Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Κινούμενη άμμος το ΠΑΣΟΚ


Εικόνα κινούμενης άμμου παρουσιάζει το ενδοκομματικό σκηνικό μετά και την οριστική δρομολόγηση της αλλαγής σκυτάλης στην πρωθυπουργία από τον κ. Γ. Παπανδρέου στον κ. Λ. Παπαδήμο. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν επιτάχυνση των εξελίξεων, η πλευρά του κ. Γ. Παπανδρέου είναι - προς το παρόν- βουβή, ενώ πολλοί κορυφαίοι υπουργοί θεωρούν πως είναι 


αδιανόητη η διατήρησή του στην κεφαλή του ΠΑΣΟΚ. 
Ζήτημα προέδρου έθεσε χθες δημοσίως ο κ. Δ. Λιντζέρης ο οποίος δήλωσε (9,84) ότι «ο κ. Παπανδρέου οφείλει να κινήσει τις συνταγματικές διαδικασίες και τις καταστατικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην επόμενη μέρα».
Η κρισιμότητα των στιγμών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ φαίνεται από το γεγονός ότι τη νύχτα της Τετάρτης ομάδα υφυπουργών και βουλευτών βρέθηκε ένα βήμα πριν από την παραίτηση. Αφορμή στάθηκε η μετέωρη, από το απόγευμα της Τετάρτης, υποψηφιότητα του κ. Φίλ. Πετσάλνικου. Κατ’ εξοχήν «παπανδρεϊκοί» βουλευτές, όπως οι κ. Β. Κεγκέρογλου, Ιω. Δριβελέγκας, Μ. Μπόλαρης, Δ. Βαρβαρήγος, Γ. Ντόλιος, Μιχ. Παντούλας κ.ά., διαπίστωσαν ότι η υποψηφιότητα Πετσάλνικου είναι «νεκρή» και έσπευσαν να λάβουν θέση υπέρ «ισχυρής προσωπικότητας» για την πρωθυπουργία, σε περίπτωση που ο κ. Παπαδήμος τελικά δεν αναλάμβανε. Αν και δεν κατέληξαν σε κάποια πρόταση για συγκεκριμένο πρόσωπο, πολλοί συμφώνησαν ότι ιδανικότερη λύση θα ήταν να χριστεί πρωθυπουργός ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Παπαδήμος αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών. Πολλοί τάχθηκαν υπέρ της λύσης Παπαδήμου, αλλά γενικώς προτάχθηκε η αναγκαιότητα για πολιτικό πρόσωπο. Τηλεφώνησαν μάλιστα στους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο, Δ. Ρέππα, Κ. Σκανδαλίδη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Ανδ. Λοβέρδο και Αννα Διαμαντοπούλου για να τους ειδοποιήσουν ότι «αν αύριο (χθες το πρωί) δεν υπάρχει πρωθυπουργός, θα παραιτηθούμε».
Εν συνεχεία ενημερώθηκαν οι κ. Μιχ. Καρχιμάκης, Β. Εξαρχος και Ν. Αθανασάκης. Οι βουλευτές συμφώνησαν στη σύνταξη ενός χειρόγραφου σημειώματος, με το οποίο γνωστοποιούσαν την απειλή τους να παραιτηθούν, δίχως ωστόσο να το υπογράψουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οι βουλευτές με τους οποίους είχαν επικοινωνήσει και συμφωνούσαν με την πρωτοβουλία άγγιζαν τους 50. Από χθες το μεσημέρι, μετά και την παράδοση της εντολής στον κ. Παπαδήμο, οι βουλευτές συμφώνησαν ότι το τελεσίγραφο δεν έχει πλέον αιτία ύπαρξης. Ωστόσο χθες το πρωί, η πρωτοβουλία τους έγινε αντικείμενο συζήτησης και στο εντευκτήριο, όπου αρκετοί βουλευτές συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει ένας σοβαρός εσωτερικός διάλογος ο οποίος θα οδηγήσει σε μια νέα προγραμματική βάση. Ο κ. Εξαρχος έχει γίνει κοινωνός και άλλων πρωτοβουλιών από βουλευτές τα τελευταία 24ωρα, κάτι που βεβαίως θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου.
Ανησυχητική είναι επίσης η τάση που υπάρχει σε μια μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ζητήσουν από τον νέο πρωθυπουργό, ακόμη και δημοσίως, δεσμεύσεις για θέματα που αφορούν την ασκούμενη οικονομική πολιτική. Τέλος, η Αριστερή Πρωτοβουλία του κ. Γ. Παναγιωτακόπουλου ζήτησε έκτακτο συνέδριο και άμεση προσφυγή στις κάλπες.

/ / Βασίλη Νέδου - Γιώργου Μέρκελ / / Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :