Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα βρίσκονται σε ασιατικά χέρια

«Οι σιωπηλοί Ασιάτες», είναι το πρωτοσέλιδο σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή την πρόσφατη έκδοση ομολόγων και εντόκων γραμματίων μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών και την ‘τακτική της αναμονής’ των Ασιατών επενδυτών: «Η χθεσινή προσφορά στην αγορά ομολόγων και εντόκων γραμματίων ήταν καλή. Όμως η Πορτογαλία έπρεπε να πληρώσει για τα ομόλογά της υψηλότερα επιτόκια από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Αλλά την προσοχή όλων απέσπασαν οι δηλώσεις Κινέζων πολιτικών, οι οποίοι ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ...............
...................
αγοράσουν πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα θέλοντας έτσι να στηρίξουν τις χώρες αυτές στην αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους τους. Ασφαλώς οι Κινέζοι εξυπηρετούν έτσι τα συμφέροντά τους, διότι στοχεύουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να διευρύνουν την επιρροή τους στην Ευρώπη.
Γι’ αυτό δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι Ασιάτες δεν χρηματοδοτούν μόνον τα αμερικανικά χρέη, αλλά εδώ και πολύ καιρό και τα ευρωπαϊκά.» «Στην Ασία έχουν την έδρα τους πληθώρα μεγαλοεπενδυτών που αγοράζουν εδώ και χρόνια ευρωπαϊκά ομόλογα, ακόμη και ενυπόθηκα γερμανικά ομόλογα και τα κρατούν μέχρι τη λήξη τους χωρίς να βγάλουν τσιμουδιά.
Γι’ αυτό η κοινή γνώμη υποτιμά συνήθως το ρόλο τους και κάνει λόγο μόνον για τις ανησυχίες των επενδυτών του Λονδίνου και της Ν. Υόρκης.
Αυτοί όμως οι επενδυτές διαθέτουν αυτή τη στιγμή λιγότερα ευρωπαϊκά ομόλογα από ό,τι οι Ασιάτες επενδυτές. Οι Ασιάτες συνιστούν εδώ και πολύ καιρό μια ισχυρή δύναμη στην αγορά ομολόγων, αλλά είναι σιωπηλοί.»
DEUTSCHE WELLE

Δεν υπάρχουν σχόλια :