Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Κωλοτούμπα Σαμαρά για το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Δυστυχώς οι πρώτες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά είναι εξαιρετικά απογοητευτικές:
  • Δέσμευσε ετσιθελικά τη Νέα Δημοκρατία σε θέση για τον εκλογικό νόμο παρά την προεκλογική του δέσμευση η θέση του κόμματος να καθοριστεί από το συνέδριο
  • Αρνήθηκε a priori την πρόταση Καρατζαφέρη για πρόωρες εκλογές. Αν και δεν θα έπρεπε να πάμε σε εκλογές δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσει το ζήτημα των εκλογών για να αποσπάσει κάποιες ελάχιστες δεσμεύσεις από το ΠΑΣΟΚ, π.χ. πως δεν θα δώσει ιθαγένεια στους μετανάστες χωρίς συναίνεση τουλάχιστον ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
  • Παρά τη δήλωση για το "σφουγγάρι" ανέχεται άτομα σαν τον Κοκκινούλη που ζήτησε να φύγει από την πολιτική η Ντόρα Μπακογιάννη, και τον Μαρκόπουλο που με θράσος θέλει να απαγορεύσει από τον Κώστα Μητσοτάκη να μιλάει.
  • Έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο της εφημερίδας VETO εναντίον της οποίας έχει κατατεθεί αγωγή από την Ντόρα Μπακογιάννη για τη χυδαία προεκλογική της επίθεση
Νέο ατόπημα και υπαναχώρηση σχετικά με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις από τον...
Αντώνη Σαμαρά:








Μετά το 8ο περίπου λεπτό ανακοινώνει πως το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει έξι μήνες τουλάχιστον μετά από τις εκλογές ανάδειξης προέδρου έτσι ώστε τα νέα μέλη να έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Θα έλεγε κάποιος πως είναι αγαθή η πρόθεσή του. Όμως γιατί ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε πως το Συνέδριο θα γινόταν μέχρι το Πάσχα;

Και το Συνέδριο θέσεων και αρχών που θα γίνει ως το Πάσχα, θα μετατρέψει την ακτινοβολία των ιδεών, σε πολιτική δύναμη.
και στην κοινή διακήρυξη θέσεων και αρχών των Σαμαρά-Αβραμόπουλου;

Αμέσως μετά την Εκλογή Προέδρου και μέχρι το Πάσχα 2010, θα συγκληθεί Τακτικό Συνέδριο το οποίο
και σε συνέντευξη σε bloggers:
Δεν γίνονται εσωτερικές συμφωνίες στελεχών για υποστήριξή μου. Εγώ δεν κάνω τέτοιες συμφωνίες. Άλλωστε, τι συμφωνίες να έκανα; Μέχρι πριν τρείς εβδομάδες ήμουν πίσω στις δημοσκοπήσεις… Η μόνη συμφωνία που έγινε, δεν ήταν «εσωτερική» ήταν δημόσια! Με το Δημήτρη Αβραμόπουλο. Κι έβαζε «στο χαρτί» κοινή μας δέσμευση για μεγάλες λειτουργικές αλλαγές στο κόμμα, για τις οποίες είχαμε ήδη δεσμευτεί ο καθένας μας ξεχωριστά (εκλογή Προέδρου από τη βάση, Συνέδριο θέσεων και αρχών ως το Πάσχα κλπ).
και στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας;

ήδη ανοίγει ο δρόμος για να πάμε σε Συνέδριο Θέσεων και Αρχών της ΝΔ μέσα στους επόμενους μήνες, όπου θα ολοκληρώσουμε το διάλογο και θα καταλήξουμε σε μεγάλες τομές για την αναγέννηση της παράταξής μας.

Ο κ. Σαμαράς μας έλεγε πως η υπογραφή του τον δεσμεύει:

Από την αρχή υποστήριξα ότι η εκλογή του νέου Προέδρου του κόμματος έπρεπε να γίνει με προσφυγή στα μέλη της βάσης, από όλα τα μέλη του κόμματος. Ακόμα και από εκείνα που θα εγγραφούν την ίδια μέρα της ψηφοφορίας. Αυτό συμφωνήθηκε τελικά από όλους τους υποψηφίους και την οργανωτική επιτροπή, αυτό υπογράψαμε και εμένα η υπογραφή μου με δεσμεύει.
Για την ιστορία, το Πάσχα του 2010 είναι 5 Απριλίου, και 6μηνο από την 29η Νοεμβρίου συμπληρώνεται την 29η του Μάη. Πάμε λοιπόν για συνέδριο τον Ιούνιο μετά το Πάσχα.


Η Νέα Δημοκρατία είχε καταστατικό που προέβλεπε την εκλογή του Προέδρου από το Συνέδριο. Αποφάσισε (σωστά κατά τη γνώμη μου) να απευθυνθεί στη βάση για την εκλογή νέου προέδρου τροποποιώντας το καταστατικό.

Όμως τώρα επιχειρείται μια νέα άτυπη παραβίαση του καταστατικού. Η πρόβλεψη για το 6μηνο των νέων μελών δεν μπήκε τυχαία αλλά διασφαλίζει πως δεν θα γράφονται στη Νέα Δημοκρατία μέλη επί τούτου όταν ανακοινώνεται ένα νέο Συνέδριο.

Ο κ. Σαμαράς θέλει να παρατείνει την πολιτική αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας για το μισό κρίσιμο 2010. Απέναντι στο ΠΑΣΟΚ που παραπατάει στην εξουσία θέλει να έχει μια Νέα Δημοκρατία χωρίς νέες κομματικές δομές, χωρίς νέο πρόγραμμα, ένα αρχηγικό κόμμα ελεγχόμενο από τον ίδιο το οποίο θα προετοιμάσει την εκλογή από το Συνέδριο του Ιουνίου των "δικών του" στα διάφορα αξιώματα.

Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ένα πραγματικό συνέδριο τώρα για να βρει την περπατησιά της. Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει τον κ. Σαμαρά να στήσει τον κομματικό του μηχανισμό όπως τον θέλει αυτός. Χρειαζόμαστε συνέδριο άμεσα για να ολοκληρώσουμε τον κύκλο της διαβούλευσης μετά από την μεγάλη εκλογική ήττα και να ξεκινήσουμε τη νέα πορεία αντιπολίτευσης στην οποία μας έταξε ο λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :