Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Wikileaks

Ο ΔΕΞΙΟΣ κόσµος τo ’χε τούµπανο, αλλά αυτή περίµενε να τα διαβάσει έπειτα από δύο χρόνια στο Wikileaks. Αυτό είναι το επιµύθιον του καβγά Ντόρας - Μολυβιάτη για ένα από τα αµερικανικά τηλεγραφήµατα εξ Αθηνών που βλέπουν τώρα το φως της δηµοσιότητας.
ΑΝΕΚΑΘΕΝ οι σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη µε τους Καραµανλήδες – πατέρα και θείο – ήταν πολύ 
απλούστερες από ό,τι µε τους Καραµανλικούς. Η εµπλοκή της πρεσβείας των ΗΠΑ δηµιουργεί ένα τρίγωνο, εφάµιλλο τουλάχιστον του τριγώνου των Βερµούδων. Στο τρίγωνο των Βερµούδων έχουν χαθεί αεροπλάνα. Στο τρίγωνο Καραµανλήδων, Μητσοτάκηδων και Πρεσβείαςχάθηκαν οι αρχηγικές φιλοδοξίες της Ντόρας.
ΧΑΘΗΚΑΝ όµως εκεί; Ήµήπως ήταν χαµένεςαπό χέρι; Κορυφαίος υπουργός τηςκυβέρνησης Καραµανλή που είχε διεκδικήσει την ηγεσία της Ν.∆. στο παρελθόν έχει συγκεκριµένη άποψη για το πώςεξελίχθηκαν τα πράγµατα µεταξύ 4ης Οκτωβρίου και 29ης Νοεµβρίου του 2009. 
Θεωρεί ότι το παιχνίδιγια την Ντόρα χάθηκε όταν εγκαταλείφθηκεη διαδικασία της εκλογής νέου αρχηγού από συνέδριο – σώµα που οι Μητσοτακικοί είχαν «δουλέψει» σε βάθος. Και προτιµήθηκε η ασαφής διαδικαστικά εκλογή από τη βάση. 
Πώς έγινε αυτή η ανατροπή; Χάρη στην ενεργοποίησητου λεγόµενου «Καραµανλικού κατεστηµένου». Αχιλλέας Καραµανλής και Πέτρος Μολυβιάτης απευθύνθηκαν στον Κώστα Καραµανλή – ο οποίος συναίνεσε στην εκλογή από τη βάση. Μένει να διερευνηθεί ο ρόλος του ∆ηµήτρη Σιούφα.
ΣΥΜΦΩΝΑ µε την ίδιαπηγή, οι Καραµανλικοί ακολουθούν διαχρονικά περίπου τηνίδια τακτική. Οποτε υποψήφιος που δεν είναι δικόςτους τείνει να επικρατήσει, αλλάζουν τη σύνθεσητης εκλογικής βάσης. 
Το 1997, εκεί που ο Σουφλιάς είχε το προβάδισµα µεταξύ των εκλεκτόρων, Ιωάννης Βαρβιτσιώτηςκαι λοιποί πήραν την πρωτοβουλία να προστεθούνσε αυτό µέλη της ∆ΑΚΕ και της ΟΝΝΕ∆. Κοινώς, αραίωσαν το µείγµα. 
Το 2009, µε την προσφυγή στη βάση,η αραίωση έγινε σε ακραίο βαθµό. Ακόµη χειρότερα:«έπεσε» για µεγάλο χρονικό διάστηµα την Κυριακή 29 Νοεµβρίου και το ηλεκτρονικό σύστηµα.
Ετερος κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Καραµανλή είχε τότε προτείνει στην Ντόρα να αµφισβητήσει το αποτέλεσµα. Εκείνη δεν το έκανε. Ισα ίσα που το αναγνώρισε πριν από τα µεσάνυχτα.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ η κλασική εσωκοµµατική ανάγνωση της 29ης Νοεµβρίου.
Οι Καραµανλικοί αποφάσισαν να αφυπνίσουν τον Καραµανλή. Η αλλαγή της διαδικασίας πήγε την Ντόρα σε γήπεδο για το οποίο δεν ήταν έτοιµη, κάτι που έδωσε χρόνο στον Αντώνη Σαµαρά.
Ο τελευταίος κινήθηκε πιο ρεαλιστικά, τείνοντας χείρα συνεργασίας στον ∆ηµήτρη Αβραµόπουλο που ήταν ο «τρίτος άνθρωπος» της υπόθεσης. Το ερώτηµα είναι γιατί ο ίδιος ο Κώστας Καραµανλής συµφώνησε τόσο εύκολα, ενώ τον αντιλαµβανόταν περίπου ως αδελφό της η Ντόρα.
ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ η ουσία και η απάντηση µάλλον δεν υπάρχει στα Wikileaks.

/ / ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ / / ΣTA NEA / /  

1 σχόλιο :

Dimitri είπε...

Σιγά που δεν υπάρχει απάντηση.

Από λουλούδες τι περιμένεις, αντριλίκια ;