Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Σειρά επαφών της Ντόρας Μπακογιάννη στις Βρυξέλλες για ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα

Συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Όλι Ρεν 
Σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους ιθύνοντες, προκειμένου να στηρίξει τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας (Δ.Σ.) για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση είχε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη, στην πρώτη της επίσκεψη με την ιδιότητα της Προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Στη συνάντησή της με τον Επίτροπο Οικονομίας Όλι Ρεν, η κα Μπακογιάννη παρουσίασε την πρόταση που έχει



 επεξεργαστεί η Δ.Σ. για την εφαρμογή ενός σταθερού φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα, με ένα φορολογικό δείκτη που θα βρίσκεται στο 20%. Ένα σύστημα το οποίο, όπως είπε η πρόεδρος της Δ.Σ., έχει εφαρμοστεί στη Φιλανδία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με θετικά αποτελέσματα για τα έσοδα του κράτους.
Όπως είπε η κα Μπακογιάννη, για να δημιουργηθεί στην Ελλάδα το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, χρειάζεται σταθερό φορολογικό σύστημα και πιο απλοποιημένο. «Δεν υπάρχει σκεπτόμενος επενδυτής που θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν μέσα σε ένα χρόνο έχουν ψηφιστεί έντεκα διαφορετικά φορολογικά νομοσχέδια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη - μέλος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη
Εξάλλου, στη συνάντησή της με τον κ. Ρεν, η κα Μπακογιάννη επέμεινε ότι πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο της Ελλάδας η κοινοτική οδηγία που υποχρεώνει το κράτος να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του μέσα σε 30 ημέρες.

Σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των χρημάτων από το ΕΣΠΑ, η Ντ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ανησυχία της, σημειώνοντας ότι οι περιφέρειες και το κεντρικό κράτος αργούν στην κατάθεση των προτάσεων για έργα και καθυστερεί η απορρόφηση των 20 δις. ευρώ.
Η κα Μπακογιάννη πρότεινε να εφαρμοστεί η τεχνική του «fast track», προκειμένου να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Κάθε μήνας που χάνεται βυθίζει πιο βαθιά τη χώρα στην ύφεση και αποκλείει επενδυτικά εργαλεία», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Μπακογιάννη.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που απασχολούν την ΕΕ, η Ντ. Μπακογιάννη εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε «δύσκολη καμπή» και πως αυξάνονται οι αντιευρωπαϊκές τάσεις. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Δ.Σ., η Ευρώπη πρέπει να δώσει τη μάχη απέναντι στην κρίση με «επιθετική πολιτική».
Συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με την Επίτροπο Μαρία Δαμανάκη
Εξάλλου, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του κόμματος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου, Γκι Βερχόφστατ, η Ντ. Μπακογιάννη εξέθεσε τις ελληνικές απόψεις για το θέμα των Σκοπίων.

Αναφερόμενη στις σχέσεις της Δ.Σ. με τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους η Ντ. Μπακογιάννη άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι μετά το συνέδριο, η ΔΣ θα προσχωρήσει στην πολιτική ομάδα που έχουν συγκροτήσει οι Φιλελεύθεροι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σημείωσε, μάλιστα πως η Δ.Σ. είναι υπέρ της απελευθέρωσης της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα και υπέρ της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η κ. Μπακογιάννη εξήγησε ότι η πολιτική της Δ.Σ. βασίζεται σε τρεις άξονες: Τη μείωση των ελλειμμάτων, την αλλαγή του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και τρίτον, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Τέλος, η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με την Επίτροπο για θέματα Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, με την οποία συζήτησαν την ιδέα να καταστεί η Ελλάδα κέντρο ναυτικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη, ζητώντας την συνεισφορά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Όλι Ρεν 
Συνάντηση με τον πρόεδρο του ALDE Guy Verhofstadt
Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στην εφημερίδα NEW EUROPE
Συνέντευξη Τύπου της Ντόρας Μπακογιάννη στις Βρυξέλλες
Συνάντηση με την Annemie Neyts, Ευρωβουλευτή και Συντονίστρια της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων
Συνάντηση με τον Βρετανό Ευρωβουλευτή του ALDE, Graham Watson

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Και μετά λέτε ότι δεν είστε ντοράκια. ολόκληρο άλμπουμ της κάματε της κυρίας Συμμαχίας.
Έξω από δω αδέρφια μου.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ πετυχημένη η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στις Βρυξέλλες.
Μόνο που τα ΜΜΕ το έθαψαν τελείως.