Η χώρα, πιεζόμενη από τους δανειστές της, οδηγείται στην πιο κρίσιμη φάση των μεταρρυθμίσεων: Το να αποκτήσει η χώρα μικρότερο κράτος.
Ούτε είναι τυχαίο ότι οι δανειστές μας επιλέγουν ένα ουσιαστικό και συμβολικό πήχυ για να κρίνουν την βούληση της κυβέρνησης να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή:
Δηλαδή, την βραχυχρόνια εφεδρεία και τις απολύσεις προσωπικού στον υπερφορτωμένο δημόσιο τομέα.
Διότι προφανώς, χωρίς δραστική μείωση κρατικών υπαλλήλων, δεν θα αποκτήσει η χώρα μικρότερο κράτος!
Το τι έχει συμβεί μέχρι τώρα είναι γνωστό: Υπουργοί, με τους πιο υποδόριους τρόπους, επιχείρησαν να προστατέψουν το
διογκωμένο κράτος, παραπλανώντας την Τρόικα. Επί δύο χρόνια δεν έκλεισαν ούτε έναν άχρηστο οργανισμό. Επ’ αυτού δεν ήξεραν, δεν άκουγαν, δεν έβλεπαν.
Κρατούσαν κλειστά τα επαγγέλματα, που με στρεβλές ρυθμίσεις είχε δημιουργήσει το πελατειακό κράτος, προσποιούμενοι ότι τα άνοιγαν. Προσπάθησαν, πρόσφατα, να ακυρώσουν ουσιαστικές μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα, με την αλχημεία της «προσωπικής διαφοράς» που ακύρωνε το ενιαίο μισθολόγιο. Έως ότου, συλληφθούν «στα πράσα».
Μετατάξεις, βραχυχρόνια εφεδρεία, απολύσεις, όλα «σχεδιάζονταν». Και δεν γίνονταν.
Γι’ αυτό φτάσαμε στο σημείο να διακυβεύεται πολύ σοβαρά πλέον η έκτη δόση. Ενώ η Τρόικα αποφάσισε, από όλες τις υποχρεώσεις που δεν υλοποιούσε η κυβέρνηση, να αναδείξει μια κόκκινη γραμμή: Την μείωση του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ένα καταλυτικό ταμπού για όλο το κομματικό σύστημα.
Κρίνουν, πως αν σπάσει το απόστημα αυτό και τελειώσουν οι υπεκφυγές και οι υποκρισίες, θα καταρρεύσει σταδιακά η αντίσταση στο να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας.
Άλλωστε, η μια δημοσκόπηση μετά την άλλη, δείχνουν συντριπτικά ποσοστά της ελληνικής κοινής γνώμης να ζητούν ένα μικρότερο κράτος, κόντρα στην βούληση των κομμάτων.
Αυτό δείχνουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις για το «Έθνος» και «Το Βήμα». Το 60%, υποστηρίζει την εφεδρεία των 30.000. Η μεγάλη πλειοψηφία, απαιτεί η κυβέρνηση να πάρει αποφασιστικά τα μέτρα που δεν πήρε για να διασφαλιστεί η έκτη δόση. Το 90% ζητά συγχώνευση φορέων. Το 57% απαιτεί τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα αντί να κάνουν τεράστιες ζημιές στην εικόνα της χώρας, να επιδιώξουν την κοινωνική ειρήνη. Η κυβέρνηση επικρίνεται για ατολμία. Αυτή έχει καταρρακώσει την αξιοπιστία της.
Και η αξιωματική αντιπολίτευση; Το συντριπτικό 78% πιστεύει πως ο Σαμαράς δεν έχει περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης. Το 67% του ζητά να είναι πιο συναινετικός.
Η ΝΔ, με τον λαϊκισμό της, παρά την μεγάλη κάμψη της κυβέρνησης, μένει στάσιμη με ισχνά ποσοστά. Όταν ο Σαμαράς έγραψε την Κυριακή ότι θέλει «μικρότερο κράτος», υποκρίνεται.
Η αντίθεση του στις απολύσεις και η υποστήριξη μιας πολυετούς εφεδρείας, όπου παροπλισμένοι υπάλληλοι θα αμοίβονται επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους, τα λέει όλα!
Όπως και η αντίθεση του στις μειώσεις μισθών στο δημόσιο. Ή οι θωπείες του σε συντεχνίες και ομάδες συμφερόντων.
Χρόνια τώρα το κομματικό σύστημα συμβιβάσθηκε με το μεγάλο συντεχνιακό κράτος.
Έστω και υπό την πίεση των δανειστών μας λοιπόν, η κυβέρνηση όφειλε να ανοίξει το απόστημα του κρατισμού για να σωθεί η χώρα. Σέρνοντας τα βήματα της, η χώρα οδηγείται ένα βήμα πριν την καταστροφή.
Με όλο το κομματικό σύστημα και τους συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα να την σπρώχνουν προς τα εκεί.
/ / Το απόστημα που δεν άνοιξε και το φάσμα της καταστροφής / / Γιάννης Λούλης / /
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου