Το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει σημαντικά σε πολλές πτυχές, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ...
ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ecofin. Επεσήμανε ότι αναμένεται η έκθεση της, η οποία θα είναι έτοιμη προς το τέλος Ιουλίου, προσθέτοντας ότι η πρώτη συζήτηση θα γίνει στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου.
Όπως ανέφερε το Eurogroup ζήτησε για το 2012 την υλοποίηση των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Ωστόσο επεσήμανε ότι «Μας αφήνουν να πάρουμε ισοδύναμα μέτρα, δεν είναι όμως όλα εύκολα. Θα δούμε τι μπορούμε να παρουσιάσουμε και τι μπορεί να γίνει αποδεκτό. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρέπει να ληφθούν μέτρα ύψους περίπου τριών δισ. ευρώ που είναι οι απαιτήσεις του (περασμένου) Μαρτίου».
Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τα μέτρα γίνεται τώρα και εξήγησε ότι μπορούμε να πάρουμε και πραγματικά ισοδύναμα για τα οποία μπορούν να πεισθούν και είπε ότι «είμαστε υπό σκέψη για τα μέτρα και θα δοθεί μάχη μήπως μπορούμε να τα πάρουμε σε δόσεις».
Εξηγώντας ποια είναι τα μέτρα αυτά είπε ότι: «Είναι δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές που καθυστέρησαν, όπως αποκρατικοποιήσεις. Για τα ειδικά μισθολόγια αναζητούμε ισοδύναμα που να γίνουν αποδεκτά».
Ο υπουργός μετέφερε ότι κατά την εισήγησή του στο Eurogroup έδωσε έμφαση στην ύφεση και στο γεγονός ότι είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε υπολογιστεί. Ζήτησε έτσι «να πιάσουμε το στόχο του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης σε απόλυτα νούμερα και όχι ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ».
Συμπλήρωσε ότι η πρόοδος είναι ήδη σημαντική και πως η συζήτηση γίνεται σε δύσκολη βάση.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στο Eurogroup δεν ετέθη επίσημα το θέμα της επιμήκυνσης. «Θα το θέσουμε όταν το πρόγραμμα μπει σε τροχιά» σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως από πλευράς τους δεν υπάρχει καμία δέσμευση γι’ αυτό.
Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι στις ιδιαίτερες συζητήσεις το δέχονται, αλλά δεν δεσμεύεται κανείς. Πρόσθεσε πως δύσκολα θα το δεχτούν, γιατί για την επιμήκυνση θα χρειαστεί να ληφθεί απόφαση από τα Κοινοβούλια και επιμήκυνση σημαίνει επιπλέον χρηματοδότηση.
Ανέφερε ότι «όταν έρθει η ώρα το θέμα της επιμήκυνσης θα τεθεί επίμονα γιατί είναι δίκαιο».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, για την επιμήκυνση αναμένεται η έκθεση της τρόικας για το κόστος της επέκτασης και τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του χρέους.
Επίσης, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι μεγάλη συζήτηση έγινε για την ικανοποίηση αναγκών ως το Σεπτέμβριο γιατί δεν πήραμε τη δόση του Ιουνίου. «Αναζητείται ενδιάμεση λύση» επεσήμανε.
Παράλληλα, έκανε λόγο για ενδιάμεση χρηματοδότηση. Όπως τόνισε «πρώτη μέριμνά μας είναι να εξασφαλίσουμε την ενδιάμεση χρηματοδότηση μέχρι την εξασφάλιση της επόμενης δόσης (31 δισ. ευρώ μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση)».
Επεσήμανε επίσης με νόημα ότι με ορίζοντα το 2020 το χρέος θα πρέπει να παραμένει βιώσιμο.
Πρόσθεσε ότι όσο πιο πολλές αποκρατικοποιήσεις κάνεις τόσο λιγότερη λιτότητα χρειάζεται. Τέλος, τόνισε πως το κλίμα σε προσωπικό επίπεδο ήταν καλό. «Υπάρχει καλή διάθεση αλλά πρέπει και εμείς να δείξουμε ότι αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα» κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.
Νωρίτερα το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής: Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά από τις διήμερες συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι για να πετύχει η χώρα τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012 υπό τις «αυστηρές απαιτήσεις» της τρόικας, η Ελλάδα θα πρέπει να εξοικονομήσει ακόμη 3 δισ. ευρώ «στις επόμενες εβδομάδες», όπως επισημαίνει το πρακτορείο Dow Jones Newswires.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι σε ό,τι αφορά τα 3 δισ. ευρώ ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρέπει να ληφθούν μέτρα ύψους περίπου τριών δισ. ευρώ που είναι οι απαιτήσεις του (περασμένου) Μαρτίου. "Η συζήτηση για τα μέτρα γίνεται τώρα. Μπορούμε να πάρουμε και πραγματικά ισοδύναμα για τα οποία μπορούν να πεισθούν" φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας: "Είμαστε υπό σκέψη για τα μέτρα και θα δοθεί μάχη μήπως μπορούμε να τα πάρουμε σε δόσεις. Είναι δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές που καθυστέρησαν, όπως αποκρατικοποιήσεις. Για τα ειδικά μισθολόγια αναζητούμε ισοδύναμα που να γίνουν αποδεκτά".
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα κεφάλαια διάσωσης πριν από το Σεπτέμβριο, και δεν αναμένεται να λάβει κάποια παράταση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, μέχρι η χώρα να επαναφέρει ξανά το πρόγραμμα εντός στόχων.
Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε πως δεν είναι αισιόδοξος για το ότι η χώρα μπορεί να λάβει μια περίοδο χάριτος για την εφαρμογή των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ για το 2013 και 2014, εξαιτίας του επιπρόσθετου κόστους που συνεπάγεται για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Αλλά τόνισε πως θα καταθέσει το αίτημα για την παράταση, μόλις το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας επανέλθει εντός στόχου, καθώς βρίσκεται εκτός στόχων για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, από όταν η Ελλάδα έλαβε τη διάσωση.
«Το πρόβλημα είναι ότι η παράταση χρειάζεται επιπρόσθετη χρηματοδότηση και αυτό θα απαιτήσει επικυρώσεις από τα κοινοβούλια», δήλωσε. «Νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό, αλλά θα το εγείρουμε ως θέμα, καθώς πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο».
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως έχει διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα λάβει «κάποιου είδους» ενδιάμεσης χρηματοδότησης μέσα στο καλοκαίρι, για να αποπληρώσει ένα ομόλογο 3,1 δισ. ευρώ (της ΕΚΤ) που λήγει στις 20 Αυγούστου.
Ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν η Ελλάδα θα λάβει και άλλα κεφάλαια εκτός των 3,1 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις ανάγκες της το καλοκαίρι. Το πρακτορείο επισημαίνει πως η χώρα αναμένεται να ξεμείνει από ρευστό στα τέλη Ιουλίου.
«Υπάρχει μια βεβαιότητα ότι οι ανάγκες για τον Αύγουστο θα καλυφθούν, τουλάχιστον για ό,τι αφορά στο ομόλογο», δήλωσε ο Ηλίας Πλασκοβίτης, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη συνάντηση του υπουργού με τους δημοσιογράφους.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου