Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Από το μηδέν ξανά οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Ελλιπή στοιχεία και εσφαλμένες θεωρίες για τη «Σέχτα»
Ελλειψη στοιχείων ικανών να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για την ταυτότητα των μελών της «Σέχτας Επαναστατών», οργάνωση που ευθύνεται σύμφωνα με τα ευρήματα της βαλλιστικής εξέτασης για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, παραδέχονται στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ. Κάνουν μάλιστα λόγο για εσφαλμένες θεωρίες που αναπτύχθηκαν στους κόλπους της Αντιτρομοκρατικής στο ........

......... διάστημα από την εμφάνιση της οργάνωσης τον Φεβρουάριο του 2009 μέχρι και τη δολοφονία του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν αξιοποιήσιμα στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα παραθέτουν στην «Κ» πληροφορία που φέρεται –κατά το ίδιο χρονικό διάστημα– να είχε χαρακτηριστεί «αξιόπιστη» από την Αντιτρομοκρατική, σύμφωνα με την οποία τα μέλη της οργάνωσης, μετά τη δολοφονία του Σάββα, είχαν πετάξει τον οπλισμό τους στη θάλασσα (!) αναστέλλοντας τη δράση τους.

Σήμερα, δεκατρείς μήνες μετά τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα της Αντιτρομοκρατικής και μόλις τρία εικοσιτετράωρα μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση με 16 σφαίρες (οι τρεις στο κεφάλι) του 37χρονου Σωκράτη Γκιόλια, το επιτελείο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φέρεται να ξαναπιάνει το «νήμα» των ερευνών από την αρχή. Στελέχη της Κατεχάκη αναφέρουν στην «Κ» ότι τις υποψίες συγκεντρώνει ένας κύκλος 4 - 5 ατόμων, που κυρίως λόγω του προφίλ τους θεωρείται πιθανό να έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στις τάξεις της «Σέχτας Επαναστατών». Θεωρούνται «φράξια» του «Επαναστατικού Αγώνα» και, όπως αναφέρουν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «έχουν περιγράψει την ταυτότητά τους στις τρεις προηγούμενες προκηρύξεις τους».

Οι ίδιες πηγές παραδέχονται όμως ότι δεν έχουν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για συμμετοχή τους στη «Σέχτα Επαναστατών». «Δεν έχουμε στη διάθεσή μας βάσιμα στοιχεία που να μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα αυτά συμμετέχουν στις ενέργειες της οργάνωσης», ανέφερε στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ. Καθώς όμως έχουν προκύψει κατά το παρελθόν πληροφορίες για σχέσεις τους με ποινικούς, κυρίως για την προμήθεια οπλισμού, επαναδιατυπώνεται με έμφαση η πεποίθηση για διασύνδεση τρομοκρατίας και κοινού εγκλήματος.

Μιλώντας χθες στην «Κ» αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής ανέφεραν ότι από τις μαρτυρίες των αυτοπτών, καθώς και από τις έρευνες στο σπίτι και στα αρχεία (ηλεκτρονικά και μη) του Σωκράτη Γκιόλια δεν προέκυψαν αξιοποιήσιμα ευρήματα. Επίσης, μολονότι θεωρείται πιθανό να υπήρχε στο σημείο της δολοφονίας ομάδα υποστήριξης, δεν επιβεβαιώνονται πληροφορίες για ύπαρξη και δεύτερου –πλην του κλεμμένου Ι. Χ. που βρέθηκε καμένο σε κοντινή απόσταση– μέσου διαφυγής. Αντίθετα, απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα είναι πιθανό να προκύψουν από την κατάθεση της συζύγου του 37χρονου η οποία, σύμφωνα με την Ασφάλεια, απάντησε πρώτη στο θυρoτηλέφωνο και έδωσε την περιγραφή των δραστών.

Από την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης της οργάνωσης που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τα επόμενα εικοσιτετράωρα πιθανόν να δοθεί απάντηση για τη μακρά περίοδο «σιωπής» της Σέχτας, κατά τη διάρκεια της οποίας, όμως, μεσολάβησαν οι συλλήψεις των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και του «Επαναστατικού Αγώνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :