Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Η Θανατική Ποινή το 2010


Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνησίας για τη θανατική ποινή και την εφαρμογή της σε όλο τον κόσμο.
Οι χώρες που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή απομονώνονται όλο και περισσότερο έπειτα από μια δεκαετία προόδου προς την κατεύθυνση της κατάργησης, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία στη νέα 

έκθεσή της Θανατικές Καταδίκες και Εκτελέσεις το 2010.

Συνολικά 31 χώρες κατήργησαν τη θανατική ποινή στο νόμο ή στην πράξη στη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, αλλά η Κίνα, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ και η Υεμένη παραμένουν μεταξύ των πιο συχνών εκτελεστών, κάποιες σε ευθεία αντίθεση με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο συνολικός αριθμός εκτελέσεων που καταγράφηκαν επίσημα από τη Διεθνή Αμνηστία το 2010 μειώθηκε από τουλάχιστον 714 ανθρώπους το 2009 σε τουλάχιστον 527 το 2010. Πιστεύεται ότι η Κίνα εκτέλεσε χιλιάδες το 2010, αλλά συνεχίζει να τηρεί μυστικότητα για τη χρήση της θανατικής ποινής.

«Η μειονότητα των κρατών που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν συστηματικά τη θανατική ποινή ήταν υπεύθυνη για χιλιάδες εκτελέσεις το 2010, αψηφώντας την παγκόσμια τάση κατά της θανατικής ποινής», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Ενώ μπορεί οι εκτελέσεις να ακολουθούν πτωτική πορεία, ωστόσο, αρκετές χώρες συνεχίζουν να επιβάλλουν θανατικές ποινές για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, οικονομικά εγκλήματα, σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ συναινούντων ενηλίκων και βλασφημία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που απαγορεύει τη χρήση της θανατικής ποινής με εξαίρεση τα πλέον σοβαρά εγκλήματα», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι.

Δύο περιοχές ευθύνονται για τις περισσότερες εκτελέσεις παγκοσμίως: Η Ασία και η Μέση Ανατολή.

Η Κίνα χρησιμοποίησε τη θανατική ποινή το 2010 εναντίον χιλιάδων ανθρώπων για ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων που περιλαμβάνει μη βίαια αδικήματα και έπειτα από δικαστικές διώξεις που δεν πληρούσαν τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης.

Σημαντικό ποσοστό των εκτελέσεων ή των θανατικών ποινών που καταγράφηκαν το 2010 στην Κίνα, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, το Ιράν, το Λάος, τη Λιβύη, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη αφορούσαν αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά.

Το Ιράν, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρέβλεψαν τις διεθνείς απαγορεύσεις το 2010 και επέβαλαν θανατικές ποινές σε άτομα που βρίσκονταν σε ηλικία κάτω των 18 ετών όταν διαπράχθηκαν τα εγκλήματα.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνει αρκετές οπισθοχωρήσεις στη διάρκεια του 2010, όταν έξι άλλες χώρες και επικράτειες πραγματοποίησαν εκτελέσεις έπειτα από ένα χρονικό κενό, και μία χώρα επέκτεινε το πεδίο εφαρμογής της θανατικής ποινής.

«Παρά ορισμένες οπισθοχωρήσεις, οι εξελίξεις το 2010 μας έφεραν πιο κοντά στην παγκόσμια κατάργηση. Ο Πρόεδρος της Μογγολίας ανακοίνωσε ένα μορατόριουμ στη θανατική ποινή, ένα σημαντικό πρώτο βήμα, καθώς η θανατική καταδίκη εξακολουθεί να κατηγοριοποιείται ως κρατικό μυστικό. Για τρίτη φορά και με μεγαλύτερη υποστήριξη από ποτέ, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε παγκόσμιο μορατόριουμ στις εκτελέσεις», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι.

Από το 2003, λιγότερες από τις μισές χώρες που διατηρούν τη θανατική ποινή έχουν πραγματοποιήσει εκτελέσεις. Λιγότερο από το ένα τρίτο ήταν γνωστό ότι εκτελούσαν κρατούμενους κάθε χρόνο κατά τα τελευταία τέσσερα έτη.

«Οποιαδήποτε χώρα που συνεχίζει τις εκτελέσεις αντιπαρέρχεται το γεγονός ότι τόσο το δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και όργανα των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ακράδαντα ότι ο στόχος πρέπει να είναι η κατάργηση».

«Ένας κόσμος χωρίς θανατική ποινή δεν είναι μόνο πιθανός. Είναι αναπόφευκτος», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι. «Το θέμα είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί.»

Βόρεια και Νότια Αμερική

-Στις ΗΠΑ, τη μόνη χώρα της αμερικανικής ηπείρου που πραγματοποιεί εκτελέσεις, επιβλήθηκαν τουλάχιστον 110 θανατικές ποινές το 2010, αλλά αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το ένα τρίτο του αριθμού εκείνων που επιβλήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Και τον Μάρτιο του 2011, το Ιλινόι έγινε η 16η πολιτεία που κατήργησε τη θανατική ποινή.

Ασία - Ειρηνικός

-Το 2010, η Διεθνής Αμνηστία δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εμπεριστατωμένα νούμερα για τη χρήση της θανατικής ποινής για την Κίνα, τη Μαλαισία, τη Βόρεια Κορέα, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ, παρότι ήταν γνωστό ότι διεξάγονταν εκτελέσεις σε όλες αυτές τις χώρες. Διαθέσιμες πληροφορίες από πέντε άλλες χώρες της περιοχής επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 82 εκτελέσεις στην Ασία.

-Έντεκα χώρες επέβαλαν θανατικές ποινές, αλλά συνέχισαν να μην πραγματοποιούν εκτελέσεις το 2010: Αφγανιστάν, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, Ινδία, Ινδονησία, Λάος, Μαλδίβες, Μιανμάρ, Πακιστάν, Νότια Κορέα, Σρι Λάνκα και Ταϊλάνδη.

-Τα νησιά του Ειρηνικού παρέμειναν ελεύθερα από θανατικές καταδίκες και εκτελέσεις.

-Τον Ιανουάριο του 2010, ο Πρόεδρος της Μογγολίας ανακοίνωσε μορατόριουμ στις εκτελέσεις με προοπτική την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Ευρώπη και Κεντρική Ασία

-Έπειτα από το χρονικό κενό ενός έτους το 2009, όταν για πρώτη φορά δεν καταγράφηκε καμία εκτέλεση στην Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ένωση, τον Μάρτιο του 2010, οι λευκορωσικές αρχές πραγματοποίησαν δύο εκτελέσεις. Το 2010, στη Λευκορωσία, επιβλήθηκαν τρεις νέες θανατικές καταδίκες.

Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική

-Λιγότερες θανατικές καταδίκες και εκτελέσεις καταγράφηκαν συνολικά στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική το 2010 σε σύγκριση με το 2009. Ωστόσο, εκεί όπου επιβλήθηκε η θανατική ποινή συχνά χρησιμοποιήθηκε έπειτα από άδικες δίκες και για αδικήματα όπως η διακίνηση ναρκωτικών ή η μοιχεία, που δεν αναγνωρίζονται ως τα «πλέον σοβαρά εγκλήματα» και, ως εκ τούτου, υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

-Οι αρχές της Αλγερίας, της Ιορδανίας, του Κουβέιτ, του Λιβάνου, του Μαρόκου/Δυτικής Σαχάρας, της Τυνησίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επέβαλαν θανατικές καταδίκες, αλλά συνέχισαν να απέχουν από τη διεξαγωγή εκτελέσεων.

-Οι ιρανικές αρχές παραδέχθηκαν την εκτέλεση 252 ανθρώπων, περιλαμβανομένων πέντε γυναικών και ενός ανήλικου παραβάτη το 2010. Η Διεθνής Αμνηστία έλαβε αξιόπιστες αναφορές για περισσότερες από 300 άλλες εκτελέσεις που δεν αναγνωρίστηκαν επίσημα, κυρίως στη φυλακή Βακιλαμπάντ, στη Μασάντ. Οι περισσότερες αφορούσαν ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί για φερόμενα αδικήματα ναρκωτικών. Δεκατέσσερις άνθρωποι εκτελέστηκαν δημόσια. Θανατικές καταδίκες συνέχισαν να επιβάλλονται αθρόα.

Υποσαχάρια Αφρική

-ο 2010, άλλη μία αφρικανική χώρα, η Γκαμπόν, κατήργησε τη θανατική ποινή, ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρών-μελών της Αφρικανικής Ένωσης που έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή στις 16.

-Τέσσερις χώρες είναι γνωστό ότι έχουν πραγματοποιήσει εκτελέσεις στην υποσαχάρια Αφρική το 2010: Μποτσουάνα (1), Ισημερινή Γουινέα (4), Σομαλία (τουλάχιστον 8) και Σουδάν (τουλάχιστον 6).

/ / Καθημερινή / /


Δεν υπάρχουν σχόλια :