Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Το big deal Καραμανλή-Σαμαρά


Είναι γνωστό ότι ο «καραμανλικός» μηχανισμός της ΝΔ στάθηκε εξολοκλήρου δίπλα στον Σαμαρά στην εσωκομματική μάχη. Αποτελεί αστείο πλέον η «μομφή» κατά της Ντόρας ότι έχασε επειδή είχε με το μέρος της τους μηχανισμούς.
Θεωρείται δεδομένο ότι η στάση  των καρεκλοκένταυρων του κόμματος ενορχηστρώθηκε από τον ίδιο τον Καραμανλή για λόγους που φυσικά θα μας απασχολήσουν λίαν συντόμως.
Στο «Βήμα» πάντως της Κυριακής έγινε λόγος για καθαρή συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών. Ένα big deal. Μάλιστα ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός εκμυστηρεύθηκε την παραμονή της εκλογής ότι και ο ίδιος θα ψήφιζε Σαμαρά!...!
Όσο για τις φήμες που έφεραν το δαχτυλίδι υποσχόμενο στη Ντόρα αποδείχθηκε τελικά ότι προέρχονταν από το περιβάλλον του ίδιου του Καραμανλή για να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα στις εσωκομματικές διαδικασίες αλλά και για να «τιμωρηθεί» η Ντόρα λόγω της τεράστιας δυσαρέσκειας που προκάλεσε στους ψηφοφόρους της ΝΔ η τεράστια ήττα. Ήττα που οφείλεται στην ανικανότητα της προηγούμενης κυβέρνησης.
Με τον Σαμαρά συντάχθηκαν ΟΛΟΙ όσοι εργάζονταν τα προηγούμενα πέντε χρόνια στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και σχεδόν όλα τα στελέχη που επηρεάζει ο πρώην πρωθυπουργός.
Αποδεικνύεται ότι βουλευτές που επισήμως παρέμειναν ουδέτεροι σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες βοήθησαν υπογείως τον κ. Σαμαρά να εκλεγεί, εξουδετερώνοντας το προβάδισμα το οποίο είχε τις πρώτες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας η κυρία Μπακογιάννη.

Το σύστημα «Καραμανλή» βρέθηκε δίπλα στον Σαμαρά σε πρώτη φάση με το .......
Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές. Όταν ο Ι. Βαρβιτσιώτης και ο γενικός διευθυντής του Κ. Αρβανιτόπουλος διοργάνωσαν μια μεγαλειώδη εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον τότε υπουργό Πολιτισμού και παρόντες 75 βουλευτές!

Έκτοτε οι κκ. Βαρβιτσιώτης και Αρβανιτόπουλος κράτησαν δημοσίως ουδέτερη στάση. Αλλά το γεγονός ότι ο πρώτος διορισμός τον οποίο έκανε ο Σαμαράς ήταν η τοποθέτηση του Αρβανιτόπουλου στη θέση του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, ερμηνεύεται ως επιβράβευση των υπηρεσιών που του προσέφερε προεκλογικά.

Ανάλογης ερμηνείας τυγχάνει και η διατήρηση του Μ. Δασκαλάκη στο αξίωμα του γενικού διευθυντή του κόμματος, παρ΄ ότι και εκείνος επισήμως εμφανιζόταν ουδέτερος. Ο Δασκαλάκης, είναι απίθανο να είχε προσχωρήσει στο στρατόπεδο του Σαμαρά χωρίς να έχει λάβει την άδεια του πρώην πρωθυπουργού. Τον Σαμαρά ακολούθησαν οι Π. Λειβαδάς, Χρ. Χατζηεμμανουήλ και Ν. Μουρτζάς (αδελφός της συζύγου του Αγγέλου, που τυγχάνει ιδιαιτέρα γραμματεύς του Κ. Καραμανλή).

Η Ντόρα Μπακογιάννη ναι μεν το αντιλήφθηκε αλλά υιοθέτησε πολύ αργά στις ομιλίες της φράσεις κριτικής για τα περίφημα «golden boys», τα στελέχη δηλαδή που η κυβέρνηση Καραμανλή είχε τοποθετήσει σε νευραλγικές και παχυλά αμειβόμενες κρατικές θέσεις. Πραγματικά. Στο πλευρό της τάχθηκε μόνο ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγ. Φιλιππίδης ενώ ΟΛΟΙ οι άλλοι διοικητές ΔΕΚΟ συστρατεύθηκαν με τον Σαμαρά.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη βοήθεια που παρείχαν στον Σαμαρά και ο θείος του Καραμανλή Αχ! Καραμανλής και ο εξάδελφος Μιχ. Λιάπης. Επίσης και ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σταϊκούρας (ο γιος του, βουλευτής Φθιώτιδας Χ. Σταϊκούρας, αναμένεται να καταλάβει σημαντικό αξίωμα) αλλά και ο Θ. Ρουσόπουλος, κυρίως μετά τις αναφορές της Ντόρας Μπακογιάννη στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :