Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Ένας εμφύλιος στο Πασόκ που πέρασε απαρατήρητος

Μαζεύουν υπογραφές για να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο


Ενώ είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι τελικά η κυβέρνηση θα πάει σε πολύ σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, το οξύ ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό μέτωπο εντοπίζεται στα εξής:
• Ο Γ. Παπανδρέου απλώς... προεδρεύει. Προσπαθεί απεγνωσμένα να ισορροπήσει μεταξύ της ρητορείας περί υλοποίησης των προεκλογικών του δεσμεύσεων και της πραγματικότητας που τον προσγειώνει στη λήψη μέτρων «άγριων», όπως του διεμήνυσαν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αγορές μετά την ομιλία του στο Ζάππειο.

• Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ έχουν χωριστεί στα δύο, στους «κοινωνιστές», οι οποίοι επιμένουν να μιλάνε για την τήρηση των προεκλογικών εξαγγελιών, και στους
«πραγματιστές», οι οποίοι θεωρούν αναπόφευκτο το ότι η κυβέρνηση στο τέλος θα .... πιει το πικρό ποτήρι της λήψης αντιλαϊκών μέτρων.


• Στο ΠΑΣΟΚ και στην «πράσινη» Κοινοβουλευτική Ομάδα η κατάσταση είναι έκρυθμη και μετά τις γιορτές αναμένονται «θερμά επεισόδια», ενώ δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ακόμα και περί ανεξέλεγκτων καταστάσεων!


Βεβαίως, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, το όλο αρνητικό κλίμα χρωματίζεται τελικά από την αναποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να πει καθαρά στον λαό ποια είναι η -σκληρή- πραγματικότητα, αντί να παλαντζάρει. Από τη στιγμή που -κατά τα ίδια στελέχη- η «λυπητερή» είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη, τι νόημα έχει το να...

την πλασάρει ο Παπανδρέου με την τακτική του «μαρτυρίου της σταγόνας»; Τι κερδίζει, ενώ χάνει σε αξιοπιστία και ντε φάκτο δημιουργεί τους όρους μιας μεγάλης κοινωνικής έκρηξης;

Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά την Παρασκευή προανήγγειλε τη μεγαλύτερη φορολογική επιδρομή των τελευταίων χρόνων, καθώς και μια σκληρή, μονεταριστική οικονομική πολιτική.

Το ίδιο έπραξε και με την ομιλία του στο Λονδίνο σε επενδυτές και οικονομικούς αναλυτές την Τρίτη, σε μια ομιλία-τοποθέτηση που δεν είχε σχεδόν καμία σχέση με την αντίστοιχη ομιλία του πρωθυπουργού στο Ζάππειο την προηγουμένη!

Ενδεικτικά τα παραπάνω της οπερετικής κατάστασης που επικρατεί λόγω της αναποφασιστικότητας του πρωθυπουργού, της αμηχανίας του να πει καθαρά στον λαό αυτό που έρχεται και είναι «καταιγίδα»!

Δηλαδή έχουμε τον αρμόδιο υπουργό να προϊδεάζει για τα μέτρα που έρχονται σύντομα και τον πρωθυπουργό να το παίζει... σφυρίζοντας υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων!

Μεταξύ σφύρας και άκμονος, κι αυτός... αμίλητος!

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα πριν από την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο Ζάππειο.

Οι υπουργοί χωρίστηκαν στα δύο, σε αυτούς που ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να προαναγγείλει ουσιαστικά σκληρά μέτρα και σε αυτούς που επέμεναν στην υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

Στους «σκληρούς» οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Θ. Πάγκαλος, Γ. Ραγκούσης, Ά. Διαμαντοπούλου και Α. Λοβέρδος.

Στους δεύτερους περιλαμβάνονται οι Λ. Κατσέλη, Χρ. Παπουτσής (συμμετείχε στη συνεδρίαση ως γραμματέας της ΚΟ), Τ. Μπιρμπίλη, Κατ. Μπατζελή!

Στη «μέση» βρέθηκαν οι Β. Βενιζέλος και Δημ. Ρέππας.
Ο μόνος που... δεν βρέθηκε πουθενά ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός (!), ο οποίος άκουσε και δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας! Ενώ η ομιλία του λίγο αργότερα, κατά τη χαρακτηριστική έκφραση κυβερνητικού στελέχους, ήταν «μεταξύ Λούκας και Παπακωνσταντίνου, γέρνοντας λίγο περισσότερο προς τη Λούκα»...

Εκρήξεις από το «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, καθώς και το στελεχικό δυναμικό του κόμματος βρίσκονται σε κατάσταση... νευρικής κρίσης. Και οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού θα ακολουθήσουν απανωτές εκρήξεις, που ενδεχομένως δεν θα ελέγχονται.


Οι μεν βουλευτές εισπράττουν την απογοήτευση και την οργή των ψηφοφόρων τους. Τα δε κομματικά στελέχη «βράζουν» και για πολλούς ακόμα λόγους, κυρίως δε για την υποβάθμιση, όπως πιστεύουν, του κόμματος.


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γ. Παναγιωτακόπουλου έχει αρχίσει η συλλογή υπογραφών με αίτημα τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος.


Πέραν αυτού, είναι τόσο έκρυθμο το κλίμα, ώστε ουδείς μπορεί να αποκλείσει και άλλες πρωτοβουλίες, που θα έχουν στόχο την κυβερνητική πολιτική ή συγκεκριμένους υπουργούς, όπως τον Χ. Παμπούκη ή τον Θ. Πάγκαλο, οι οποίοι αποτελούν το «κόκκινο πανί» για πολλούς βουλευτές και πάρα πολλά κομματικά στελέχη...


Δημόσια κόντρα υπουργού - κεντρικού τραπεζίτη!


Τα παραπάνω ενδεχομένως να θεωρηθούν «εσωτερικά» του κυβερνώντος κόμματος, αν και έχουν μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.


Αυτό όμως που συνέβη την Παρασκευή δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική ιστορία της χώρας και δείχνει τη μέγιστη αμηχανία της κυβέρνησης.


Αναφερόμαστε στη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ της υπουργού Οικονομίας Λ. Κατσέλη και του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου.


Αιτία το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τη ρευστότητα των τραπεζών και τους δανειολήπτες, που έχει προκαλέσει την οργή των τραπεζών. Αφορμή η δήλωση της Λ. Κατσέλη (η οποία άκουσε τις έντονες αντιδράσεις και του προέδρου της ΕΤΕ, παλιού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και φίλου του Γεννηματά, Β. Ράπανου, καθώς και άλλων τραπεζιτών) ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη του διοικητή της ΤτΕ.

Οργισμένος, ο Γ. Προβόπουλος διέψευσε την υπουργό. Μάλιστα δημοσιοποίησε και επιστολή που της έχει αποστείλει στην οποία εκφράζει την αντίθεσή του, καταθέτοντας μάλιστα και πολύ συγκεκριμένα επιχειρήματα.

εφημερίδα "Το Παρόν"

Δεν υπάρχουν σχόλια :