Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Γερμανικές τράπεζες επικήρυξαν τα golden boys που χρυσοπλήρωναν

Τα λεφτά τους πίσω ζητούν η μία μετά την άλλη οι γερμανικές τράπεζες και επιχειρήσεις από τα πρώην ηγετικά στελέχη τους, καθώς εκτιμούν ότι οι λανθασμένες εκτιμήσεις και η διαφθορά τους επιδείνωσαν την ήδη δυσχερή λόγω οικονομικής κρίσης κατάσταση. Στην κορυφή των επικηρυγμένων βρίσκεται ο ..................
.........................
 πρώην ισχυρός άνδρας της Bayern Landesbank, Γκέρχαρντ Γκριμπκόφσκι, από τον οποίο οι πρώην εργοδότες του ζητούν το ποσό-μαμούθ των 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Η BayernLB, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών της Βαυαρίας, κατηγορεί τον Γκριμπκόφσκι ότι δεν ενήργησε σωστά ως μάνατζερ αρμόδιος για την εκτίμηση κρίσεων κατά τη διαδικασία εξαγοράς της αυστριακής Hypo Alpe Adria, ένα φιάσκο που στοίχισε στη βαυαρική τράπεζα 3,7 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα το βάρος του ναυαγίου το έχουν επωμιστεί οι κάτοικοι του κρατιδίου, αφού η Βαυαρία αναγκάστηκε να στηρίξει την τοπική τράπεζα με 10 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Τώρα καλείται στο ταμείο και ο Γκριμπκόφσκι, ως ο πρώτος από τα συνολικά ηγετικά στελέχη που αναμένεται να υποχρεωθούν στην καταβολή αποζημιώσεων.

Η υπόθεση Γκριμπόφσκι, όμως, φαίνεται ότι είναι πιο εύκολο να καλυφθεί νομικά, επειδή ο πρώην μάνατζερ φέρεται να έχει όντως σημαντική περιουσία που απέκτησε με αθέμιτα μέσα κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στην BayernLB.

Ο Γκριμπκόφσκι έχει ήδη συλληφθεί από τις 5 Ιανουαρίου με κατηγορίες για φοροδιαφυγή και αποδοχή δωροδοκίας ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων από τον ιδιοκτήτη της Φόρμουλα 1, Μπέρνι Εκλεστον.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στη Γερμανία, καθώς τα χρήματα που φέρεται να πήρε ο Γκριμπκόφσκι είναι το υψηλότερο ποσό που έχει λάβει ποτέ ανώτατο στέλεχος γερμανικής εταιρείας στο πλαίσιο μιας «σκοτεινής» συναλλαγής.

/ / ΕΘΝΟΣ online / / 

Δεν υπάρχουν σχόλια :