Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Σαμαράς: Αλλα λέει έξω, άλλα λένε μέσα

Κλίμα αισιοδοξίας στο εξωτερικό και σκηνικό άγριας πόλωσης στο εσωτερικό επιχειρεί να δημιουργήσει η ΝΔ προκαλώντας σύγχυση στα γαλάζια στελέχη, που καλούνται να ...



ακροβατήσουν ανάμεσα στη γραμμή της μετριοπάθειας και σε αυτήν της σφοδρής αντιπαράθεσης, κυρίως απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής σύγκρουσης βρέθηκε χθες η παραδοχή του Αντώνη Σαμαρά με άρθρο του στη «Wall Street Journal» ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 ανήλθε σε 15% - ως γνωστόν, έως τις 4 Οκτωβρίου 2009 κυβερνούσε η ΝΔ. Την ίδια στιγμή ωστόσο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης άνοιγε πόλεμο με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας ότι «θα έπρεπε να καθήσει στο σκαμνί» επειδή «φούσκωσε» το έλλειμμα του 2009 και οδήγησε τη χώρα στο Μνημόνιο.

«Η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα που φθάνουν στο 20% του ΑΕΠ της, για να ελέγξει ένα έλλειμμα που έφθανε στο 15% το 2009. Δύο χρόνια αργότερα, και παρ' όλα τα μέτρα, το ελληνικό έλλειμμα βρισκόταν ακόμη στο 10%, στα τέλη του 2011! Τα τρία τέταρτα των μέτρων για την περιστολή του ελλείμματος οδήγησαν σε περισσότερη ύφεση, όχι σε μικρότερο έλλειμμα...», ήταν η επίμαχη αναφορά του προέδρου της ΝΔ, την οποία έσπευσε να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Με το άρθρο του στην αμερικανική οικονομική εφημερίδα ο Αντώνης Σαμαράς κινήθηκε στον αντίποδα των σκληρών ανακοινώσεων της Λεωφόρου Συγγρού, καθώς βασικός στόχος του ήταν να εκπέμψει μηνύματα ελπίδας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επέμεινε στις ενστάσεις του για τη «συνταγή» της τρόικας, αλλά παρείχε δεσμεύσεις για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. «Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την κρίση.
Δεν πρέπει να διστάσουμε μπροστά στις δυσκολίες. Δεν πρέπει να αναβάλουμε πλέον αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό. Οφείλουμε όμως να τις κάνουμε πιο αποδοτικές, να εξουδετερώσουμε τις πιο "τοξικές" τους παρενέργειες, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα μέτρα ανάκαμψης», ανέφερε και ζητώντας τη «βοήθεια και κατανόηση» των ευρωπαίων εταίρων μας κατέληγε: «Η Ελλάδα δεν είναι "χαμένη υπόθεση"...
Δεν είναι "παθητικό" του ευρωπαϊκού "ισολογισμού". Είναι πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο! Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει μιαν εντυπωσιακή επάνοδο στην ανάπτυξη».

Επιτελικά στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού ενέτασσαν τη χθεσινή παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ σε έναν γενικότερο σχεδιασμό του γαλάζιου επιτελείου για την ανατροπή του δυσμενούς κλίματος που επικρατεί στη διεθνή σκηνή ως προς τις προοπτικές της χώρας.
Το μήνυμα είναι ότι η ΝΔ θα εκπέμψει ένα «πατριωτικό» στίγμα για να βελτιώσει το κλίμα για την Ελλάδα, σε αντιδιαστολή με τις δηλώσεις περί «Τιτανικού» που είχαν γίνει από την κυβέρνηση Παπανδρέου τους πρώτους μήνες της κρίσης δανεισμού.
Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα προσανατολίζεται να κινηθεί και η επικοινωνιακή ομάδα της Λεωφόρου Συγγρού, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνει το «Η Ελλάδα μπορεί» ως κεντρικό σύνθημα της γαλάζιας καμπάνιας απέναντι στο «Αυτοδύναμη Ελλάδα» που προβάλλει ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.

Στην εσωτερική σκηνή ωστόσο η ΝΔ επενδύει στην πόλωση, με στόχο να μπει φρένο και στην αποσυσπείρωση της κομματικής βάσης. Την ώρα που ο κ. Σαμαράς εμφανιζόταν να αποδέχεται τον εκτροχιασμό του ελλείμματος του 2009, ο Γιάννης Μιχελάκης ξιφουλκούσε κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου πυροδοτώντας σκληρή κόντρα. Αφορμή στάθηκαν δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος (στο in.gr) υπέρ της συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων.
«Είναι προκλητικό ο άνθρωπος που πρέπει να καθήσει στο σκαμνί της Εξεταστικής να ψάχνει τρόπους για να μείνει υπουργός», αντέδρασε ο γαλάζιος εκπρόσωπος. Απαντώντας ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «προεκλογικό, μικροκομματικό παραλήρημα του κ. Μιχελάκη» και παραπέμποντας τον εκπρόσωπο της ΝΔ στο άρθρο του κ. Σαμαρά κατέληξε: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Η ΝΔ αναγνώρισε επιτέλους τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό στον οποίο οδήγησε τη χώρα το 2009».

Δεν υπάρχουν σχόλια :