Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Με παρέμβαση Ντόρας πήραν πίσω τις επιχορηγήσεις κομμάτων

Μοιράζουν πακτωλό εκατομμυρίων στους εαυτούς τους τα κόμματα και οι βουλευτές, όταν αναγκάζουν τον ελληνικό λαό σε σκληρή λιτότητα και σε επώδυνες θυσίες που προκαλούν πανικό στην αγορά, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βλέπουν απρόβλεπτο και ζοφερό το μέλλον τους.
Η οικονομική κρίση που μαστίζει και τη χώρα μας φαίνεται ότι αφήνει παγερό αδιάφορους την Κυβέρνηση, το κόμματα και τους βουλευτές του Κοινοβουλίου που κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην τους αγγίξει αυτή η κρίση.
Η Κυβέρνηση με μια πρωτοφανή απόφαση επιχείρησε να αυξήσει κατά 30% τις επιχορηγήσεις των κομμάτων για το 2010 ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, ενώ αναμένεται να εισπράξουν κι άλλο πακέτο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και, ενδεχομένως, για τις εθνικές εκλογές αν... η Κυβέρνηση αποφασίσει να τις διενεργήσει.

Ντόρα

Χρειάστηκε η έντονη παρέμβαση της πρώην υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη η οποία με σκληρή ανακοίνωσή της στηλίτευσε αυτές τις υπόγειες μεθοδεύσεις. Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη από μερίδα του Τύπου των διεργασιών για την αύξηση των επιχορηγήσεων.
Η ανεξάρτητη βουλευτής με δήλωσή της τόνισε ότι: «Την ώρα που οι Έλληνες πολίτες και κυρίως το μεσαία στρώματα και οι συνταξιούχοι καλούνται να κάνουν μεγάλες και επώδυνες θυσίες προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία, αποτελεί πρόκληση η απόφαση της Κυβέρνησης, αλλά και η συναίνεση των πολιτικών κομμάτων γιο αύξηση κατά 30% της ετήσιας χρηματοδότησής τους. Πρόκειται για κίνηση φαρισαϊσμού δεδομένου ότι είχε προαναγγελθεί και διαφημιστεί ο περιορισμός της φετινής χρηματοδότησης. Αλλά και απόλυτου παραλογισμού αφού η απόφαση αυτή λαμβάνεται σε μια περίοδο κατά την οποία το πολιτικό σύστημα δοκιμάζεται από την οργή, την απαξία και την αμφισβήτηση της κοινωνίας. Δεν σκέφτεται κανείς από την Κυβέρνηση και τα κόμματα που συμφωνούν τι μήνυμα θα εισπράξουν ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο εργαζόμενος, ο επι-χειρηματίας;»
Και κατέθεσε μια πρόταση λέγοντας ότι: «Το ελάχιστο που έχουν να κάνουν τα κόμματα, είναι άμεσα να αρνηθούν την αύξηση της χρηματοδότησής τους και να την καταθέσουν στον λογαριασμό της Βουλής γιο τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας».

Απάντηση

Μπροστά στη γενική κατακραυγή της κοινωνίας η Κυβέρνηση έσπευσε να αμβλύνει τις εντυπώσεις και με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αύξηση, αλλά αντιθέτως αντίστοιχη μείωση του ποσοστού επιχορήγησης με ένα πασοκικού τύπου σκεπτικό που ελάχιστοι κατανοούν και ακόμη λιγότεροι πιστεύουν ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οι αποζημιώσεις βουλευτών

Επί της ουσίας η Κυβέρνηση παραδέχεται ότι πήρε πίσω την αρχική απόφασή της για να μην εξευτελιστεί. Όμως παραμένουν έκθετη αυτή και τα κόμματα σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις των βουλευτών, όπου ο θερινός… μποναμάς ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορέσουν και οι εθνικοί μας ταγοί να απολαύσουν ευπρεπώς τις διακοπές τους σε κάποιο “in” νησί του Αιγαίου, όπου θα βρεθούν και οι απλοί πολίτες αυτής της χώρας.
Η σύμπτυξη, μάλιστα, των εργασιών των θερινών Τμημάτων, εξαιτίας της παράτασης των εργασιών της Ολομέλειας για να ψηφιστεί το Ασφαλιστικό του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, έχει ως αποτέλεσμα να επιταχυνθούν στις λίγες ημέρες που απομένουν έως τις διακοπές του Αυγούστου οι διαδικασίες για αρκετά σχέδια νόμου. Με το... αζημίωτο, όμως, για τους βουλευτές, οι οποίοι πλέον της μηνιαίας αποζημίωσής τους έχουν λαμβάνειν «μπόνους» τόσο για τις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών όσο και για τις συνεδριάσεις των θερινών Τμημάτων σε Σώμα (αντί της Ολομέλειας).
Έτσι, όπως είχε συμβεί με το φορολογικό νομοσχέδιο τις ημέρες του Πάσχα και πρόσφατα με το Ασφαλιστικό οι βουλευτές ουσιαστικά κερδίζουν ό,τι έχασαν από τις περικοπές στην αποζημίωσή τους και τα επιδόματα που τη συνοδεύουν.
Υπολογίζεται, δηλαδή, ότι θα λάβουν, εν είδει… υπερωριών γιο τα «θερινά» νομοσχέδια, περίπου 3.200 ευρώ έκαστος, ανάλογα με τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές στις οποίες συμμετέχει ο καθένας. Τα χρήματα αυτά, μάλιστα, είναι ανεξάρτητα από τη βουλευτική αποζημίωση και τα επιδόματα ή τις παροχές που τη συνοδεύουν.
Είναι φανερό ότι κάποιοι ελάχιστοι επιχειρούν να κοροϊδέψουν τους πολλούς που δυστυχούν, που μένουν άνεργοι, που δέχτηκαν επώδυνες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και που έχει ανατραπεί ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός.

//ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΕΝΟΣ - «Ελεύθερος», σελ. 5, Σάββατο 17 Ιουλίου 2010//

Δεν υπάρχουν σχόλια :