Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

«Απαράδεκτη απόπειρα δυσφήμησης της Ελλάδας»

Το αραβόφωνο τηλεοπτικό κανάλι "Al Jazeera", ενέπλεξε τη χώρα μας σε μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη για ενίσχυση των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι.
Η μετάδοση της είδησης έγινε μόνο στα αραβικά και δεν μεταφέρθηκε από το αγγλόφωνο δελτίο.
Σύμφωνα με αυτή, ανταποκριτής του δικτύου μετέδωσε ότι αυτόπτης μάρτυρας του είπε πως 


ένα πλοίο με ελληνική σημαία «έδεσε» την περασμένη Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στο λιμάνι της Τρίπολης και μέχρι τις 10 π.μ. του Σαββάτου ξεφόρτωνε στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η είδηση μεταδόθηκε για πρώτη φορά το απόγευμα της Δευτέρας και συνέχισε να εμφανίζεται στη γραπτή ροή ειδήσεων του καναλιού, χθες.
Μετά από σχετική έρευνα που έγινε στην Αθήνα, με τη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας και της ΕΥΠ, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να συνηγορεί στην ακρίβεια του ισχυρισμού. Κατόπιν αυτού, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στο Κατάρ για διάβημα προς τα κεντρικά γραφεία του Al Jazeera, με το οποίο το δίκτυο ενημερώθηκε ότι η είδηση είναι ανακριβής και ζητήθηκε η απόσυρσή της, όπως και έγινε.
Παράλληλα, από το ΥΠΕΞ εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται το περιστατικό, καθώς και το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού δικτύου δεν επικοινώνησαν ποτέ με κάποια αρμόδια ελληνική αρχή για να διασταυρώσουν την πληροφορία. Η ανακοίνωση εστάλη σε όλες τις πρεσβείες της χώρας μας στις αραβικές χώρες και μεταφράστηκε για την ενημέρωση του κοινού. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι η Ελλάδα χαιρέτισε την απόφαση 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (η οποία επιβάλλει, μεταξύ άλλων, απαγόρευση πώλησης όπλων στο καθεστώς Καντάφι) και την εφαρμόζει με συνέπεια. Με την ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ. καλούνται, επίσης, τα ΜΜΕ να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και σεβασμό στους κανόνες δεοντολογίας κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :