νόμου τεκμήρια και προϋποθέσεις. Χωρίς καμία πολιτική υπόδειξη ή παρέμβαση του Πρωθυπουργού ή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Οταν διαπιστώθηκε από τον Πρωθυπουργό ότι υπήρχε αρνητική στάση από τις εφημερίδες του συγκεκριμένου συγκροτήματος σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις της Εθνικής με την Alpha Bank, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών και την Εθνική Τράπεζα να του πουν γιατί μια τόσο θετική πρωτοβουλία αντιμετωπίζεται αρνητικά.
»Και έμαθε ότι υπήρξε αίτηση για δανεισμό που απορρίφθηκε για καθαρά τραπεζικούς λόγους. Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε την αυτόνομη απόφαση της Εθνικής και την αυτονομία του τραπεζικού έναντι του πολιτικού συστήματος και της κυβέρνησης. Αυτό δείχνει ότι οι εποχές των σχέσεων και των επιρροών του πολιτικού συστήματος στο τραπεζικό και το αντίστροφο, με την κυβέρνηση Παπανδρέου είχαν περάσει ανεπιστρεπτί.
»Σχετικά με τους ισχυρισμούς του κ. Ψυχάρη για τη συνάντηση με τους εκδότες στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση έγινε από την είσοδο που εισέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου όλοι οι επισκέπτες πλην των υπουργών,παρουσία του κ. Ηλ. Μόσιαλου και των άλλων εκδοτών. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους παριστάμενους εκδότες λόγω της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης της οικονομίας και της κρίσης που πλήττει τη χώρα να συμβάλουν μέσω των εφημερίδων τους και των ΜΜΕ στην αντικειμενική αποτύπωση της κατάστασης ώστε να ξεπεράσει η χώρα με τον πιο συντεταγμένο τρόπο την κρίση. Με ψυχραιμία στην απόδοση των γεγονότων να συμβάλουν στο κλίμα ψυχραιμίας που είχε και έχει ανάγκη η χώρα».
Ο κ. Μπεγλίτης, ρωτήθηκε για τις αντιφάσεις που υπήρξαν στις δύο τοποθετήσεις του καθώς και το χρονικό χάσμα ανάμεσα στο αίτημα δανεισμού του ΔΟΛ και στην ανακοίνωση της αποτυχίας συγχώνευσης των δύο τραπεζών, και απάντησε ότι και τις δύο φορές είπε τα ίδια πράγματακαι ότι η χρονική αλληλουχία των γεγονότων δεν έχει σημασία, σημασία έχει η ουσία.
Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΩΡΕΣ ΠΑΡΘΕΝΕΣ.
ΔΕ ΣΥΜΠΑΘΩ ΤΟΝ ΓΑΠ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ.
ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΑΠΙΟ ΠΟΥ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΓΑΠ ΤΩΡΑ ΛΕΛΕΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΩΣ ΜΙΣΟΤΡΕΛΛΟ.
Δημοσίευση σχολίου