Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Γιατί η Ελλάδα ολίσθησε ως τη χρεωκοπία (Άρθρο της Die Welt για την πρόσφατη επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στη Γερμανία)

Σαφής δήλωση της πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρας Μπακογιάννη: Η κυβέρνησή της ήταν πολύ δειλή για μεταρρυθμίσεις.

Του Rainer Haubrich

Η Ελλάδα κινείται με πατερίτσες. Όχι μόνο η κρατική μηχανή αλλά και η ίδια η πρώην Υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη. Τη Δευτέρα, η κόρη του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έφτασε στο Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ στο Βερολίνο με πατερίτσες, λόγω ενός τραυματισμού στο πόδι. Εκεί έκανε την πρώτη της ομιλία απο το ξεκίνημα της κρίσης στην Ελλάδα. Το Μάιο, διεγράφη απο το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία, γιατί μόνη αυτή υπερψήφισε το πακέτο λιτότητας της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Γι’αυτό σήμερα είναι ελεύθερη να λέει οτι θέλει. «Σιχαίνομαι τις υπεκφυγές. Η αλήθεια είναι οτι οι Ελληνικές κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως χρώματος, αποδείχθηκαν πολύ δειλές για τις δραστικές μεταρρυθμίσεις που περίμεναν οι πολίτες» λέει η Ντόρα Μπακογιάννη σε άπταιστα Γερμανικά, τα οποία έμαθε κατα τη διάρκεια των σπουδών της στο Μόναχο. Το 2004 ανέλαβε η συντηρητική κυβέρνηση, η οποία θα... δημιουργούσε ενα πιο μικρό και αποτελεσματικό κράτος και θα έδινε περισσότερη έμφαση στην αγορά, αλλά το πρόγραμμα αυτό δεν εφαρμόστηκε.
Ως δήμαρχος Αθηναίων κατα τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ντόρα Μπακογιάννη δούλεψε επιτυχώς για να βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο. Και η χώρα στα τελευταία 30 χρόνια είχε να δείξει επιτυχίες. «Ήταν πραγματικό σοκ, ξαφνικα να γίνεσαι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είναι οδυνηρό. Η Γερμανία και η Ελλάδα πάντα μάχονταν στην Ευρώπη για τα ίδια ιδανικά, τώρα οι σχέσεις «δηλητηριάστηκαν» και σε αυτό έπαιξαν επαίσχυντο ρόλο και τα Μ.Μ.Ε και απο τις δύο πλευρές.»
Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλά ξεκάθαρα για τους λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση : «ένας τεράστιος δημόσιος τόμεας, πελατειακές σχέσεις, αναποτελεσματικότητα, διαφθορά, και μια κομματική έριδα που συχνά παρέλυε τη χώρα.» Θα έπρεπε όμως κανείς να εξετάσει και τις «βαθύτερες αιτίες» της Ευρωπαικής κρίσης, στις οποίες ανήκουν οι ανισορροπίες στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου –άποψη που η ίδια γνωρίζει οτι δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στη Γερμανία. Κατακρίνει δριμύτατα την απληστία των κερδοσκόπων και επικρίνει τον επαίσχυντο ρόλο πολλών τραπεζών. Είναι εξοργιστικό να υπάρχουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που απο τη μία προσφέρουν τα προιόντα τους μέσω επενδύσεων στην Ελλάδα και ταυτόχρονα κερδοσκοπούν πάνω στην χρεωκοπία της χώρας. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται μια νέα αρχή σε όλα τα επίπεδα. Ρωτήθηκε αν έχει σχέδιο για ίδρυση νέου κόμματος. «Είναι νωρίς ακόμη για τέτοιες αποφάσεις.» λέει η Ντόρα Μπακογιάννη. Σημαντικό όμως είναι οι διαμαρτυρίες εναντίον του πακέτου λιτότητας να μη μετατραπούν σε «διαμαρτυρίες εναντίον της δημοκρατίας». Παρά τις μεγάλες προκλήσεις αποτολμά «τη ριψοκίνδυνη πρόβλεψη πως δε θα χρησιμοποιηθεί πλήρως το πακέτο σωτηρίας». Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όποια δυνατότητα έχει. Η Ντόρα Μπακογιάννη κλείνει με μια ρήση του Κάρλ Πόππερ : «Οι απαισιόδοξοι συνήθως έχουν δίκιο» παραθέτει απο τον Βρεττανό φιλόσοφο, «αλλά την ανθρώπινη πρόοδο τη χρωστάμε στους αισιόδοξους».

Δεν υπάρχουν σχόλια :