Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Ετοιμη για όλα τα σενάρια η Ντόρα


«Ετοιμη και τον Σεπτέμβριο, εφόσον απαιτηθεί» δηλώνει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη που το τελευταίο διάστημα πυκνώνει τις επαφές της για τον υπό διαμόρφωση νέο κομματικό φορέα.
Αν και στον σχεδιασμό της πρώην υπουργού Εξωτερικών το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν χαρακτηρίζεται ως το «πλέον πιθανό», η ίδια και οι επιτελείς της έχουν διαμορφώσει και «σχέδιο έκτακτης ανάγκης»  προκειμένου το νέο κόμμα να δώσει το «παρών» ακόμη και αν οι κάλπες στηθούν εξαιρετικά πρόωρα.
Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις στο παρασκήνιο, αφού αναζητούνται νέα και άφθαρτα πρόσωπα για την πρώτη γραμμή και επιχειρείται να συγκροτηθούν πυρήνες ανά την Ελλάδα.
Τούτο διόλου σημαίνει ότι η κ. Μπακογιάννη έχει κλείσει τους διαύλους επικοινωνίας με τους .....

...... πρώην συναδέλφους της στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Είναι, ωστόσο, αποφασισμένη να επενδύσει σε λίγα πρόσωπα από τη σημερινή γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα («ούτως ή άλλως δεν είναι περισσότεροι από 4 - 5 συνολικά» σχολιάζουν από τη Ρηγίλλης), οι οποίοι και θα ενταχθούν στο σχήμα προεκλογικά, έστω και αν στο μεσοδιάστημα κάποιοι εξ αυτών έχουν διαγραφεί από το κόμμα.
Παράλληλα, επιδιώκεται ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των διαφορετικών «κέντρων» μεταξύ Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου εδρεύει η κ. Μπακογιάννη, και Αραβαντινού, όπου βρίσκεται το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη.
Αλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης - καίτοι παραμένει επίτιμος πρόεδρος της Ν. Δ. - μοιάζει απόλυτα σύμφωνος με το εκλογικό εγχείρημα της θυγατέρας του και, σε κατ ιδίαν συζητήσεις, εμφανίζεται αποφασισμένος να συνδράμει με κάθε μέσο. Ο πρώην πρωθυπουργός -αν και έχει αποφύγει να τοποθετηθεί δημοσίως- δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την ιδεολογική στροφή που επιχειρεί ο νυν πρόεδρος της Ν. Δ., εκτιμώντας παράλληλα ότι δημιουργείται κενός χώρος τον οποίο θα επιχειρήσει -προφανώς- να εκφράσει το νέο κόμμα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θεωρεί ως το πλέον πιθανό σενάριο τις πρόωρες εκλογές και συνεπώς συστήνει υπομονή σε όλους όσοι σπεύδουν ζητώντας να «επιταχύνει η Ντόρα το νέο κόμμα».
Στον χρόνο που μεσολαβεί, η κ. Μπακογιάννη θα επιχειρήσει να φιλοτεχνήσει το πολιτικό της προφίλ, σε άμεση σύγκριση με αυτό του κ. Σαμαρά. Η κριτική της για «απόκομμα τύπου Πολιτικής Ανοιξης» προ ημερών ήταν η πρώτη «κομματικού χαρακτήρα» σύγκρουση με τον κ. Σαμαρά. Και αναμένεται να συνεχιστεί και από τις δύο πλευρές, με τον πρόεδρο της Ν. Δ. να αποδίδει στην πρώην υπουργό του κόμματος τον τίτλο του «εξαπτέρυγου» της κυβέρνησης και την κ. Μπακογιάννη να τον εγκαλεί για δεξιά, φοβική στροφή. Παράλληλα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει ταξίδια στο εξωτερικό -αύριο θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ιδρύματος Αντενάουερ στο Βερολίνο- ενώ θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, τον Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και τον πρόεδρο της Βουλής Νόμπερτ Λάμερτ.
Η κ. Μπακογιάννη δηλώνει ότι δεν στοχεύει σε ένα «κόμμα διαμαρτυρίας». Αν και αναγνωρίζει την καχυποψία των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος, θεωρεί ότι αφενός η ίδια θα καταφέρει να εκφράσει το σύγχρονο, φιλελεύθερο κέντρο, αφετέρου δε ότι οι πολίτες θα την ακολουθήσουν. Υπό ποία σημαία και υπό ποίο όνομα, ωστόσο, παραμένει ακόμη άγνωστο. Στενοί συνομιλητές της επιμένουν ότι η συζήτηση για τον τίτλο του κόμματος δεν έχει ανοίξει ακόμη...

Δεν υπάρχουν σχόλια :