Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Επιτυχία Παπανδρέου, η απόφαση της συνόδου κορυφής για δάνειο και αποπληρωμή

Χαμόγελα αισιοδοξίας στην ελληνική αντιπροσωπεία, μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας κατά μία μονάδα, αποφάσεις που σημαίνουν όχι νέα μέτρα! 
Παράλληλα, συμφωνήθηκε να υπάρξει επιμήκυνση των χρονικών ορίων απόσβεσης των 


δανείων στα 7,5 χρόνια.
Αμέσως μετά τη σύνοδο ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη τύπου και μίλησε για οικονομία σταθερή που θα έχουν οι έλληνες, εμπιστοσύνη καθώς και για αποφάσεις που θα δείξουν ότι οι θυσίες δεν πάνε χαμένες.
 Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι ελληνική κυβέρνηση στις πολύωρες διαπραγματεύσεις ζήτησε επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου, ώστε να είναι πιο ομαλή η προσαρμογή, χαμηλότερα επιτόκια, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα και κρατικό φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές για να πληρώσουν και οι τράπεζες.
Συγκεκριμένα αναφερόμενος στα όσα κέρδισε η Ελλάδα είπε ότι κατάφερα επιμήκυνση στα 7,5 χρόνια κατά μέσο όρο, μείωση επιτοκίου για ολόκληρο το δάνειο κατά 100 μονάδες βάσης και πρόσθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο «κερδίσαμε περισσότερα από 6 δις». «Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συνέχυσε λέγοντας ότι αποφασίστηκε όσον αφορά στον σημερινό μηχανισμό στήριξης να προικοδοτηθεί με 440 δις και από το 2013 με 500 δις.
Επεσήμανε επίσης ότι ο μηχανισμός θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα κατ ευθεία από κάθε χώρα, ενώ παράλληλα θεσπίστηκε ευρωπαϊκός φόρος για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τον οποίον και χαρακτήρισε «ασφάλιστρο για το μέλλον»
 Ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα αλλά ότι χρειάζεται επιμονή στη συνέχιση προγράμματος πραγματικά δύσκολου και σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική πλευρά έδειξε ότι υπάρχει και μια στήριξη του ελληνικού λαού, υπάρχει στο μέτρο του δυνατού ένα μέτωπο συμπαγές, όπως είπε.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις, ώστε να ελαφρύνουν το χρέος κατά 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :