Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Το φάντασμα της Ουγγαρίας πλανάται πάνω από τη ΝΔ

Με ιδιαίτερα επικριτική διάθεση για το μνημόνιο κλιμακώνει τις επιθέσεις στην κυβέρνηση η ΝΔ, προτάσσοντας τη δική της εναλλακτική πρόταση, την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς (φωτογραφία) προβάλλει πλέον με περιοδείες του στην περιφέρεια, με πρώτο σταθμό χθες τα Ιωάννινα, λέγοντας ότι χρειάζεται «αλλαγή πορείας». Την ίδια στιγμή που η πολεμική της ΝΔ για το μνημόνιο γενικεύεται, σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος, κυρίως σε όσους ανήκουν στη φιλελεύθερη πτέρυγα, επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη «γαλάζια» στρατηγική και αναφέρονται στο παράδειγμα της Ουγγαρίας.
Η αποτυχία της νεοεκλεγείσας κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Ουγγαρίας- η οποία κέρδισε τις εκλογές με σημαία την... αποδέσμευση της χώρας από το ΔΝΤνα δανειστεί όσα χρήματα ζήτησε από τις αγορές, ενώ όσα βρήκε τα απέκτησε με ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο, φέρνει σε αρκετά «γαλάζια» στελέχη δεύτερες σκέψεις και αναζωπυρώνει τις συζητήσεις για την ορθότητα των κινήσεων του κ. Σαμαρά. Αρκετά στελέχη και της ΝΔ υπογραμμίζουν με έμφαση πως τα όσα συμβαίνουν στην Ουγγαρία πρέπει να προβληματίσουν και την αξιωματική αντιπολίτευση και επιβάλλεται να αλλάξει γραμμή πλεύσης, αλλά η ηγεσία έχει διαφορετική άποψη και δεν το συζητεί καν, αφού πρότυπο αποτελεί η πολιτική Ερντογάν και η αποδέσμευση της Τουρκίας από το μνημόνιο. Είναι ενδεικτικό ότι η ΝΔ επιμένει ότι, με τα μέτρα που προτείνει, σε δύο χρόνια η χώρα θα μπορεί να ξαναβγεί στις διεθνείς αγορές χωρίς να έχει ανάγκη να προσφεύγει στον μηχανισμό στήριξης.
Η κεντρική γραμμή της Ρηγίλλης εξακολουθεί να είναι ότι όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα σεβαστεί το μνημόνιο, δεν θα κινηθεί στα χνάρια του ουγγρικού κεντροδεξιού κόμματος αλλά θα προχωρήσει σε κινήσεις, εφαρμόζοντας το σχέδιό της για να απαλλαγεί όσο το δυνατόν νωρίτερα η χώρα από τη «μέγγενη του μνημονίου», όπως επισημαίνουν. Χαρακτηριστικά ο ίδιος ο κ. Σαμαράς χθες βράδυ απάντησε ότι η κριτική της ΝΔ προς το εφαρμοζόμενο μείγμα δεν είναι υποθετική, αλλά στηρίζεται σε πλούσια εμπειρικά δεδομένα.
Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί μια αναθεωρητική νεοκεϊνσιανή πλατφόρμα εξόδου από την οικονομική κρίση που χαρακτηρίζεται υψηλού ρίσκου και λαμβάνει σαφείς αποστάσεις από τον νεοφιλελευθερισμό. Ως εκ τούτου δείχνει ιδιαίτερη επιμονή στην προβολή του προγράμματος της ΝΔ, όπως έκανε χθες, έχοντας δίπλα του στα Ιωάννινα και τον αντιπρόεδρο κ. Στ. Δήμα. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ταχύτερης εξόδου της χώρας από την κρίση. Ενα πρόγραμμα που έχει λιγότερες θυσίες για τον ελληνικό λαό, σε λιγότερο χρονικό διάστημα και με μεγαλύτερη απόδοση από το σημερινό μνημόνιο που “κατεδαφίζει” πολλές από τις προσδοκίες που είχε ο ελληνικός λαός για το αύριο» είπε.



Δεν υπάρχουν σχόλια :