Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές στο μοναδικό Μινωικό Ιερό εκτός Κρήτης που ανακαλύφθηκε στα Κύθηρα

Το μοναδικό Μινωικό Ιερό Κορυφής εκτός Κρήτης, ανακαλύφθηκε στα Κύθηρα και συγκεκριμένα στη θέση Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για μία ανακάλυψη που επικύρωσε την ύπαρξη αποικίας Μινωιτών, καθώς Κύθηρα και Αντικύθηρα ήταν οι ...


πρώτοι σταθμοί των Κρητών, στα ταξίδια τους προς την Ευρώπη. Η θέση του Ιερού χρησίμευε ως σημείο κατοπτεύσεως και ελέγχου των θαλάσσιων δρόμων.

Στο σημείο βρέθηκαν επιπλέον, πολλά και σπάνια κεραμικά και χάλκινα εδώλια και λατρευτά, που ενδεχομένως να καταδεικνύουν την εκμετάλλευση και διακίνηση μετάλλων, από τους Μινωίτες.

Η ολοκλήρωση των ανασκαφών θα διαρκέσει 5 χρόνια και θα κοστίσει 16.300 ευρώ, που θα χρηματοδοτήσουν η Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών, το Ίδρυμα Ψύχα, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Τριφύλλειο Ίδρυμα, ενώ ο Δήμος Κυθηρίων προθυμοποιήθηκε να καλύψει μέρος της διαμονής της ερευνητικής ομάδας και τις μετακινήσεις τους.

Η Πολιτεία οφείλει να αγκαλιάσει αυτήν την τόσο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη και να συνδράμει στην επιτυχή ολοκλήρωση των ανασκαφών. Για το λόγο αυτό, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνο ζητώντας να μεριμνήσει η Πολιτεία για την σωστή ανάδειξη όλων των ευρημάτων, που θα ενισχύσουν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :