Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Ζει ο αραβικός κόσμος το δικό του 1989;

1989. Χρονιά σταθμός. Συμβολίζει την πτώση των τειχών και του σιδηρούν παραπετάσματος. Η χρονιά που άλλαξε ο κόσμος για πάντα! Ήρθε άραγε η ώρα του Αραβικού κόσμου να σημαδέψει την ιστορία του ανθρώπου; Επ’ αυτού οι περισσότεροι ιστορικοί είναι πολύ ....................
....................
προβληματισμένοι για τις "επαναστάσεις" που συμβαίνουν στις καταπιεσμένες κοινωνίες των Αράβων. 
Οι λαϊκές εξεγέρσεις απλώνονται σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Μεσογείου και κλονίζουν τα σημερινά καθεστώτα αλλά αυτό δεν φαίνεται ικανή συνθήκη ανατροπής του κατεστημένου. Δεν είμαστε σίγουροι για το αν και οι διάδοχες καταστάσεις δεν θα είναι απολυταρχικές .
Γιατί το 1989 παρουσιάστηκαν άμεσα τα αποτελέσματα προς την φιλελευθεροποίηση καταπιεσμένων κοινωνιών, από δικτατορικά καθεστώτα ενδεδυμένα τον μανδύα αριστερών επαναστάσεων.
Τα αραβικά κράτη της Μεσογείου αποτελούν ενεργειακούς τροφοδότες του πλανήτη. Ο εκδημοκρατισμός τους, «συμφέρει» τη Δύση και τους ίδιους. Αν και οι κοινωνίες αυτών των κρατών δεν φαίνονται έτοιμες για μεγάλες ανατροπές. Απλά περιμένουμε γιατί τα μηνύματα των αραβικών «επαναστάσεων» δεν είναι καθόλου σαφή και έχουν χαρακτήρα αντίδρασης και όχι αλλαγής!

Δεν υπάρχουν σχόλια :