Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Διεθνείς αντιδράσεις για την καταδίκη του Χοντορκόφσκι στη Ρωσία

MOSCOW, RUSSIA. DECEMBER 30, 2010. Former Yukos chief Mikhail Khodorkovsky looks from the sealed glass dock as the verdict being read out at the Khamovniki District Court sitting. (Photo ITAR-TASS/ Stanislav Krasilnikov) Photo via Newscom
Για δίκη σκοπιμότητας και για εξάρτηση της δικαστικής από την εκτελεστική εξουσία, σε σημείο μάλιστα που να μη μπορεί να γίνεται λόγος για εκσυγχρονισμό της Ρωσίας, κάνει λόγο χθεσινή ανακοίνωση του State Department, με αφορμή την καταδίκη σε φυλάκιση μέχρι το 2017 του πρώην ιδιοκτήτη του πετρελαϊκού ομίλου "Γιούκος", Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. 
Σύμφωνα με δήλωση ανώνυμου στελέχους της αμερικανικής κυβέρνησης, η καταδίκη ενδέχεται να περιπλέξει την είσοδο της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. 
Απογοητευμένη από την έκβαση της δίκης εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, που σε ...................... .........................
δήλωσή της εκτίμησε ότι την ετυμηγορία διαμόρφωσαν πολιτικές σκοπιμότητες. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χαγκ χαρακτήρισε την απόφαση «ένα βήμα πίσω από την αρχή της αμερόληπτης εφαρμογής του νόμου». Τέλος, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών παρότρυνε τη Μόσχα «να λάβει υπόψη της τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά τους όρους διεξαγωγής της δίκης του Χοντορκόφσκι και του συγκατηγορουμένου του Λεμπέντεφ».

Δεν υπάρχουν σχόλια :