Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ο Καραμανλής έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες

.... δείχνει έρευνα.
Οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, αλλά εκτιμούν ότι είναι άδικα και ανησυχούν ότι δεν θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Σύμφωνα με έρευνα της Marc για την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» οι βασικές ευθύνες της κατάστασης αποδίδονται στη διακυβέρνηση του Κ. Καραμανλή.
Ο θυμός, η απογοήτευση και η ανησυχία κυριαρχούν στις αντιδράσεις των ερωτηθέντων.

Το 70% κατονομάζει ως υπεύθυνες της δημοσιονομικής εκτροπής τις κυβερνήσεις Καραμανλή, ενώ το 52,5% τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Ειδικότερα, μεταξύ των ψηφοφόρων της ...

... Ν.Δ. του 2009 το 56,9% εμφανίζεται "χολωμένο" με τον πρώην πρωθυπουργό και τους υπουργούς του.
Την άποψη ότι τα οικονομικά μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση ασπάζεται εκτός από το 68,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 35,3% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το 36,3% των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων.
Ωστόσο, το 52,6% των ερωτηθέντων απαντούν ότι οι θυσίες τους δεν θα πιάσουν τόπο. Επίσης, το 40,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα συνδικάτα και οι επαγγελματικές ενώσεις θα πρέπει να επιδιώξουν κοινωνική ειρήνη.
Απογοήτευση και από τα κόμματα
Μεγάλη είναι η απογοήτευση των πολιτών από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, καθώς για πρώτη φορά στο ερώτημα πρόθεσης ψήφου το άκυρο και το λευκό εκτινάσσεται σε διψήφιο ποσοστό. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 34,5%, η Ν. Δ 23,2%, το ΚΚΕ 8,5%, ο ΛΑΟΣ 6,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,1%, οι "Οικολόγοι Πράσινοι" 1,8% και το λευκό - άκυρο 11,7%.
Σημαντική μείωση της δημοτικότητας σημειώνει εκτός από τον Γ. Παπανδρέου (-9,7%  ο Αλέξης Τσίπρας που χάνει δύο ποσοστιαίες μονάδες, ο Γ. Καρατζαφέρης - 1,5% αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς με απώλεια 14,3%.
Η πλειοψηφία πάντως των ερωτηθέντων (72,7%) εκτιμά ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες του Γ. Παπανδρέου για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
/ / the insider.gr / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :