Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Η Ελλάδα ανάμεσα στους τουριστικούς προορισμούς του 2011

Η Ελλάδα αναμένεται πως θα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, τουλάχιστον των Αμερικανών τουριστών στο 2011. 
Την πρόβλεψη έκανε η ταξιδιωτική ιστοσελίδα Μπινγκ-Τράβελ η οποία, σε άρθρο της που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο παραμονές της Πρωτοχρονιάς, αναφέρει 18 συνολικά μέρη του κόσμου που πιστεύει ότι θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον στην διάρκεια του καινούργιου χρόνου. 
Οι εμπειρογνώμονες που συνέταξαν το σχετικό άρθρο αναφέρουν επίσης και τους  .....................
.........................
λόγους για τους οποίους έκαναν την κάθε μια από τις 18 επιλογές.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Νότια Αφρική η οποία κέντρισε την προσοχή των ταξιδιωτικών πρακτόρων μετά την επιτυχημένη διοργάνωση των ποδοσφαιρικών αγώνων του Παγκόσμιου Κυπέλου το 2010. Τα ταξιδιωτικά γραφεία που προωθούν την Νότια Αφρική ως τουριστικό προορισμό λένε πως η διαφορά φέτος έγκειται στο ότι οι επισκέπτες του Κέϊπ Τάουν και του Γιοχάνεσμπουργκ θα αντιμετωπίσουν λιγότερα πλήθη από ότι στις μέρες των Παγκοσμίου Κυπέλου κι έτσι θα μπορέσουν να απολαύσουν καλύτερα την Νοτιοαφρικανική φιλοξενία και τα εξαίρετα έργα υποδομής που έγιναν για την εξυπηρέτηση των αγώνων.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Στοκχόλμη λόγω του ειδικού ενδιαφέροντος που δημιούργησε γι αυτήν η πετυχημένη τριλογία του Στιγκ Λάρσον με τίτλο «Το Κορίτσι με το τατουάζ δράκοντα». Το βιβλίο έχει καταρρίψει ρεκόρ πωλήσεων τουλάχιστον στην αγγλική έκδοσή του. Η ιστορία της τριλογίας εκτυλίσσεται εξ ολοκλήρου στην Σουηδία και μέσα από τα μάτια των ηρώων της ο αναγνώστης παρακολουθεί συναρπαστικές σκηνές της ζωής στην Στοκχόλμη.

Στην τρίτη θέση έρχεται η Ανταρκτική, λόγω της πρόσφατης συμπλήρωσης 100 χρόνων από τότε που ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Άμουντσεν πέρασε στην ιστορία σαν ο πρώτος άνθρωπος που έφθασε ποτέ στον Νότιο Πόλο. Βέβαια οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δεν προγραμματίζουν επισκέψεις τόσο μακριά όσο ο Νότιος Πόλος αλλά τα πακέτα που αναμένεται να ετοιμάσουν για τουρίστες θα προβλέπουν ξεναγήσεις σε περιοχές της Ανταρκτικής που βρίσκονται πλησιέστερα σε οργανωμένες κοινωνίες. Αυτό ίσως σημαίνει πως ουσιαστικά εκείνο που θα τους προσφέρουν είναι η δυνατότητα να πατήσουν στην παγωμένη επιφάνεια της Ανταρκτικής και να θαυμάσουν την υπέροχη φύση της. Πιστεύεται πως μια τέτοια ασυνήθιστη εμπειρία είναι αρκετή για να κάνει την Ανταρκτική τουριστικό μαγνήτη.

Στην τέταρτη θέση έχουμε την Νέα Υόρκη, η οποία είναι πάντοτε δημοφιλής προορισμός, αλλά το 2011 αναμένεται ότι θα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω των εκδηλώσεων για την 10η επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 εναντίον των δίδυμων πύργων του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου. Πολλές και ποικίλες θα είναι οι εκδηλώσεις αυτές που θα αποκορυφωθούν ανήμερα της επετείου με το άνοιγμα του πολυσυζητημένου μνημείου για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, στο Σημείο Μηδέν, όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι. (Να προσθέσουμε εδώ ότι μέχρι τότε αναμένεται επίσης να αποφασιστεί κατά πόσον θα ξαναχτιστεί στον ίδιο χώρο και η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου. Τουλάχιστον από αυτή την άποψη, η Νέα Υόρκη ίσως στο 2011 τύχει ιδιαίτερης προσοχής και από Έλληνες επισκέπτες).

Στην πέμπτη θέση περνούν τα Εθνικά Πάρκα του Καναδά που αριθμούν 36 στο σύνολο και θεωρούνται από τα πιο όμορφα του κόσμου. Αναμένεται ότι θα προσελκύσουν στο 2011 πολύ μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών από ότι συνήθως λόγω ειδικών εκδηλώσεων που θα γίνουν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 125 χρόνων από τότε που άνοιξε το περίφημο Πάρκο στην Αλμπέρτα του Καναδά και της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της Καναδικής Υπηρεσίας Δασών, που φροντίζει την συντήρηση των πάρκων αυτών και προσφέρει κάθε λογής υπηρεσίες και προστασία στους επισκέπτες των.

Έκτος δημοφιλέστερος προορισμός του 2011 πιστεύεται ότι θα είναι το Λονδίνο όπου, τουλάχιστον στις 29 Απριλίου, θα στραφούν τα μάτια εκατομμυρίων ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη μας, για να παρακολουθήσουν την τελετή των γάμων του Πρίγκιπα Γουίλιαμ με την Κέητ Μίντλτον. Πιστεύεται πως το γεγονός αυτό θα προκαλέσει το ίδιο αν όχι και μεγαλύτερο ενδιαφέρον με εκείνο που δημιούργησε ο γάμος του Πρίγκιπα Καρόλου με την αξέχαστη Νταϊάνα Σπένσερ. Πολλοί τουρίστες έχουν ήδη αρχίσει να πηγαίνουν στο Λονδίνο για να αγοράσουν αναμνηστικά του πριγκηπικού γάμου και να ζήσουν για λίγο στην ατμόσφαιρα των προετοιμασιών που γίνονται γι αυτόν. Αλλά το Λονδίνο αναμένεται ότι θα τραβήξει το ενδιαφέρον και πολλών άλλων που θα θέλουν να δουν από κοντά τα μεγαλεπήβολα έργα τα οποία φτιάχνονται τώρα για την υποστήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων, τους οποίους θα φιλοξενήσει η Βρετανική πρωτεύουσα το 2012. Τις ημέρες της διεξαγωγής της και μόνον η Ολυμπιάδα του 2012 υπολογίζεται ότι θα τραβήξει πάνω από 500 χιλιάδες επισκέπτες στο Λονδίνο.

Στην έβδομη θέση των τουριστικών προορισμών του 2011 κατατάσσεται το Πουέρτο Ρίκο. Το ενδιαφέρον για το όμορφο αυτό νησί της Καραϊβικής ανανεώθηκε πρόσφατα από την νέα κινηματογραφική παραγωγή της εταιρείας Ντίσνεϊ, Πειρατές της Καραϊβικής – Επεισόδιο Τέσσαρα, η οποία γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου εκεί. Η επιλογή του Πουέρτο Ρίκο για το γύρισμα της δημοφιλούς αυτής παιδικής ταινίας έγινε επειδή το νησί, σύμφωνα με ανακοίνωση της παραγωγού εταιρείας, συνδυάζει υπέροχες παραλίες και τροπικά δάση διατηρώντας παράλληλα μια μοναδική ατμόσφαιρα που συνθέτουν τα πολλά φρούρια και τα άλλα γραφικά κτίσματα του από τα χρόνια της αποικιοκρατίας.

Στην όγδοη θέση έρχεται το Γκέτυσμπεργκ της Πενσυλβανία, που μπαίνει στον κατάλογο των τουριστικών προορισμών του 2011 λόγω της 150ης επετείου του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Η Υπηρεσία Πάρκων και Δασών των ΗΠΑ αρχίζει από εκεί τεσσάρων χρόνων εκδηλώσεις που συνδέονται με ιστορικές εξελίξεις, μάχες του αδελφικού αλληλοσπαραγμού, ανθρώπινες ιστορίες και συγκεκριμένες περιοχές που έπαιξαν αποφασιστικούς ρόλους στην έκβαση του Αμερικανικού εμφύλιου πολέμου. Το σχετικό πρόγραμμα αποβλέπει επίσης στην διατήρηση των πεδίων στα οποία έγιναν οι μάχες του εμφυλίου και στην προφύλαξή τους από την επέκταση της σύγχρονης προόδου.

Ένατος τουριστικός προορισμός προβλέπεται πως θα είναι το Μάτσου-Πίτσου, η αρχαία πόλη των Ίνκας στην οροσειρά των Άνδεων, η οποία παρέμενε στην αφάνεια μέχρι το 1911. Τώρα που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τότε που ανακαλύφθηκε το Μάτσου Πίτσου, προγραμματίζονται ειδικές εκδηλώσεις σε αυτό, στις οποίες και στηρίζεται η πρόγνωση ότι θα κατακλυστεί από επισκέπτες.

Την δέκατη θέση καταλαμβάνει η Ινδία, ύστερα από την επιτυχημένη διοργάνωση των Αθλητικών Αγώνων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας το 2010 αλλά και λόγω της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την ίδρυση του Νέου Δελχί, το οποίο είναι τμήμα του πολύ μεγαλύτερου και πολύ αρχαιότερου Δελχί. Οι Ινδικές αρχές προγραμματίζουν σειρά εκδηλώσεων με τις οποίες να γίνει ένας λαμπρός εορτασμός της επετείου. Και ήδη οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μελετούν τι πακέτα να προσφέρουν του χρόνου σε τουρίστες που ενδεχομένως θα ενδιαφέρονταν να επισκεφθούν την Ινδία και να γνωρίσουν από κοντά τον λαό της και τον πολιτισμό της.

Ενδέκατος τουριστικός προορισμός αναμένεται ότι θα είναι το Παρκ-Σίτυ της Πολιτείας Γιούτα, ένα Αμερικανικό ορεινό θέρετρο, που κάθε Γενάρη μετατρέπεται σε μικρογραφία του Χόλυγουντ, με ηθοποιούς, σκηνοθέτες και παραγωγούς του σινεμά, κριτικούς και πολύ περισσότερους φίλους της μεγάλης οθόνης να συγκεντρώνονται εκεί για το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Σάντανς. Το 2011 θα κλείσουν 30 χρόνια από τότε που ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ επέλεξε το Παρκ-Σίτυ σαν την χειμερινή τοποθεσία του γνωστού αυτού φεστιβάλ. Προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου που προσδίδουν στο Παρκ-Σίτυ ιδιαίτερη τουριστική ελκυστικότητα την εποχή αυτή.

Στην δωδέκατη θέση βρίσκεται η Κίνα. Μάλιστα η τουριστική ιστοσελίδα Μπινγκ-Τράβελ λέει πως δεν υπάρχει καλύτερη χρονιά από το 2011 για να επισκεφθεί κανείς το Πεκίνο και να δει το Σινικό Τοίχος, την απαγορευμένη πόλη, τα καλοκαιρινά ανάκτορα των παλαιών ηγεμόνων της και τα πολλά άλλα ιστορικά αξιοθέατα που άφησαν κληρονομιά στους σύγχρονους οι διάφορες δυναστείες που κυβέρνησαν την Κίνα στην μακρόχρονη ιστορία της. Κι αυτό γιατί στο 2011 θα κλείσουν εκατό χρόνια από την λαϊκή επανάσταση του 1911 που οδήγησε στην κατάργηση του θεσμού των δυναστειών.

Στην δέκατη τρίτη θέση έχουμε το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, από όπου στο 2011 θα γίνει η τελευταία εκτόξευση διαστημοπλοίου του προγράμματος Σπέης-Σατλ. Με αυτή την ευκαιρία αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατακόρυφα οι επισκέψεις στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντι, το οποίο καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση του Ακρωτηρίου, από άτομα που θα θέλουν να δουν από κοντά τις εξέδρες εκτόξευσης, το κέντρο ελέγχου των διαστημικών πτήσεων αλλά και τα υπόστεγα συναρμολόγησης των διαστημοπλοίων και των προωθητικών πυραύλων που τα βοηθούν να σπάζουν τα δεσμά τους με την Γη και να τροχιοθετούνται γύρω από τον πλανήτη μας. Χώρια βέβαια τις θαυμάσιες ακρογιαλιές που έχει η περιοχή του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ και το γεγονός ότι απέχει λίγα μόνον χιλιόμετρα από το Ορλάντο, όπου βρίσκεται το Ντίσνεϊ-Γουώρλντ, ο μαγικός κόσμος του Ντίσνεϊ, με το Παλάτι της Σταχτοπούτας, την Χιονάτη και τους Επτά Νάνους, τον Μίκυ Μάους και τους άλλους ήρωες που έπλασε η φαντασία του αξέχαστου Αμερικανού παραμυθά και με τους οποίους μεγάλωσαν τόσες γενιές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την δέκατη-τέταρτη θέση από άποψη προτίμησης των Αμερικανών ως τουριστικός προορισμός για το 2011, σύμφωνα πάντα με την Μπινγκ-Τράβελ. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η Ελλάδα για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες στον καινούργιο χρόνο φαίνεται πως έγκειται στο ότι το 2011 συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από την Μάχη του Μαραθώνα που έγινε το 490 ΠΧ. Η αλήθεια είναι πως πολλοί γιόρτασαν ήδη την επέτειο αυτή μέσα στο 2010. Αλλά, σύμφωνα με την Μπινγκ-Τράβελ τα 2.500 χρόνια της Μάχης του Μαραθώνα κανονικά πρέπει να εορταστούν στο 2011 επειδή δεν υπάρχει χρόνος 0 στην Ιστορία και ο χρόνος 1 Προ Χριστού ήταν, όπως πιστεύεται, ο ίδιος με τον πρώτο χρόνο μετά την γέννηση του Χριστού. Ταξιδιωτικοί πράκτορες στην Αμερική εξετάζουν τώρα πώς να προωθήσουν τουριστικά πακέτα για την Ελλάδα με βάση αυτό το δεδομένο. Και βέβαια όσοι Αμερικανοί πάνε φέτος στον Μαραθώνα για να δουν που έγινε η ιστορική μάχη θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν και πολλά άλλα αξιοθέατα τουλάχιστον στην Αθήνα, όπως η Ακρόπολη κι ο Παρθενώνας, δεδομένου ότι θα πρέπει να περάσουν από την Ελληνική πρωτεύουσα καθοδόν προς τον Μαραθώνα.

Αμέσως μετά την Ελλάδα, στην δέκατη πέμπτη θέση έρχεται η Ταϊλάνδη, η οποία παρά το ότι πριν έξι χρόνια υπέστη μεγάλες καταστροφές από τσουνάμι εξακολουθεί να προσελκύει έκτοτε σημαντικά τουριστικά ρεύματα. Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να επισκέπτονται κατά μεγάλους αριθμούς την Ταϊλάνδη και ιδιαίτερα την παραθαλάσσια περιοχή της, το Πουκέτ, το οποίο θεωρούν ως τροπικό παράδεισο. Το Πουκέτ είναι ελκυστικό επειδή έχει ειδυλλιακά τοπία, πανέμορφες παραλίες, και πολλά πρώτης τάξεως ξενοδοχεία που, το κυριότερο, προσφέρονται προς κάπου 40 Ευρώ το βράδυ ή και λιγότερο. Με άλλα λόγια μπορεί να κάνει κάποιος εκεί εξαίρετες διακοπές ξοδεύοντας λίγα χρήματα συγκριτικά με άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Τις τελευταίες τρείς θέσεις, 16η, 17η και 18η, καταλαμβάνουν η Τασμανία της Αυστραλίας, η Νέα Ζηλανδία και το Λας Βέγκας, αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον για την Αυστραλία εκδηλώνεται παράλληλα με μια προσπάθεια για την διάσωση του «δαίμονα της Τασμανίας», όπως ονομάζεται ένα είδος ζώου υπό εξαφάνιση εκεί εξ αιτίας ενός θανατηφόρου και μεταδοτικού καρκίνου. Η αρρώστια αυτή, της οποίας τα αίτια παραμένουν ακόμα άγνωστα, έχει αφανίσει τον πληθυσμό των δαιμόνων της Τασμανίας κατά ποσοστό άνω του 60 τοις εκατό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς ειδικών.

Η Νέα Ζηλανδία περνά στο κατάλογο των χωρών που αναμένεται να έχουν αυξημένο τουριστικό ρεύμα στο επόμενο δωδεκάμηνο χάρις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράγκμπι, το οποίο θα φιλοξενήσει μέσα στο 2011. Προγραμματίζει κάπου 300 εκδηλώσεις σε διάστημα τριών μηνών με την ευκαιρία του αθλητικού τούτου τουρνουά . Οι εκδηλώσεις αυτές λέγεται πως ισοδυναμούν με το στρώσιμο ενός πορφυρού χαλιού για την υποδοχή επισκεπτών.

Τέλος το Λας Βέγκας, περιλαμβάνεται στους τουριστικούς προορισμούς του 2011 επειδή προσφέρει εκπληκτικές ευκαιρίες για προσιτές διακοπές, μετά την δύσκολη οικονομικά χρονιά που πέρασε φέτος. Λόγω της σοβαρής επίπτωσης που είχε στο 2010 η οικονομική κρίση της Νεβάδα στα έσοδα του Λας Βέγκας, όλες οι επιχειρήσεις της θεωρούμενης από ορισμένους ως «πόλης της αμαρτίας», από ξενοδοχεία και καζίνο μέχρι ψυχαγωγικά κέντρα, έχουν μειώσει δραστικά τις τιμές τους για το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια :